Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor greutate

Guest Cristian Giurgea

Recommended Posts

Guest Cristian Giurgea

Salut,am nevoie de un senzor de greutate care sa masoare apasarea piciorului pe pedalele unei biciclete. Scopul final este calculul puterii. Presupun ca se poate devaliza un cantar electronic de pe piata pentru asta, dar a facut cineva asa ceva? Ar trebui sa masoare max. 100 kg, cu o precizie de 1%, desi nu e o problema daca e mai grosier de atit.Stiu ca se folosesc senzori tensiometrici pentru asta, dar una din probleme este variatia f. mica a tensiunii in functie de greutate. A facut cineva asa ceva? Exista scheme?

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• avolocaru

4

• marinescug

3

• srdjan

2

• Kreator

1

Top Posters In This Topic

De variat variaza o rezistenta intre niste puncte date. Infunctei de aplicatei sunt folosite punti cu unul sau mai multe brate sensibile (cos$$turi) perntru cresterera sensibilitatii. Sunt scheme bine puse la punct pentru masurarea acestor variatii mici. Problema este alta. Marca tensometrica in sine e o chestie neglijabil de subtire, dar ea se monteaza pe un dispozitiv metalic elastic, calibrat, care are o grosime de cam 1 cm. Intrebaea mea este alta: cum faci transmisia datelor de pe pedala mai departe ? Cu o mega-pedala care sa inglobeze toate cele: sursa energie, amplificator + modul transmisie date ?

Cred ca un sistem mai simplu ar fi sa treci lantul de la bicicleta peste o rola intinzatoare, astfel incat cu cat apesi pedala mai tare cu atat rola intinzatoare se comprima mai mult. Scapi si de problema transmisiei semnalului de la pedale la cadrul bicicletei. Mai mult se poate gandi un sistem de actionare, cuplat cu rola intinzatoare, a unei rezistente variabile. Dupa ce termini treaba iti faci o calibrare a sistemului.Sistemul cu rola intinzatoare iti elimina si problema corelarii fortei de actionare asupra pedalei, cu bratul acesteia. Mai exact cand pedala este la punctul sau cel mai inalt/de jos, desi masa biciclistului nu se schimba, forta de actionare asupra lantului este zero. Apoi sunt doua pedale => necesitatea a doi senzori, desigur este necesara corelarea celor doua pedale in functie de miscarea sus-jos etc.

Pai ce sa se intample? nu vad unde ar fi problema. O eventuala perturbare a semnalului, la trecerea peste denivelari, apare si in situatia plasrii senzorilor in pedale cu eroare chiar mai mare pt ca sunt doi senzori.

Sistemul cu rola intinzatoare iti elimina si problema corelarii fortei de actionare asupra pedalei, cu bratul acesteia. Mai exact cand pedala este la punctul sau cel mai inalt/de jos, desi masa biciclistului nu se schimba, forta de actionare asupra lantului este zero. Apoi sunt doua pedale => necesitatea a doi senzori, desigur este necesara corelarea celor doua pedale in functie de miscarea sus-jos etc.

Corelarea cu pozitia pedalelor este o nimica toata. Daca doresti sa o faci nu ai nevoie decat de un disc reflectorizant cu o masca cu fante optice gen encoder.reflexie cu laser modulat si gata. Asat daca nu-ti plac magnetii si senzorii Hall.Unde mai pui ca pedala senzor nu implica modificari asupra structurii bicicletei.Ideea este perfect realizabila, se poate complica prin adaugarea la sistem a unui senzor de inlinatie si a unui accelerometru multiaxa pentru invalidarea/sublinierea masuratorilor din portiunile cu teren mai accidentat.

Complicam inutil acest sistem. Eu nu am spus ca nu se poate. Plasarea senzorilor pe pedale implica inclusiv corelare cu sistemul de viteze al foilor, in plus fata de cel al pinioanelor de la roata spate.Eu zic ca este mai simplu sa folosesti o rola intinzatoare. Sa vedem ce spune si "Cristian Giurgea".

La ce solicitari e supusa u bicicleta,poti sa faci modificari multiple(a se citi suduri) ca nu se schimba dinamica din pdv al sigurantei.Si puterea ar trebui integrata in timp,altfel rezultatele nu se pot citi.Nu trebui corelata viteza cu forta,numai forta de actionare conteaza.

Complicam inutil acest sistem. Eu nu am spus ca nu se poate. Plasarea senzorilor pe pedale implica inclusiv corelare cu sistemul de viteze al foilor, in plus fata de cel al pinioanelor de la roata spate.Eu zic ca este mai simplu sa folosesti o rola intinzatoare. Sa vedem ce spune si "marinescug".

Corelarea cu sistemul de schimbare al vitezelor e simplu de facut, pentru ca e vorba doar de urmarirea miscarii pe distanta scurta a unui cablu. Se poate lega de cursorul unui potentiometru si gata. Modalitatea de citire in functie de restul sistemului. Sitemul cu roata intinzatoare nu se poate aplica la o bicicleta stationara, fara lant, pe cand pedalele smek© se pot punepe aproape orice bicicloantza.Ma ofer voluntar pentru pedalare. Sa vedem ce mai are de spus si omul cu ideea initiala.

daca tot am ajuns aici ma dau si eu cu parerea... cred ca un accelerometru ar fi cea mai buna solutie. orice forta aplicata lantului se resimte in acceleratie indiferent ca pedaleaza sau este in repaos... pe cand daca masori tensiunea in pedala omul poate s-a oprit din pedalat dar sta sprijinit cu toata greutatea pe pedala, actiune ce nu se transmite lantului pe cand cu accelerometru poti vedea daca pedaleaza in sarcina, in gol sau nu pedaleaza de loc... alt mare avantaj ar fi ca nu ai elemente de circuit pe partile in miscare ale bicicletei... deci creste mult fiabilitateamarele dezavantaj in schimb ar fi faptul ca nu vei inregistra si forta pierduta datorita randamentului (vant, rampa, etc...)

Bicicletele stationare cu banda sunt super inconfortabile la pedalat. Nu stiu exact cum sunt cele "magnetice" dar cu siguranta sunt mai bune si se preteaza mult mai bine unei astfel de "modificari".PSOmul vrea sa masoare puterea, generata de om, ca bicicleta...

Guest Cristian Giurgea

Salut,mersi tuturor pentru raspunsurile date. Intr-adevar, initial, bicicleta este stationara, dar este o bicicleta de strada suspendata pe un suport. Nu este o bicicleta stationara obisnuita.In setup-ul curent, roata bicicletei antreneaza un alternator, care genereaza curent electric. Masurarea puterii este problematica in aceasta situatie, intrucit nu se cunoaste randamentul alternatorului si mai ales pierderea prin frecare intre roata de bicicleta si carcasa alternatorului ( alternatorul este un brushless outrunner de dimensiuni mari ). Eu il apreciez la cca 60%.Si, intr-adevar, as fi foarte interesat sa masor puterea pe care o furnizez la roata de bicicleta pe sosea. Masurarea turatiei nu este o problema intrucit angrenajul de la bicicleta este dintat si deci se preteaza la montarea unui senzor optic. Nu vad alta solutie decit masurarea fortei de apasare a piciorului pe pedala. Pot face transmisia datelor wireless, cu modem radio si baterie sau altfel. Din pacate, din cite am inteles, preluarea semnalului de la senzorul tensiometric e destul de dificila.

Parerea mea e ca masurarea fortei de apasare trebuie integrata in timp,masurarea directa a fortei e ineficienta in cazul de fata.Masurarea indirecta furnizeaza date la fel de veridice,o abordare in acest sens e benefica.