Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soba si termopanele!!!


Recommended Posts

Salutare meseriasi .Anul acesta cu toate ca e criza am reusit si eu sa pun termopane , toate bune si frumoase pana acum doua saptamani, cand am facut focul in soba cu lemne , care nu mai vrea sa functioneze ,scoate fum si nu are tiraj, pentru inceput am crezut ca e ceva pe cos, dar am verificat si totul este curat ,in cazul in care deschid usa sau fereastra merge si soba ,dar am pus termopane tohmai ca sa am o pierdere cat mai mica de caldura si acum belea ,trebuie sa le tin deschise,deci poblema provine de la termopane .Ce ma sfatuiti sa fac sa nu mai stau cu usa sau fereastra deschisa???

Link to comment
  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu are nicio treaba !!!

Ce naiba, doar inainte nu erau gauri in geam de intra pisica....

 

Cauta topicul cu carti de pe aici ; vezi ca in spre ultimele pagini sunt indicate doua torente, unul electronica si altul electrotehnica. Vezi ca in cel de electronica este "Cartea sobarului si a cosarului". Da-o jos si uita-te putin.

 

LE : http://extratorrent.com/search/?search=Carti&new=1&x=0&y=0

Link to comment

Eu cred ca este cat se poate de normal. In camera se creeaza un mic vacuum si soba nu are de unde sa traga aer. Pe gaura cheii intra asta iarna un frig, adica soba tragea aer pe acolo.Si eu am patit la fel(eu am geamuri si usa de lemn cu cheder si silicon) si solutia cand deschid usa sobei obligat deschid usa camerei, altfel iese fumul pe usa ca pe cos.Probabil fenomenul este simtit la camerele mai mici. La mine are cam 4x3 .O alta solutie ar fii tragerea unui tub de 7-10 cm cu aer de afara care sa intre in cenusar si cu un fel de robinet sa se poata astupa.Multi monteaza geam si usa termopan si nu au probleme, dar multe usi nu se inchid cum trebuie.

Link to comment

Atunci cum se explica, ca daca deschid usa de la camera arde focul duduind, cum am inchis usa de la camera nici nu se mai aude.Pentru soba este mai greu ca are tiraj natural, omul are tiraj fortat.Ce se intampla cu o camera cu geam si usa etanse daca in ea sa zicem sunt 3-4 persoane in timp de o zi doua, sa zicem ca nu se deschide usa sau geamul in acest timp, nu devine aerul irespirabil?Numai ca soba este mai sensibila avand tiraj natural.

Link to comment

Nu-mi sta in fire sa contrazic pe nimeni, mai ales cand nu am date concrete.Ce stiu e ca atunci cand soma e rece si vrei sa faci focul,tirajul este destul de anevoios deoarece (mecanica fluidelor), aerul rece de pe cos (normal aerul cald sta sus, iar cel rece e jos ; cu soba rece e invers) nu lasa sa urce aerul cald deoarece este mai greu si tinde sa coboare. Problema asta persista pana cand flacara ajunge sa incalzeasca aerul din soba/cos, iar cand acest lucru se intampla, tirajul devine normal.

Link to comment

Absolut corect,regimul tranzitoriu e mai greu de trecut,dupa incalzirea cosului,ar trebui sa se comporte normal,si totusi si termopanele prin etansarea lor mai buna a incaperii,au partea lor din vina...nu are legatura cu cele prezentate,dar am intrat la un amic in bucatarie sa fumez o tigara,am deschis motorul de la hota,si cu totul intamplator,am observat cand s-a deschis usa de la bucatarie turatia motorului a crescut...am crezut ca e doar o impresie,am repetat si intr-adevar,cu usa inchisa hota avea o turatie mai mica,nu cu mult,dar sesizabil bine la ureche,cu usa deschisa turatia se marea...daca nu auzeam cu urechile mele si imi povestea careva asa ceva...cu greu il credeam.Cred ca solutia cu o tubulatura la intrarea de aer a sobei ar fi cea mai indicata,eventual cu o clapeta de obturare pt a putea fi dirijat aerul doar cand e nevoie,eviti in felul asta sa stai cu usa/geamul deschise la momentul initial,cand se aprinde focul si ai nevoie de tiraj bun,intra aer pt ardere din exterior,deci mediul de locuit nu e afectat...cred ca ar trebui luata in calcul la modul serios aceasta solutie...termopane,avantaje-dezavantaje :rade:

Link to comment

Din moment ce pe cos iese fun (aer) e normal ca acesta sa fie tras de undeva,nu? Deci e tras din camera. Si prin toate neetansitatile e inlocuit volumul de aer care iese pe cos.De aceea si centralele termine au un tub prin care traf aer si unul pentru fum (de obicei unul in interiorul celuilalt)

Link to comment
  • 2 years later...

m-am mutat si eu la tara de 2 ani si am dat de aceeasi problema, de asta se lovesc toti ce au sobe si termopane. Eu am si usa camerei tot tamplarie pvc cu prag aluminiu jos pe care calca garnitura de cauciuc. Cu usa si geam inchise, ioc sansa rembo sa mai faci foc. De atunci procedez astfel: Gemaul la camera cu soba inchis bine, crap usa la camera, usa la baie si geamul la baie (alea tot pvc, garnituri etc). Eu am rupt din garnitura usii de la acea camera si de la usa baii cam 20cm in partea de jos. dupa ce am bagat toate lemnele si s-a cam dus din taria focului, inchid ambele aceste usi (camera-baie), focul fiind domol ii ajunge ce trage pe sub usa. La sfarsit cand mai ramane doar jar imping si geamul baii aproape complet. Cand e vremea stupida afara, se mai intampla sa nu pot aprinde focul daca nu deschid geamul in camera cu gura sobei. Da sunt cazuri rare.Apropo de hota, daca e si o soba in zona in functiune, hota va scoate fumu din soba.

Link to comment

E foarte clar, cosul de fum trage aerul din soba care vine din camera. Daca ai inchis ermetic camera cu tremopane e clar ca la un moment dat acesta nu mai are ce trage ca s-a creat un vacum. Fumul e dus afara de circuitul de aer din camera la vf cosului. Este necesar oligatoriu instalat un tub, cu diametrul identic cu cel al cosului, care sa asigure circuitul de aer de afara pana sub cenusar. Daca tubul se aduce pana sub cenusar nu se simte aerul rece de afara ce vine pe acest tub. Tubul asta poate avea un shubar ptr reglajul debitului de aer

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines