Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila


Recommended Posts

Buna,as dori sa fac o sursa reglabila in intensitate si curent.Scheme am gasit o gramada dar nu pentru transformatorul meu care imi ofera o tensiune de 45vca(62vcc) si un curent de peste 10A(sarma secundar de 3.5).Oricum mai mult de 7A nu as scoate din ea.Mai am o intrebare,doua module de surse se pot conecta in paralel?,pentru a putea mari curentul?Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ar fi bine sa postezi si schema pe care vrei sa o faci.In principiu poti conecta doua module in paralel dar trebuie ca reglajul de tensiune/curent sa coincida.Probabil ca vrei sa faci un regulator serie, solutia in cazul asta ar fi sa pui un tranzistor de putere mai mare sau mai multi in paralel, in acelasi timp trebuie sa ai si o racire corespunzatoare. Daca vrei sa pui mai multi tranzistori in paralel trebui sa inseriezi un rezistor de 0.1 - 0.3 ohmi cu fiecare emitor (ca la amplificatoarele audio)Vei avea o problema cu caldura disipata, de exemplu daca la intrare ai 60V si la iesirea din regulator ai 5V si un curent de 5A atunci tranzistorul de putere din sursa trebuie sa disipe cam 275W :nebunrau: La tensiuni de iesire mici regulatoarele serie au randament foarte scazut.PS: curentul este acelasi lucru cu intensitatea.

Link to comment

Cea mai corecta (si normala) solutie ar fi sa mai reduci tensiunea din secundarul

acelui transformator, micsorand numarul de spire.

Asa cum ti-a spus si mircea calin, la tensiuni de iesire mici si curenti mari de sarcina vei avea o putere disipata enorma pe elementul serie... dar, daca tii cu tot dinadinsul sa folosesti transformatorul asa cum este, poti sa incerci

(se spune ca din greseli se invata...)

 

O prima schema :

 

http://www.eleccircuit.com/power-supply ... by-2n3055/

 

Si cea de-a doua :

Link to comment

Buna, m-am hotarat,vreau sa imi fac alceva din traful ala dar tot am nevoie de ajutor.Ma gandeam ca din acel traf sa fac o sursa dubla,dar deoarece nu are numai 1 secundar trebuie sa ii fac un punct de masa flotanta.Pot sa ii fac prin inserierea a 2 condensatore de 10k u? Ce scheme imi recomandati?Multumesc.

Link to comment

Daca inseriezi doua condensatoare si folosesti punctul deintre ele ca masa o sa masori tensiune diferentiala dar la curenti mari sursa ta o va lua razna.Desfa acel transformator si numara spirele din secundar(o sa ai ceva de lucru) din nr respectiv scade 1 si imparte la 2 dupa care rebobineaza secundarul cu atentie (vezi sa strangi bine spirele si sa nu le pui la gramada ca nu vor mai incapea tolele-daca este cu tole) iar cand ai ajuns la jumatate scoate priza mediana(de aia tre sa scazi 1) si continua sa bobinezi pana termini sarma si ai obtinut un traf cu 2 tensiuni identice numa' bun pt o alimentare diferentiala( va avea un volt doi mai putin dar nu e sfarsitul lumii)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines