Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de mica putere si intensitate mare


Guest straton

Recommended Posts

Guest straton

Unele montaje cu C.I. cer alimentare la 5 Volti si intensitati de 4-5 A. Transformatorul are sectiunea relativ mica (2x2cm). Secundarul ar trebui bobinat cu sârmă de diametru peste 1 mm lucru dificil de facut la dimensiunile carcasei.Daca se alege redresarea bialternanta , infasurare cu priză la mijloc, se poate folosi sârma mai subtire , de exemplu 0,8 mm? In fond jumatatile sunt solicitate alternativ cate o semiperioada si nu ar trebui sa se incalzeasca desi montajul este alimentat tot timpul.Patru infasurari , simfazate doua cate doua si separate prin diode pot alimenta aceisi sarcina ?Ce alta solutie , mai simpla si fara sa maresti transformatorul , ar fi ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Cu un transformator cu sectiunea miezului de 4 cmp nu puteti transfera de la retea o puterede 20-25 VA, asa cum ati exemplificat.La un redresor monofazat bialternanta cu priza mediana, intr-adevar curentul prin fiecare diodaeste jumatate din curentul absorbit de sarcina si se poate folosi la bobinare conductor cu sectiunemai mica, insa nu pierdeti din vedere faptul ca numarul de spire din secundar se dubleaza.

Link to comment
Share on other sites

Guest straton

Cu un transformator cu sectiunea miezului de 4 cmp nu puteti transfera de la retea o puterede 20-25 VA, asa cum ati exemplificat.Multumesc pentru raspuns.Sectiunea 4 cmp este acoperitoare ( SxS=P) pentru puterea consumata (in fond 12 wati , 3volti x 4 amperi. Am marit tensiunea pentru acoprirea caderii pe calula redresoare)Este in fond vorba de inlocuirea sursei in comutatie , la un ecran My Tone , sursa care producea perturbatii TV si radio si care a crăpat, cu alta pe trafo folosind aceiasi carcasa - cutiuţă -. Ecranul nu este defect. L-am alimentat de la un acumulator , in jur de 2,8 v ,si functioneaza normal consumand ceva mai mult de 3AInchipuiti-va cat ţine acumulatorul , doua pile Energizer -rechargeable - Folosirea unei surse din comert , cu toate perturbatiile si complicatiile cu mufa de alimentare , nu m-ar satisface.Si pe urma este vorba de peincipiu. Spatiu ocupat de sarma mai groasa este folosit pentru infasurari multiple. Cum lucreaza doua infasurari legate in paralel care au acelasi sens ( deci sinfazate) dar care nu pot fi potrivite in ceia ce priveste tensiunea (oricat de mult te-ai stradui tot raman dilerente de fractiuni de volt),care ciupesc semisinusoidele , si asa destul de zdrentuite si devin in fond sursa de perturbatii in apropierea altor aparate. Netezirea cu capacitor atenuiaza fenomenul dar raul s-a produs

Link to comment
Share on other sites

Pt reducerea perturbatiilor se foloseste ecranarea,incapsularea trafului in cutie metalica,pe punte pica ~1,5V,daca intentionezi sa folosesti si accu ,ai nevoie de o infasurare pt incarcator.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines