Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legaturi prin satelit


Guest bogdanrusu28

Recommended Posts

Guest bogdanrusu28

Buna seara.As dori sa fiu,informat,invatat,cum se fac legaturi prin satelit in regim de radioamator.De unde se iau frecventele de emisie,respectiv receptie,daca se pot realiza legaturi intercontinentale chiar cu o aparatura modesta,etc.Ce frecvente se folosesc si cum se identifica satelitii.

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ai pus o intrebare, de fapt mai multe intrebari, mult prea generala; nimeni nu o sa se oboseasca sa-ti dea toate aceste raspunsuri... este ca si cum ai spune vreau sa invat electronica - dar ce, cum?... sper ca intelegi ce vreau sa spun.Pentru a avea un punct comun de plecare, spune-ne intai ce aparatura ai; in functie de raspunsul tau stim ce sa-ti raspundem, sau de unde sa pornim.

Link to comment

http://www.amsat.org/amsat-new/satellites/status.php

 

Pe site-ul de mai sus sunt toate informatiile legate de satelitii de radioamatori, frecvente moduri de lucru (dai clic pe satelit) cat si starea satelitului ( daca e operationa, semioperational sau nu e functional).

Cat despre aparatura, daca ai un minim necesar, merge si o portabila full duplex ( eu folosesc cu suces o portabila ICOM IC-Z1E) si o antena directiva care urmareste ( chiar manual...hi hi ) satelitul, poti face linistit legaturi.

Mult succes !

Link to comment

As dori sa fiu,informat,invatat,cum se fac legaturi prin satelit in regim de radioamator

:ras:Poti realiza legaturi prin sateliti de radioamatori in 2 moduri:- calea usoara, angajezi pe cineva contra cost care sa vina cu aparatura si sa-ti ofere toate informatiile pe tava- calea grea, incepi sa te documentezi despre orbitele satelitilor, tipurile de antene utilizate, echipamentele necesare, mod de utilizarePentru documentare poti utiliza cu incredere google, de asemenea sunt si tutoriale interesante postate pe youtube, trebuie doar sa le cauti.Asa poti stabili daca echipamentele pe care le detii se pot utiliza, ce buget ai nevoie pentru achizitie, constructie in asa fel incat sa realizezi scopul propus. Este de preferat varianta cu documentarea, deoarece este primul pas pentru a incerca si transmisiile EME, iar cunostiintele dobandite o sa-ti fie de folos pentru asta.
Link to comment
Guest bogdanrusu28

Multumesc mult pentru raspunsuri.Eu intrebam doar daca in VHF via satelit se pot face legaturi transoceanice si in ce conditii.Si daca trebuie aparatura speciala sau se pot folosi si transceiverele consacrate(gen DR 135).

Link to comment

Acum incepi sa te apropii de adevar, in primul post erau chestii atat de generale incat au generat raspunsuri pe masura.

Satelitii de radioamator, folositi pe post de " repetoare spatiale " utilizeaza 2 canale de frecventa, asanumitul up-link, adica frecventa de receptie a repetorului si down-link, adica frecventa de emisie.

Pentru evitarea perturbatiilor,se utilizeaza benzi de frecventa diferita pentru up-link si down-link.

Pentru Oscar51, cu modulatie de frecventa, se utilizeaza up-link in 2m si down-link in 70cm.

Cu o puterede max 50w se pot realiza legaturi prin satelit, aria de acoperire depinde de orbita satelitului.

Pentru aplicatii practice, articolul de la adresa :

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=557

prezinta informatiile detaliate si un link pentru un tutorial pe youtube.

Link to comment
Guest vallywally

la biblioteca hamradio din cadrul acestei sectiuni (radioamatorismul) vei gasi cartea ARRL 2010. Din aceasta carte, capitolul 30te va pune in tema cu subiectul in care esti interesat. Succes.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines