Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

masina de sfaramat pietre????ar putea fi realizata???


Guest tatian_i

Recommended Posts

Guest tatian_i

arunc o intrebare, ar putea fi realizata o masina de sfaramat pietre, cu ajutorul ultrasunetelor, produse de o instalatie de putere mare, cca 500 A? astept raspunsuri....

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest tatian_i

ideea ar fi ceva de facut bani. adica: sunt cariere de piatra care se sparg inca cu dalta si ciocanul(ma refer la cele de placat fatade, etc....), si ma gandeam ca daca stie cineva vreo idee de inceput, cum ar putea arata o masinarie care cu ajutorul ultrasunetelor sa folieze efectiv piatra(acea piatra care este foliata, bineinteles)

Link to comment

Ultrasunetele pentru aplicatia de spart pietre la rinichi si ultrasunetele in general nu se simt prea bine in aer. Au nevoie de un mediu de transmisie. Cat de eficient e sa stai cu zecile, sutele de Kg de gel intre capatul ultrasonic si piatra respectiva ?gandeste-te la dimensiunea unei pietre renale, cel mult cat o boaba de strugure, structura si la piatra ta. Cata energie ai de pompat ?

Link to comment
Guest tatian_i

da, eu imi dau seama de faptul ca e mult de studiat despre mediul de lucru. dar ideea ar fi oricum cu o camera speciala, izolata bine, unde s-ar creea un mediu bun pt asemenea aplicatie. Totusi eu ma gandesc ca s-ar putea face cu ajutorul unor electrozi de putere (500-800 amperi). in sensul ca ar fi necesar doar cateva secunde necesare doar pt a folia piatra.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Pana la urma vrei sa tai o piatra cu precizie (folierea) sau vrei sa o faci bucati? Daca vrei sa o faci bucati, cea mai eficienta si putin costisitoare metoda este varianta mecanica. Daca vrei sa foliezi o piatra atunci mergi pe varianta cu jet de apa (cu nisip,(Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Water_jet_cutter ) sau taiere laser( (Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_cutting ) sau plasma ( (Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_cutting ). Mai este o metoda (Eng): http://www.ferret.com.au/c/Kennards-Con ... rs-n780961 . Depinde de ce fel de pietre ai si cum vrei sa le prelucrezi, fiecare domeniu avand unelte specifice ((Eng): http://www.amityonline.net/amity/demoli ... #Hydraulic Splitter ).

Raspunsul la intrebarea ta este "da". Se poate face o asemenea masina cu randament discutabil la niste costuri enorme. Ca idee fa o comparatie intre puterea unui "spargator de pietre" cu ultrasunete medical, costul lui si extrapoleaza la pietrele de care vorbesti. Treaba cu rinichii sta cam asa (Eng): http://www.urolog.nl/urolog/php/content ... ofmenu=yes , si cand spuneai de electrozi probabil te refereai la spargerea pietrelor prin unde de soc, tehnica diferita de cea cu ultrasunete.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines