Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

15V 80mA la 12V 35 mA


Guest MarsX

Recommended Posts

Salut!As dori sa stiu cum pot alimenta un bec de 12V 35mA la 15V 80mA in curent alternativ?Am un amplituner Yamaha cu becuri de 14V si 80mA arse si nu gasesc decat becuri de 12v si 35mA. Care ar fi valoarea rezistentei puse in serie cu becul de 12V?Multumesc mult!

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Becurile originale de 14V 80mA au o putere de 1.12W, becul existent de 12V 35mA are 0.42W.Deci intensitatea luminoasa la becurile de 12v va fi mai mica. Ar trebui incercat de pus doua becuri de 12V pt fiecare bec de 14V. Rezistenta de limitare va fi de 30ohm.La conex au becuri de 14V 40mA, care se pot pune cate doua in paralel fara nici o rezistenta.A nu se depasi curentul de 80mA, deoarece alimentarea becurilor este foarte posibil sa vina dintr-un circuit stabilizator cu Tz si s-ar putea sa nu reziste tranzistorul la un curent mai mare.

Link to comment

Multumesc!Din motive tehnice, nu pot pune decat un bec. Am comandat becuri de 14V 40mA. E ok daca il pun singur?Am masurat tensiunea de alimentare a becurilor, este de aprox. 14,9V. Ca sa nu se mai arda, as putea sa-i pun un rezistor? Nu ma intereseaza f mult faptul ca va face un pic mai putina lumina, dar sunt f greu de schimbat aceste becuri...

Link to comment

Poti sa-l pui singur. Lumina va fi cam la jumate, avand in vedere ca puterea e la jumate.Poti sa incerci sa-i pui si o rezistenta serie care ii va mai scadea tensiunea pe el, deci va tine mai mult, dar trebuie sa vezi daca te satisface intensitatea luminoasa. Scaderea intensitatii luminoase nu e liniara cu tensiunea.Calculul rezistentei este R=U:I, I fiind 0.04A si U tensiunea pe care vrei sa o scazi din tensiune de alimentare.Deci daca vrei sa ai numai 12V pe bec, trebuie ca pe rezistenta sa cada 3V, atunci R=3:0.04=75ohm. Foloseste rezistente de 0.5W.Succes

Link to comment

Poti sa-l pui singur. Lumina va fi cam la jumate, avand in vedere ca puterea e la jumate

:bataie Ai citit bine ce a spus MarsX? Daca habar nu ai, de ce mai dai lectii?

Am comandat becuri de 14V 40mA. E ok daca il pun singur? Am masurat tensiunea de alimentare a becurilor, este de aprox. 14,9V

Este bine daca inseriezi cu becul o rezistenta care va diminua tensiunea aplicata filamentului - va lungi enorm viata becului, mai ales daca este folosit la semnalizari in aparat, unde nu te intereseaza sa lumineze ca lanterna ci doar sa indice o anumita stare. Tatoneaza experimental valoarea rezistentei - becul este un dispozitiv destul de "destept" si rezistenta filamentului este total diferita intre un bec alimentat la tensiunea nominala si unul subalimentat sau rece. Succes!
Link to comment

Poti sa-l pui singur. Lumina va fi cam la jumate, avand in vedere ca puterea e la jumate

:bataie Ai citit bine ce a spus MarsX? Daca habar nu ai, de ce mai dai lectii?

Domnu' "ElForum staff", crezi ca aceasta titulatura iti da dreptul la aceasta atitudine. Tocmai ca ar trebui sa fi un exemplu in aceasta privinta. Si referitor la text, nu cred ca i-am dat nici o lectie, ci doar l-am avertizat la ce sa se astepte la un bec de putere mai mica si eventual subvoltat.

In general aceste becuri se folosesc la iluminarea afisajului si am presupus ca despre acest caz e vorba, daca a spus ca se inlocuiesc greu. La multe aparate trebuie sa dai afisajul jos, ceea ce presupune dezlipirea a peste 20-30 pini si de multe ori pe circuit dublu placat.Si l-am avertizat de intensitatea luminoasa, deoarece am avut ovazia sa pun becuri de 12V la tensiune de 9V (din lipsa de altceva in momentul respectiv) si pe timp de zi afisajul nu se vedea aproape deloc, iar seara era era la limita in care sa vezi ceva pe el. Dar probabil nu ai schimbat niciodata si nu intalegi despre ce vorbesc, mai ales ca ai sarit ca ars la atentionarea facuta de mine.

Si oricum, se pare ca tu esti cel care nu citesti atent ce scriu ceilalti, deoarece eu am spus printre altele si :

"Poti sa incerci sa-i pui si o rezistenta serie care ii va mai scadea tensiunea pe el, deci va tine mai mult, dar trebuie sa vezi daca te satisface intensitatea luminoasa."

 

Iti doresc o seara linistita

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines