Guest shyck Posted October 3, 2005 Share Posted October 3, 2005 salutvreau sa intreb si eu, becurile economice au aceleasi propietati ca si neoanele?din cate stiu eu neoanele nu se incing (ma rog nu chinezariile), si vreau sa stiu daca, la fel, si becurile economice nu se incing?si inca ceva, in caz ca ssare apa pe ele ar patii ceva?vreau sa folosesc la un capac de acvariu la care nu am loc sa bag neon :( Link to comment
cristimm Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 Se incing mult mai putin (practic poti sa le desurubezi din mers). In mediu umed (baie) nu rezista mai mult de cateva luni. Link to comment
pid Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 becurile economice au exact acelasi principiu de functionare ca si tuburile fluorescente (inpropriu spus bec cu neon) ma refer la lampa becului economic. daca e umezeala mare (cazul tau) poti sa incerci desfacerea becului si prelungirea firelor dintre lampa si balastul electronic astfel incat lampa sa lumineze acvariul iar balastul sa fie intr-un loc ferit de umezeala (ATENTIE mare la izolarea firelor intre lampa si balast mai ales ca lucrezi in mediu umed)tot la fel de bine in locul lampii se poate folosi o lampa fluorescenta normala de putere mai mica sau egala cu puterea balastului de la becul economicoricum se vede altfel acvariul la folosirea unui tub fluorescent sau bec economic cu lumina alba..... nu se denatureaza culorile ca si in cazul folosirii unui bec incandescent Link to comment
Guest shyck Posted October 7, 2005 Share Posted October 7, 2005 dar eu nu prea inteleg chestia asta cu consumuldeci un bec economic de 22 W produce lumina cat unul normal de 75 W? si are consumul mai mic? sau cum? nu mai inteleg nimicca nu vreau sa bag in acvariu o intesitate mare de lumina Link to comment
cristimm Posted October 7, 2005 Share Posted October 7, 2005 E pe alt principiu. Nu e cu incandescenta, Link to comment
Guest shyck Posted October 7, 2005 Share Posted October 7, 2005 asta stiudar, sa inteleg ca intre 2 becuri care consuma la fel, dar unul economic si unul incandescent, cel economic face mai multa lumina mai pe romaneste? Link to comment
cirip Posted October 8, 2005 Share Posted October 8, 2005 Da shyck, este corect. La acelasi consum de putere, becul economic da mai multa lumina decat un bec traditional cu incandescenta. Explicatia este urmatoarea: Randamentul unui bec cu incandescenta este de ordinul 3%, adica eficienta de transformare a energiei electrice in lumina este de numai 3% (poate 5%) restul fiind transformat in caldura. Un bec economic sau fluorescent are randamentul conversiei mai ridicat. Deci, desi in ambele introbagi aceeasi putere electrica la borne, becul incandescent iti da mai putina lumina. Practic, acest lucru se poate verifica atat vizual cat si prin faptul ca becul cu incandescenta se incalzeste mult mai tare decat cel fluorescent, semn ca pierderile prin degajare de caldura sunt mai mari la cel cu incandescenta.Cirip Link to comment
Gheorghe Dracu Posted October 8, 2005 Share Posted October 8, 2005 Becul economic are acelasi principiu de functionare cu tubul fluorescent (cu neonul daca vrei, dar nu are strop de neon inauntru). Sunt tuburi cu descarcare in vapori de mercur la joasa presiune, nicidecum cu incandescenta ca un bec chior (gen 100W, 75W). Un bec de 100W cu incandescenta da aprox. 1200-1300lm. Acelasi flux luminos il da un bec economic de 20-22W. Eficacitatea luminoasa a becului economic e de 5 ori mai mare decat a unuia cu incandescenta. Sau cam tot atat flux luminos da si un tub fluorescent de 18-20W. Si pe becul cu incandescenta (mai ales) si pe cel economic daca le stropesti cu apa se sparg (racire deci contractie cvasistatica, blablabla). La becul economic care are si o parte electronica inauntru (un balast electronic) chestiunea e mai nasoala daca ajunge apa la acel balast. Booooom!!! :smt073 Link to comment
The Stressmaker Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 Mai degraba folosesti o incinta ermetica (a se citi o cutie mica inchisa)in care sa intre doar firele de alimentare,eventual un tub de plastic transparent sau sticla cu capace de cauciuc la capete in care sa intre becul economic.Si incearca sa alegi un bec economic care nu degaja prea multa caldura(chiar daca sunt economice asta nu inseamna ca nu au pierderi prin caldura degajata putand ajunge usor la 60-70 grade celsius in functie de model si putere).Succes. Link to comment
Recommended Posts