Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

GPS explicatii, scheme, idei de modificare.


Mondan

Recommended Posts

As vrea sa faca cineva un tutorial despre GPS. Am cuparat un astfel de GPS in strainatate, dar pentru modelul meu in RO nu am harta.Cateva explicatii despre cum functioneaza "in interiorul lui".Ce as putea face cu el la nivel diy ?Contine convertoare A/D de viteaza mare ?Cum pot folosi procesorul + ecran senzitiv + touch,.....

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Deobicei GPS-urile se modeaza se deblocheaza cu un program numit MIOPOKETLITE se instealeaza pe card se pune numele executabilului si scriptului mscr sub denumirea softului GPS sa porneasca la start UP, se instaleaza astfel acel programel si practic se deblocheaza GPS-ul va permite rularea de mai multe softuri etc instalarea mai multor aplicatii ba chiar folosirea GPS-ului in cazul ca are wi-fi pe post de navigator web.

Am doua GPS-uri defecte nu am cum sa le repar ca as arata eu cum se face poze de la A la Z dar asta e oricum discutia cu modat deblocat GPS-uri se afla pe http://www.xda-developers.com/ sper ca nu fac reclama daca chiar e reclama proasta rog sa stearga moderatorul acel link.

Numai bine si spor la hackuit.

Link to comment
Share on other sites

Este un Navman N15. Il pot conecta pe USB si imi arata continutul unui flash de 1GB. Nu are card (adica ceva care sa il poti scoate)Singurul lucru pe care il poate face acum este sa imi arate coordonatele geografice unde ma aflu (latitudine longitudine) si sa imi arata viteaza, eventual sa piuie la o anumita viteaza si parca citest si ceasul.Eu l-am desfacut: trist pentru amatori: toate integratele sunt cu "picioarele sub ele", nu prea ai acces la pini.Am vazut antena lui si are o singura iesire + masa: asa m-a nedumerit pe mine. Antenele GPS au doar masa si "fir cald" ?El are acest Flash si cred ca mai are un integrat mic de memorie care ii da un fel de firmware.Oricum, aici in RO nu mai am mare nevoie de el, pentru ca ma descurc si fara, in Afara imi iera frica ca nu stiu limba, si ca nu pot sa intreb si d-asta am luat GPS. Da' cred ca ma descuram si acolo( in engleza trebuia sa vb).Sigura functie interesanta pentru un GPS aici in RO este, daca pleci in drumetie sa iti arata calea pe ai venit daca te ratacesti.

Link to comment
Share on other sites

Poti sa-l faci linistit MP3 player. In functie de procesor pleaca si de pe card, un anume fisier, stocat intr-un anume director. Sunt informatii de cautat si de ghasit pe Goagal.Dat fiind ca intra la categoria hekareala, nu ofer mai multe informatii. Stai linistit procesorul GPS e "inchis" si nu ai ce face altceva cu el, dar functioneaz oriunde pe glob. Se punte alt soft, licentiat, evident si merge bine mersi. Sunt SD-uri cu Mireo Cardinale si merg binisor si satisfacator pentru pretul lor.Pentru chestii serioase, recomand Garmin, cu un portofoliu de prouse ceva mai variat: stiu si au terminale si harti marine, aero, etc. Bani sa ai.Cu antenaGPS nu ai ce face, e dedicata frecventei L1.

Link to comment
Share on other sites

Cu antenaGPS nu ai ce face, e dedicata frecventei L1.

Pai asta e faza: eu ma astept ca un GPS sa aiba o antena cuadrupol.Nu discut aici despre harti ca nu este "zona de asa ceva" - desi ma intereseaza si asta. Eu discut doar despre partea lui radio. Ce fel de antena e ? Ce se intampla cu semnalul ? cum este el "procesat" dupa antena ?Este ca la "vanatoarea de vulpi" sau cisteste nu-stiu-ce interferenta, intarzierea,....
Link to comment
Share on other sites

A.... am citit ce fac ei:Masoara timpul pe care il face unda radio de la satelit la receptorul GPS.Asa stiu distanta. Daca stiu distanta fata de 3 sateliti au triangulatie.Faza e cum msoara timpul. Ca daca un ceas intern ar "gresi" cu o miime de secunda, GPSul ar arata cu o eroare de 200Km.Asa ca ei au ceauri atomice.Deci este o simpla antena L1=1.5....Ghz, dar nu arat ca o simpla antena.

Link to comment
Share on other sites

Deobicei GPS-urile se modeaza se deblocheaza cu un program numit MIOPOKETLITE se instealeaza pe card se pune numele executabilului si scriptului mscr sub denumirea softului GPS sa porneasca la start UP, se instaleaza astfel acel programel si practic se deblocheaza GPS-ul va permite rularea de mai multe softuri etc instalarea mai multor aplicatii ba chiar folosirea GPS-ului in cazul ca are wi-fi pe post de navigator web.Am doua GPS-uri defecte nu am cum sa le repar ca as arata eu cum se face poze de la A la Z dar asta e oricum discutia cu modat deblocat GPS-uri se afla pe http://www.xda-developers.com/ sper ca nu fac reclama daca chiar e reclama proasta rog sa stearga moderatorul acel link.Numai bine si spor la hackuit.

Fara suparare.Aparatele MIO sunt cele carora le poti face asa ceva.Gama de aparate GPS este mult mai larga.Pe forumul xda se discuta mai mult de terminale HTC cu windows mobile (au si cateva rubrici pentru alte marci dar cam generice oarecum)Fiecare aparat are o alta procedura de deblocare (de a accesa win ce, win mobile sau alt OS) apoi in functie de ce OS are vezi ce poti instala pe el.@MondanNu am aprofundat sistemul GPS ci doar utilizare si soft de navigatie.Nu au nevoie de ce ceasuri atomice sau cum le spui poate doar de unul,in schim au nevoie de sincronizare.Din ce am vazut,multe au o antena de o forma paralelipipedica,in general ceva aproximativ patrat intr-o sectiune.Unele pot fi doar simpla antena altele ceva gen antena activa,chiar daca e doar un cablu coaxial,singura conexiune,prin "firul cald" se facea si alimentarea.De facut un soft cre sa ruleze pe el ca si sistem de operare e destul de greu cred,mai bine folosesti sistemul original si eventual faci o aplicatie care sa ruleze sub acel OS si folosesti GPS asa cum (cat,stii etc) poti.
Link to comment
Share on other sites

Unii au facut o "poza: la antena http://www.radio-active.net.au/web/gps/grm45ant.jpg

 

Poza e preluata de aici; http://www.radio-active.net.au/web/gps/gpsgear.html

Rascoleste saitul si ai raspuns la toate intrebarile posibile.

 

In functie de aplicatie (cat de critica e) sunt alese si antenele. Cerceteaza cu atentie un site CDMA si o sa vezi mica maciulie

a antenei GPS utilizata pentru referinta de timp a celulei. Cel mai bine o vezi de aproape, nu cred ca ai sansa sa o vezi din prima de la nivelul solului.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines