Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dublare finali Quad 405 v originala


Recommended Posts

La varianta originala cea cu lm301 as vrea sa dublez finalii pt ca sunt 2n3442 si sunt de cei facuti in .....stiti voi unde ,chestia este ca m-am blocat la faza cu bobina paralel cu rez de 22ohmi,conexiunea cu emitorul prefinalului;merge sa pun pur si simplu mai un tranz paralel cu cel care este in momentul de fata la amplif?Radiatoarele sunt enorme de cele folosite la diodele de 400A,2 bucati de 150x120x60mm nervurate pe ambele fete.

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu vad de ce nu ar merge finali in paralel, cu precautiile de rigoare (imperechere dupa factorul de amplificare, rezistente de 1R in baza si aproximativ 0,12R in emitoare) - aceasta configuratie ar permite functionarea finalilor la o temperatura mai scazuta la acelasi regim de functionare.

Link to comment

La conectarea in paralel trebuie avute in vedere urmatoarele:-rezistente de 10 ohm/0,5w in baza si 0,1 ohm in emitor.-factorul de amplificare al finalilor sa nu depaseasca 100-150max.-dupa imperechiere perechile cu beta mai mare sa fie in ramura de sus.-conectati o dioda 1N4002 intre baza pnp-ului si cea a npn-ului,ca in Quad 405-2.-pentru conectarea in paralel puteti sa va inspirati din Quad 520,606,707,etc.

Link to comment
:speriat Finalii lucreaza in clasa C , deci nu conteaza asa mult beta Finalii nu trebuie sa fie prea rapizi , apar oscilatii nedoriteCititi cu atentie , exista un subiect foarte mare despre modificarea amplificatoarelor Quad ( Quad 405 proiect comun cu userii ) si puteti lua legatura cu domnul Tibi Vicol ( userul tvicol ) pentru lamuriri ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !
Link to comment

Finalii din Quad 405 lucreaza in clasa B fara curent de repaus.Factorul "beta" conteaza-orice tranzistor bipolar este un consumator din sursa de semnal.Cine doreste,poate consulta pe net articolul "Current dumping analysis" publicat in Wireless World ,march 1981, de Dl.H.S.Malvar ,intitulat :"Class B amplifiers without distorsion",o completare la articolele Dl.Vanderkooy si Lipsitz,in care se arata care sunt si partile bune si cele care trebuie imbunatatite,toate demonstrate matematic .Nu e corect fata de useri sa le furnizam informatii eronate-parerea mea.

Link to comment
:jytuiyu Mea culpa , din graba am scris clasa C in loc de clasa B puraDar despre beta finalilor mai discutam , unul este un NPN chior , cu bobina antioscilatie , iar celalalt montat intr-o structura Darlington cu inversare de polaritate , in asa fel incat rezultatul sa fie un PNP.....nu a fost niciodata in intentia proiectantilor sa sorteze finalul NPN si structura Darlington PNP pentru a avea beta egal ! ! ! Au montat doar finali NPN nesortati special pentru fiabilitate mare si pret scazut , pe vremea aceea PNP erau deficitari .....
Link to comment

Din diverse considerente unele aspecte sunt ignorate voluntar sau involuntar;teza d-lui Malvar arata influenta pe care o are "incarcarea " prefinalului clasa "A" de catre finali.In productia de serie constructorii s-au oprit la 17556 dupa ce au trecut pe la bdy 77,2sd424,etc.Folosirea mos-feturilor ,datorita dispersiei parametrilor duce la cresterea costurilor de productie prin sortare (o sortare corecta in grupe de Ugs de max0,25v/Id=4A costa).Nu trebuie uitat ca 405-ul se situa in gama medie iar solutia tehnica aleasa precum si avantajele acesteia l-au situat peste concurenti.

Link to comment

Am modificat intr-un alimentator pe care-l folosesc in mod curent, un suport de bec verde cum este in poza, in loc de bec cu led verde.Iluminatul este mai eficient cu led,dar conteaza si design-ul, langa un instrument analogic arata mai bine o semnalizare mai mare decat un led de 3 sau 5mm.Iar la un amplificator pe tuburi, iluminatul cu becuri este mai placut decat cel cu led-uri.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines