Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri solare in scurtcircuit


one

Recommended Posts

Am cautat pe internet cateva scheme de principiu pentru incarcarea acumulatorilor de la panouri solare. Am observat ca acestea aveau elementul regulator in paralel, practic cand acumulatorul era incarcat, panoul solar era scurtcircuitat.As dori sa stiu care este motivul acestei abordari. Ma intereseaza mai putin eficienta incarcatorului si mai mult conceptul de scurtcircuitare a generatorului. Nu cumva, fortand panoul la zero (in realitate nu tocmai zero) se genereaza o energie care este disipata pe tranzistorul de scurtcircuit ?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • one

    2

  • vfp_marius

    2

  • The Stressmaker

    1

  • blazeu

    1

cred ca da se disipa energie prin acel tranzistor care mai mult ca sigur se incalzeste destul de tare , dar conceptul de a pune in scurt panoul nu mise pare prea ortodox, oare punerea in scurt si plasarea lui intrun soare puternic nu afecteaza negativ panoul . aici la panouri nu e ca la eoliene cand ai vant puternic si bateria e incarcata ca sa nu zboare eoliana o pui in scurt printo rezistentza puternica . la eoliana nu se prea strica mai nimic dar la panouri cred ca e o uzura prematura .spor la treaba si numai bine .

Link to comment

Este o metoda de a evita caderea de tensiune pe dioda serie intre panou si acumulator (se recomanda pastrarea acestei diode daca tensiunea generata de panou este cu mult mai mare decat tensiunea maxima a acumulatorului). Reglarea este stabilizata, cu acel tranzistor sunt, la tensiunea maxima a acumulatorului si nu este scurtcircuitat panoul cum s-ar crede initial. Oricum panoul solar "pompeaza" continuu energie in acumulator cat timp este soare. La atingerea incarcarii maxime a acumulatorului, energia in exces trebuie eliminata, de obicei sub forma de caldura de regulator, pentru a nu deteriora acumulatorul. Link (Eng) : http://schematicwiring.com/simple-elect ... c-diagram/ . Dezavantajul este ca, fara dioda serie, noaptea prin panou circula un curent, din cauza curentului invers de saturatie prin jonctiunea celulelor. Avantajul regulatorului sunt este ca poate controla simultan mai multe tipuri de surse: fotovoltaic si eolian.

Link to comment

era vb de o dioda schottky nu? trebuia sa fi precizat Dioda Schottky (denumită după fizicianul german Walter Schottky) este o diodă formată dintr-o joncţiune metal-semiconductor, la fel ca şi dioda cu contact punctiform.Capacitatea acestei joncţiuni este foarte mică, ceea ce înseamnă că dioda poate lucra la frecvenţe înalte. Un alt avantaj al joncţiunii metal-semiconductor faţă de joncţiunea semiconductor-semiconductor folosită la diodele convenţionale este căderea mică de tensiune, numai 0,3 V faţă de 0,6 V cât este în cazul unei diode din siliciu.Diodele Schottky îşi datorează proprietăţile faptului că purtătorii minoritari şi recombinarea purtătorilor sunt neglijabile, conducţia fiind asigurată exclusiv de purtătorii majoritari: electroni în cazul semiconductorului de tip N şi goluri pentru P.Diodele Schottky de mai mare putere se utilizează în circuite de comutaţie, putând lucra la frecvenţe de până la 1 MHz. O aplicaţie tipică pentru diodele Schottky de mică putere sunt circuitele de detecţie şi mixare de radiofrecvenţă, în care aceste diode funcţionează până la 5 GHz.Un exemplu de diodă Schottky este dioda 1N5817; joncţiuni Schottky se găsesc şi în circuitele integrate din seria 7400 de circuite logice.Dezavantajele principale ale diodei Schottky sunt tensiunea inversă maximă redusă şi rezistenţa serie mare. De asemenea, curentul invers relativ mare poate reprezenta o problemă în unele aplicaţii.

Link to comment

Tyc: shuntul este numai paralel. Serie se numeste rezistenta de limitare.Regulatorul paralel (denumit si "cu shuntare") functioneaza satisfacator in cazul unei surse cu rezistenta interna semnificativa (o buna parte a disipatiei se produce tocmai pe aceasta rezistenta interna). Este cazul panourilor fotovoltaice. Regulatorul paralel e simplu, robust si in consecinta ieftin si sigur. Dezavantajul e functionarea cu pierderi mai mari.Succes la constructii!PS Cu vfp_Marius m-am mai intalnit; orice dioda are o rezistenta serie (inerenta tehnologic). Pierderile pe aceasta rezistenta depind de curentul pentru care e construita dioda (din observatia proprie, la curentul maxim caderea de tensiune ajunge aproape cat cea pe bariera de potential a jonctiunii, la majoritatea diodelor)Tot tehnologic, frecventa maxima de lucru depinde (semnificativ) de gabaritul chipului (legat si de putere, capacitatea fiind elementul de limitare)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines