Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

lm 3886 gainclone


le5100kw

Recommended Posts

Am incercat sa fac un amplifcator ca in linkul acesta http://diyaudioprojects.com/Chip/LM3886_CA/LM3886_CA.htm. Insa eu am inlocuit potentiometrul de la intrare cu unul de 50K, ca nu exista unul de 25K si nu am pus rezistentele de 22k care fac legatura canal-masa. Am facut asa, dar la aplicarea semnalului pe un canal se aude tare si cu brum de retea, iar la celalalt canal se aude fara brum si cu fasait slabut dar mult mai incet. Integratele ar trebui sa fie bune, ca nu le-am scurt-circuitat in nici un fel. Piesele sunt exact cat trebuiesc. Rezistenta de reactie este 20,5K in loc de 22K. Credeti ca e de vina?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

integratele sunt foarte bune si nua ar trebui sa ai nici o problema cu ele, daca faci totul corect. Adica trebuie sa corectezi cateva lucruri:- cablu ecranat obligatoriu pe partea de semnal. Adica de la modul la pot si de la pot la mufa.-masa difuzoarelor nu o conectezi la masa modulelor ci la punctul central de masa dintre condensatoare, pe placa de la sursa-potentiometru de 50k e cam mare. Pune 20k sau 10k liniar, iar rezistenta de pe inrare, aia de 22k sa fie egala cu cea a potentiometrului.

Link to comment
Share on other sites

Pune un C = 1u intre cursorul potentiometrului de volum si R=1k. Lipeste si R=22K. Ci optional este chiar obligatoriu... Sunt foarte bune integratele astea...

iar rezistenta de pe inrare, aia de 22k sa fie egala cu cea a potentiometrului.

Eu cred ca R=22k de pe intrare = R=22k din reactia negativa... parerea mea...
Link to comment
Share on other sites

Verifica sa ai curentul de stand-by asa cum cere in catalog. DAca nu e destul scade rezistenta, si invers. Vezi sa nu exagerezi ca il crapi.Ci-ul dupa cum s-a spus e obligatoriu, altfel amplifu iti amplifica si DC si e jale mare. Celalalt C de pe intrare e optional, dar nu strica sa il pui.Vezi daca cu intrarea la masa iti sta in zero.La potentiometru renunta momentan pana il faci sa mearga. Vezi sa fie corect alimentat, sa ai tensiune zero inrte in+ si in-, si altceva n-ai ce sa mai verifici. Schema e super simpla.

Link to comment
Share on other sites

daca rezistenta pusa dupa potentiometru este egala cu valoarea potentiometrului se obtine o aproximare buna a curbei logaritmice folosind potentiometru liniar

Pentru a transforma un potentiometru cu variatie liniara in unul cu variatie logaritmica, rezistenta montata intre cursor si masa are valoare de 1/10...1/7 din rezistenta potentiometrului.http://www.sonelec-musique.com/electron ... ourbe.html

Am incercat sa fac un amplifcator

Masoara ce tensiune ai intre iesirea amplificatorului si masa - cu voltmetrul comutat pe tensiune continua.
Link to comment
Share on other sites

Dupa cate am inteles ar fi:- tot cablu ecranat de intrare obligatoriu pe partea de semnal.- masa difuzoarelor sa nu fie conectata la masa modulelor ci la punctul central de masa dintre condensatoare, pe placa de la sursa- potentiometrul sa fie intre 20k sau 10k (obligatoriu liniar)- rezistenta de pe inrare de 22k sa fie egala cu cea a potentiometrului.- R=22k de pe intrare sa fie = cu R=22k din reactia negativaIntrebarile mele sunt:- Ce rol are acea rezistenta de 22K pusa intre semnal si masa? Si de ce trebuie sa fie = cu cea din reactia negativa?- Ce se intampla daca sunt de 20K si nu de 22K ambele rezistente.- De care si in functie de ce anume, un potentiometru trebuie luat, exact pentru cea mai buna calitate?- Merge cablul de casti pus la intrare drept cablu ecranat si conteaza grosimea?

Link to comment
Share on other sites

- curenţii de polarizare vor fi egali pentru ambele intrări, deci derivă mică la ieşire;- nimic, doar scade amplificarea;- să nu fie de proastă calitate, adică să aibe diferenţa între canale cît mai mică, să nu fîsîie, etc;- nu, pentru că nu e ecranat.

Link to comment
Share on other sites

Dupa cate am inteles ar fi:- potentiometrul sa fie intre 20k sau 10k (obligatoriu liniar)- rezistenta de pe inrare de 22k sa fie egala cu cea a potentiometrului.

Astea le-ai inteles gresit.Potentiometrul trebuie sa fie logaritmic si poate avea orice valoare intre 5k si 100k.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines