Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construirea unui traf.ridicator 12/200 V la 40 Khz sinus !!!


dalu

Recommended Posts

Am nevoie de o asemenea componenta, respectiv , un transformator ridicator de tensiune SINUSOIDALA ,cu frecventa de 40 Khz, da la 12 la circa 200 volti. Mai este o problema si anume ca impedanta primarului , trebuie sa se situeze in intervalul 4-8 Ohmi la 40 khz. Orce ajutor sau sfat bun este binevenit.Va multumesc anticipat !!! :jytuiyu :jytuiyu

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

de ce nu-ti cumperi un invertor... e mai ieftin...

Pentru ca semnalul sinusoidal de 40 khz, este modulat si contine informatie !!!!! :nebun:
Link to comment
Share on other sites

Dalu, cred că poţi apela cu încredere în secţiunea de tuburi. Chiar dacă scopul transormatorului e altul, principiul e acelaşi: îţi trebuie un traf cu banda reprodusă mare. valderama o să-ţi dea sigur ponturi.

Link to comment
Share on other sites

Dalu, cred că poţi apela cu încredere în secţiunea de tuburi. Chiar dacă scopul transormatorului e altul, principiul e acelaşi: îţi trebuie un traf cu banda reprodusă mare. valderama o să-ţi dea sigur ponturi.

Multumesc pentru sugestie. L-am contactat si sper sa-mi dea vreo sugestie, eventual relatii de calcul. :jytuiyu

Poate e ste de cumparat si asa ceva :nebun:

Concret, unde sa incerc ???????? :nebunrau: :nebunrau: :nebunrau:
Link to comment
Share on other sites

Intr-o prima versiune, am incercat folosirea unui transformator dintr-o sursa in comutatie de calitate, si care pe infasurarea de +12 v, avea o inductanta de 115 microhenri. Reactanta inductiva la 40 khz, era de 28,888. Impedanta acestei infasurari, tinand cont ca Rezistenta tindea spre 0,01 ohmi era radical din 28,888, respectiv 5,37 ohmi. Mi-am zis ca-i transformatorul ideal....si asa a fost o scurta perioada de timp, pentru ce dupa circa 5 minute de functionare, integratul (TDA 2040) , care debita pe traf, se incalzea incontrolabil (desi era montat pe un radiator zdravan) si pusca spectaculos.In alea 5 minute premergatoare arderii integratului, cred ca functiona oarecum bine, deoarece am atins accidental firele secundarului....si m-am ars. Da, da, ...la frecventa de 40 de khz, nu simti electrocutasre ci o arsura, mai mult sau mai putin intensa. Chopper-ul e calculat sa lucreze in regim de comutatie si probabil de aceea nu-mi iese pasienta cu transformatorul, sau integratul nu suporta sarcini pur reactive , desi ma indoiesc de asta , deoarece sant boxe cu o groaza de bobine in ele......................................asa ca mi-am zis sa incerc si calea asta, sa caut documentatia sau sprijinul in realizarea unui astfel de transformator. :sparge:

Link to comment
Share on other sites

Aici nu-i ca la lampi ... integratul avand impedanta mica de iesire vede rezistenta mica a primarului ( practic scurt ) mai ales ca nu ai pus sarcina in secundar ca sa se reflecte ceva . Ca sa mearga trebuie facut primarul de 4 ohm , sau cat suporta integratul , ori se adauga o rezistenta in serie .

Link to comment
Share on other sites

Reactanta inductiva la 40 khz, era de 28,888. Impedanta acestei infasurari, tinand cont ca Rezistenta tindea spre 0,01 ohmi era radical din 28,888, respectiv 5,37 ohmi.

Valeu muica! Dar cum calculasi? |Z|=radical(XL^2+R^2). Daca R e f mic, |Z|=XL, adica 28 Ohmi. De unde 5 Ohmi?

Mi-am zis ca-i transformatorul ideal...

Atentie mare! Reactanta de 4-8 Ohmi n-are nici in clin nici in maneca cu rezistenta de 4-8 Ohmi. Prima e pur reactiva si nu consuma putere, a doua papa putere. Dalu, daca esti radioamator, pune la iesirea Tx-ului o reactanta de 50 de ohmi (cam 1nF in banda de 80m) si mareste puterea uuuuusurel de tot. O sa vezi ca reflectata e 100%. Intre 50 Ohmi reactiv si 50 Ohmi rezistiv e diferenta ca de la cer la pamant.Ca sa tragi putere din chestia aia in regim sinusoidal, este musai sa pui ceva rezistiv in secundar, care sa se reflecte tot rezistiv in primar. Beleaua e ca ai lasat sandramaua fara sarcina. Atentie si cu sarcina, ca nu poti pune orice.Sa zicem ca vrei sa ii arati TDA-ului 4 Ohmi. Sa mai presupunem ca raportul tau de transformare este intr-adevar 200/12=16.6. Atunci rezistenta minima care tre sa o ai in secundar este de 1K. Orice sarcina mai mica de 1K se va reflecta ca o rezistenta mai mica de 4 ohmi si rupi TDA-ul. Daca e mai mare, partea reactiva incepe sa conteze si iarasi rupi TDA-ul. Daca raportul e altul, sarcina optima din secundar trebuie recalculata.Refa experimentul cu o rez de 1K in secundar si pe care nu o scoti indiferent ce-ar fi. Secundarul nu trebuie sa ramana in gol. Daca e in gol (primar pur reactiv), defazajul dintre tens si curent determina disipatie mare pe TDA si nu e de mirare ca isi da obstescul sfarsit, saracul.Cirip
Link to comment
Share on other sites

Reactanta inductiva la 40 khz, era de 28,888. Impedanta acestei infasurari, tinand cont ca Rezistenta tindea spre 0,01 ohmi era radical din 28,888, respectiv 5,37 ohmi.
Valeu muica! Dar cum calculasi? |Z|=radical(XL^2+R^2). Daca R e f mic, |Z|=XL, adica 28 Ohmi. De unde 5 Ohmi?

 

.........pai am aplicat radicalul doar lui XL icon_hang

 

[

 

Ca sa tragi putere din chestia aia in regim sinusoidal, este musai sa pui ceva rezistiv in secundar, care sa se reflecte tot rezistiv in primar. Beleaua e ca ai lasat sandramaua fara sarcina. Atentie si cu sarcina, ca nu poti pune orice.

 

Sa zicem ca vrei sa ii arati TDA-ului 4 Ohmi. Sa mai presupunem ca raportul tau de transformare este intr-adevar 200/12=16.6. Atunci rezistenta minima care tre sa o ai in secundar este de 1K. Orice sarcina mai mica de 1K se va reflecta ca o rezistenta mai mica de 4 ohmi si rupi TDA-ul. Daca e mai mare, partea reactiva incepe sa conteze si iarasi rupi TDA-ul. Daca raportul e altul, sarcina optima din secundar trebuie recalculata.

Cirip

 

Secundarul transformatorului va avea pe fiecare brat , cate un traductor ultrasonor, de tipul :

http://eleka.info/arts/en/a29/bpu-1640toah12__2.html

, iar circuitul se inchide prin pielea corpului, avand in vedere ca ,,,,,,,carcasa traductorului este un pol.Eu n-am nici cea mai vaga idee cu ce putere vor functiona cele doua traductoare, deocamdata experimentez un brevet american pe care ti l-am aratat de curand intr-un mesaj privat.Dupa cum stiti , in brevete , informatiile sant extrem de sarace si se dau de obicei doar scheme bloc. Deci chestia cu amplificatorul care sa debiteze pe traductoare , am dedus-o din brevet si schema acestuia.

Iata 2 link-uri exemplificative :

http://www.dreammanifesto.com/super-lea ... phone.html

http://www.rexresearch.com/flanagan/neuroph.htm

Link to comment
Share on other sites

Cum acele traductoare nu consuma multa putere , cel mai bine sa inseriezi o rezistenta de 4 ohm de putere cu primarul trafului ce il ai ... chiar daca acea rezistenta mananca majoritatea puterii de iesire se presupune ca mai ramane ceva si pentru traductor si va fi o protectie la scurtcircuit . E mai sigur decat adaptarea impedantei din traf ca sa vada integratul 4 ohm ... in alternativ sa zicem ca asa e daca sarcina e constanta, dar nu stiu cat de fericit e un asemenea integrat sa functioneze cu scurt in cc pe iesire .

Link to comment
Share on other sites

Secundarul transformatorului va avea pe fiecare brat , cate un traductor ultrasonor

Am inteles. Pai nu prea merge asa direct, la intamplare. Trebuie acordat. Avand in vedere ca senzorul are capacitate de 2nF, aia trebuie compensata, altfel se reflecta ca sarcina reactiva si dai de aceeasi belea. Daca reusesti sa faci rost de valoarea partii rezistive a impedantei traductorului, iti calculez un circuit de adaptare de genul celor din finalele de emisie. Trebuie sa transferi maximum de putere spre traductor, altfel n-ai facut nimic. Cu putin noroc s-ar putea sa nici nu ai nevoie de traf, ci doar de o retea reactiva mestesugit ticluita. Asta ptr ca adaptarea trebuie facuta la frecventa fixa.Daca ai un generator si un osciloscop sau macar un voltmetru care merge la 40KHz, iti explic cum sa masori partea rezistiva a impedantei si in felul asta il aduci frumos la 4 ohmi. Daca nu, mai exista optiuni, dar intai sa vedem ce posibilitati ai.Pe de alta parte, nu uita ca un patent nu inseamna nimic dpdv tehnic. Patentul e o garantie legala, nu una tehnica. S-a mai discutat pe tema asta.Cirip
Link to comment
Share on other sites

Eu as sugera sa folosesti un amplificator in clasa D cu filtre corespunzatoare dupa traf(daca folosesti traf de ferita),iese un sinus super cu randament mare. Cum primarul il comanzi cu mos-feti,accepta o incarcare destul de mare

Link to comment
Share on other sites

Daca ai un generator si un osciloscop sau macar un voltmetru care merge la 40KHz, iti explic cum sa masori partea rezistiva a impedantei si in felul asta il aduci frumos la 4 ohmi. Daca nu, mai exista optiuni, dar intai sa vedem ce posibilitati ai.Cirip

Optiunile i-mi sant momentan , relativ limitate. Societatea comerciala unde munceam, s-a inchis, si acum se taie intr-o veselie fierul ,, vechi'' din ea. Atelierul de automatizari e cu lacatul pe el, la administratorul societatii, si nu ne-au dat voie sa ne luam absolut nimic acasa. Au angajat o firma de paza severa , careia de geaba ii spui ca e statia ta de lipit cumparata de tine, ca nu te baga in seama.Am incercat sa tratam cu admin-ul , sa cumparam aparatura ( osciloscoape, generatoare, punti electronice, etc) la un pret decent , dar omul ala e un sclav nebun al patronilor si nu iasa din cuvantul lor. Se pare ca o sa pierd multe chestii realizate de-a lungul a multor ani. Ne-am gandit si la judecata , dar cine dracu mai are facturi pe ce a cumparat ????!!!!! Deci sa revin, am in dotare un multimetru DT9205A....restul amintiri.:aut:
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines