Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri la 220v


Guest arthur_art

Recommended Posts

Guest arthur_art

Salut . Vreau sa inseriez 3 leduri rosii pe care sa le alimentez la 220v. Ma poate ajuta cineva cu o schema ? din cate mai stiu trebuie sa inseriez cu o dioda si cu o rezistenta, dar nu stiu exact cum si nu as vrea sa imi pocneasca ledurile in fata:D:))

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Din postul 4: am incercat intai schema prezentata in a doua figura (in paralel cu un intrerupator). Dupa 2 zile pana la 3 saptamani, LED-ul crapa. M-am enervat si am trecut la schema din prima figura, cu mentiunea ca in locul condensatorului de 100 micro am pus 4 diode 1n4007: una polarizata invers fata de LED si trei inseriate, polarizate direct. Rezistorul serie cu LED-ul (rosu) e insa in jur de 100 ohmi. Condensatorul are si rol de protectie, absorbind eventuale socuri de tensiune, insa electroliticii au defectul de a se degrada in timp.

Ledurile mele functioneaza de mai mult de 10 ani (pe 3 intrerupatoare intr-un demisol) si nu s-au mai defectat niciodata (nu e bine pentru productie si comert, nu-i asa??)

Succes!

 

PS Solutia inserierii unor rezistoare e cea mai proasta, acestea disipand o putere mare si fiind adesea dimensionata prea la limita

Link to comment
Guest adelinn

eu am folosit led inseriat cu o rezistenta de 220k de 0,25w si merge de vreo 10 ani.din cate tin minte atunci am incercat cu rezistenta incepand de la 100k. cea de 100k am pus de 0.5w si se incalzea un pic asa ca am marit valoarea pana pe la 560k.cu cea de 560k lumina cam slab asa ca m-am hotarat la valoarea de 220k.deci led si rezistenta, fara alte componente.

Link to comment

Esti sigur ca este un led si nu un bec indicator cu neon? Dupa valoarea rezistentei eu asa cred. Chiar daca ar fi un led, parca 0,5 mA este prea putin pentru a lumina corect si a fi vizibil in zone luminate. Noaptea cred ca este abia vizibil ca si indicator la intrerupator. Daca vrei sa folosesti eficient circuitul, intercaleaza intre rezistenta si led o punte redresoare. Asa nu te mai bazezi pe strapungerea prin efect zenner care apare la alimentarea inversa a led-ului si castigi un plus de luminozitate prin dublarea curentului prin led.Cat despre varianta cu cele trei leduri rosii si rezistenta, atunci cea mai buna varianta este o rezistenta de 12kohm / 5W (pentru aproximativ 20mA) o punte redresoare si cele 3 leduri in serie. Daca nu vrei punte redresoare, atunci o simpla dioda pusa in antiparalel pe leduri este suficienta (dioda legata invers fata de leduri) cu reducerea curentului prin leduri la jumatate. Ca si caldura minima degajata atunci se prefera un condesator de 0,22uF / 400V in serie cu o rezistenta de 100ohm / 0,25W, punte redresoare si led-urile.

Link to comment
Guest adelinn

stressmaker, iei un led si o rezistenta de...220k sa zicem.le inseriezi si le pui la 220 v.experienta costa mai putin de 1 leu si cateva minute.asa vezi practic cat lumineaza de tare.e simplu.apoi mai vorbim.

Link to comment

Probat. Reglat sursa, ampermetru aratat 1mA, led albastru (destul de eficient as putea spune, pentru un chinezism) cu rezistenta pentru 12V. Rezultat chior (ca indicator de locatie la un intrerupator e la limita, de aceea am si specificat folosirea pe timp de noapte). Daca alimentez la 220V este posibil sa reziste led-ul datorita faptului ca unii producatori adauga in led si un zenner impotriva descarcarilor electrostatice(care omorau MOS-urile in trecut). De aceea am intrebat daca este led sau bec indicator cu neon pentru ca acele becuri cu neon cam in acel domeniu de rezistenta functioneaza cu o emisie luminoasa mai mare decat a unui led. Daca producatorul nu adauga zenner atunci ori se bazeaza pe strapungerea controlata a jonctiunii (putin probabil) ori led-ul decedeaza de cele mai multe ori. Cat despre rezistenta, calculul puterii necesare pentru un led alimentat la curent nominal (20 mA, prin redresare dubla alternanta) ne arata 5W degajati de rezistenta.

Link to comment

Cred ca e valabil de faptul ca rezistenta aia nu iti lasa un curent prea mare prin led atunci cand e polarizat invers si e in strapungere. Sincer nu m-am jucat niciodata cu un led in strapungere, dar daca nu ai avea rezistenta de limitare si ai forta un curent mai maricel s-ar putea sa nu iasa bine....

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines