Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

rog ajutor schema amplificator simplu

Guest ddragan

Recommended Posts

Rugaminte mare pentru MESTERII de aici :

dupa ce ne-am documentat 3 luni,am inceput cu un amic sa construim o pereche de boxe pe 2 cai cu YDD 165 LPP dupa un

model de la Vasile P. (caruia ii multumim, ca ne-a fost ca profesor in timpul asta, dar si celorlati ca el ,care ne fac viata mai usoara ).

-lucram acum la filtre ( copiate bineinteles ) insa ne lovim

tot mai mult de problema AMPLIFICATORULUI (cel pe care il avem am descoperit ca nu e bun )

Ne-ar interesa o schema, doua de amplificatoare SIMPLE, testate ,asa ca pt incepatori in ale electronicii, si in ale muzicii. Scheme am vazut pe net muulte ,dar ori sunt prea complexe , ori de putere maare, si nu stim nimic despre ele.

M-am gandit la doua variante:

1) amplificator pt boxe active ..sa-l incorporez... (sper ca nu spun prostii..) ca am avut amic care spre surprinderea noastra s-a arata interesat de rezultatul muncii noastre si de cum sunau boxele ..si a zis ca daca ar avea si ampl. incorporat ..l-ar tenta si pe el constructia unor astfel de boxe. (Am deschis din curiozitate niste chinazarii de birou

si am ramas uimit, spre rusinea noastra, de cat de mic era

amplificatorul din ele, si parea si usor de realizat----dar, se auzea aiurea mai ales la vol mai mare )

2) un amplificator "general", stereo, care sa putem sa il folosim si pentru alte boxe.

MENTIONEZ: nu vrem putere mare, ceva sa fie pentru

sufragerii normale de bloc, Waaatii MUULTI nu au trecere la noi, vrem ceva care sa se auda decent (lucru supus interpretarilor :) ), clar, fara aberatii sonore, si usurel de construit. Evident, ar trebui sa pot sa dau o petrecere cu ele in CASA( de 3 ori pe an :)), dar fara sa daram blocul.

Sincer nici nu stiu cati Wati ar putea acoperi o sufragerie. Personal ascult instrumente,voce, muzica ambientala..atat

Avem de gand sa incepem si boxe pe 3 cai si pana acum ..problema amplificatorului e cea mai mare.( ca nu avem bani nici macar de unul second -- prin Iasi un second Panasonic, Sony de ex...2.500.000-3 mil-4 mil

ROG atunci pe cunoscatori , imi puteti indica o schema ..macar pentru una din cele 2 variante , eventual niste indicatii ,caracteristici pt piese ,de tipul piesa aia tre sa fie cu hartie sau ..cu metal ..etc.

Eventual ar fi folositor si un cost evaluativ al pieselor.

Apopo, chiar daca mergea la alt topic, niste linkuri cu

tutoriale pentru intelegerea fenomenului numit FILTRE, nu

le stapanim inca, nu am inteles bine "treaba cu octavele",

constructia bobinelor sunt inca un mister pentru noi, chiar

daca avem si soft pt calculat bobine si filtre.

Momentan le copiem, fara sa stim daca sunt sau nu ceea ce

trebuie. CREdeti-ma ca am citit aproape totul de pe forumuri in domeniu.

MULTUMESC mult,

de la cineva care " va asculta discutiile" de aproape un an

Dan D

• Replies 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• fum3z

6

• notchman

2

• Adi Florin

2

• chetross

2

Daca sunteti incepatori in ale elecronicii, va recomand sa incepeti cu niste amplificatoare pe integrate pentru ca sunt mult mai simple si se aud si satisfacator de bine. De exemplu un TDA2030A are schema de implementare foarte simpla. Nu stiu daca se mai gasesc si la ce preturi, dar erau (sunt) niste integrate foarte bune. Scoate aprox. 15...18W/4Ohm alimentat la +/-15V cu distorsiuni de max 0.5%(parca).

Poate oamenii au totusi nevoie de ceva calitate.Si sincer nu cred ca ai ce sa faci cu 2030 la o pereche de boxe care trebuie sa le misti bazat ca sa auzi ceva din ele.Raman la ipa60 :mrgreen:

chiar nu ma asteptam sa am asa de multe raspunsuri ..mai ales ca am mai incercat si pe alte forumuri.

Circuite ,pe cablaje am mai facut ..dar montaje simple ..la nivel de amator..

Boxele respective , pe doua cai au ca difuzoare

YING CHUN YDD 1650 LPP

-----------------------------------------

Driver Properties

Fs = 59,55 Hz

Qms = 2,033

Vas = 17,19 liters

Cms = 0,684 mm/N

Mms = 10,44 g

Rms = 1,922 kg/s

Xmax = 2, mm

Xmech = 3, mm

P-Dia = 130,1 mm

Sd = 133, sq.cm

P-Vd = 0,0266 liters

Qes = 0,669

Re = 7,2 ohms

Z = 8, ohms

BL = 6,484 Tm

Pe = 25, watts

Qts = 0,503

no = 0,523 %

1-W SPL = 89,33 dB

2.83-V SPL = 89,79 dB

si

TM100 8 Ohmi

-----------------------------------------

Driver Properties

Fs = 3840 Hz

Re = 3,2 ohms

Z = 8 ohms

Pe = 10, watts

1-W SPL = 90 dB

mai am in gand proiecte asemanatoare ( oricum tot luate de la Vasile P. pentru inceput) ..cu trei cai ..cu difuzoare accesibile la pret ..

Repet : amplificatorul vreau sa-l pot folosi pt sonorizare acasa, auditie normala sau eventuale petreceri DECENTE. Nu stiu sincer de cat watti ar trebui sa fie un amplificator ca sa sune bine intr-un apartament de bloc.

In privinta calitatii..normal..fiecare vrea cat mai bun ..dar trebuie sa fim si realisti in privinta posibilitatilor.

Mai astept cateva pareri , variante ,,ma mai documentez si o sa ma apuc de treaba. O sa mai vin poate atunci cu intrebari despre un anumit montaj..

Va multumesc.

notchman

amplificatorul facut cu TA8210AH(KIA6210) este un kit de la Adelaida?

Poti sa dai mai multe date, valori piese ...suna bine, adica decent?

fum3z

poti sa dai mai multe date sau un link cu ipa60 ?Kitul se cumpara ..sau pot sa-l fac singur ..ca ma prind la treburi de astea numai sa am valori piese ..etc

ma gandesc ca poate un 20-25 w ar fi prea putin ca sa pun "in valoare" (daca au asa ceva) niste boxe ..astea sau altele..Astept sa ma contraziceti, ca ar fi bine sa gresesc...

Nu vreau sa uitati de ...calitate ...

Astept pareri.

multumesc

Dan

Difuzoarele alea au cam 30W(nu stiu sigur,dar daca 200lpp are 50W...)Si eu zic sa faci un 2 X ipa60.Am si eu acasa 2 module(de pe vremea cand Vasile inca le mai facea) si traful merg sa il iau maine de la posta(800.000 vechi).

Aoleooo, chung'urile alea nu tin 30w/rms pentru o perioada indelungata si cu distorsiuni acceptabile nici amenintate :arme: , un 20w acolo hai ca ar mai tine dar oricum redau frecvente peste 60hz , sub 50hz nu dau nici un fel de randament decat vizual prin falfairea membranei in mod amenintator :oops:Legat de ta8210ah dau un SEARCH pe forum si o sa gasesti ce si cum... :idea:

Despre ipa60 poti sa citesti cate ceva pe aici:

http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic ... sc&start=0

daca nu este schema si cablajul pe acolo...poti sa o ceri cu incredere acolo in postul ala.

Pt difuzoarele tale ar fi ideal ipa60...pt ca ai nevoie de un amplif care sa fie mai puternic ca difuzoarele tale,sa reziste la puterea lor maxima fara distorsiuni.

In privinta trafului nu trebuie sa-ti faci prea multe griji ca nu ai nevoie de cine stie ce putere...adica mi se pare mai usor de procurat decat la un ipa400 :ok:

bafta

El a zis ca vrea ceva simplu si bun, realizabil la nivel de amator.

Asa ca schema postata de domn` Vasile cu lm3886 ( http://www.hi-end.ro/discutii/download.php?id=313 ) se preteaza cel mai bine.

Nu are nevoie de nici un reglaj ...

Si e destul de ieftin. Lm3886 e cam 11ron - depinde de unde-l iei ; un traf de ~120va e cam 4-50ron; deci in 80ron ai un etaj final de 2*30-40 pe 8ohm de calitate f buna si simplu de realizat.

Bafta