Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

termostat

doru3160

Recommended Posts

Salut,ia un termostat cu capilar cu reglaj continuu,de la o masina de spalat veche,si te asigur ca n-o sa fii dezamagit,singura problema(rezolvabila) e prinderea capsulei de corpul elementului caloriferului,dar odata rezolvata treaba asta,ani de zile nu ai treaba.E bun si cel electronic,dar si acolo ai treaba cu prinderea senzorului de corpul caloriferului(avand in vedere ca nu poti da gauri pt asa ceva),eu am un calorifer no name,la care a cedat termostatul original,un bimetal de kko,si i-am montat de vreo 6 ani un asemenea termostat,pe care il aveam recuperat de la un smelt de masina de spalat.Scheme de electronice sunt de la simplu la complex cate vrei pe net,si nu-mi era greu sa ciocanesc asa ceva,dar mi s-a parut mai comod si rapid de adaptat unul din ala,si asa nu aveam la ce sa-l folosesc la altceva.Daca valoarea curentului de lucru scrisa pe termostat e mai mica decat curentul absorbit de rezistentele tale(3000W...cam marisor...grija mare la priza),iti recomand un releu intermediar/tiristor,triac,care sa preia sarcina in locul termostatului,dar cel putin cu partea de comanda si calibrarea/etalonarea corespunzatoare ai scapat,de fapt asta e etapa cea mai plictisitoare in realizarea unui termostat,pt ca il faci in juma de ora si il etalonezi in 2 zile...daca esti mai mofturos :rade:

• Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• doru3160

1

Popular Days

Top Posters In This Topic