Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

MyMP3 v5.0


Recommended Posts

Dupa mai multe montaje de tip player MP3 realizate in trecut (de la primul care avea ca suport audio un HDD de 2.5" si display de nokia 3310 pana la cel mai recent, portabil cu un microsd si lcd de 3410) am hotarat sa fac unul pentru birou din mai multe motive:

1. se apropie licenta si cred ca as da pe spate comisia cu proiectul asta (desi cred ca e prea complex pentru licenta)

2. m-am saturat sa tot pornesc calculatorul cand vreau sa ascult niste muzica

3. vroiam sa fac un montaj care sa opreasca boxele cand opresc calculatorul, cu ocazia asta noul montaj va incorpora si functionalitatea asta.

 

Ca urmare m-am apucat de treaba. Ca functionalitati primare:

-player care sa suporte formatele Ogg / MP3 / AAC / WMA / FLAC / MIDI - VS1053

-control digital pentru volum/bas/inalte si selectie intre 4 surse audio stereo (una dintre ele va fi calculatorul) - TDA7318

-ecran LCD mare cu touchscreen - folosesc un LCD 320x240 cu diagonala de 6" recuperat dintr-un copiator + S1D13700 pe post de controller (din pacate touchscreen-ul prezent pe LCD este de tip matrice si caut unul analog rezistiv - poate ma ajuta cineva, este topic deschis si la cumparari la bazar)

-controller central : Atxmega256A3 - motivul fiind dimensiunea mare a memoriei flash (256KB) si a memoriei RAM interne (16KB).

-suport media : MMC/SD/SDHC + derivatele (mini/micro).

 

Intregul proiect va fi facut din mai multe module interconectabile.

Dupa implementarea celor de mai sus, urmeaza eventual adaugarea unui senzor IR (pentru telecomanda) si a unui modul ethernet (ENC28J60) pentru decodarea stream-urilor online (Radio online).

 

Pana acum am realizat si testat controllerul LCD. Este facut in intregime de mine (schema+proiectare+cablaj) si testat pe portul paralel (un mic programel in C#).

Acum proiectez modulul decodorului audio (VS1053), mai astept cateva piese sa soseasca (abia cand m-am apucat am vazut ca are nevoie de 3 surse de tensiune 1.8, 2.8 si 3.3 in consecinta astept stabilizatoarele).

 

Astept opinii, recomandari, intrebari, etc.

 

Si niste poze cu modulul LCD:

Cablajul:

Posted Image

 

Poza pentru inspectarea traseelor de 0.25 mm

Posted Image

 

Intregul cablaj pregatit pentru test:

Posted Image

 

Cateva imagini incarcate prin intermediul portului paralel:

Posted Image

Posted Image

Link to comment
  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Placut surprins de ce-mi vad ochii. Sper sa te tii de proiect si sa il finalizezi.

In weekend ar trebui sa primesc stabilizatoarele de tensiune pentru vs1053 si ma pot apuca de modulul de decodare audio.

Cred ca ai mai multe sanse in a cumpara un pda/gps defect cu ecranul intact decat touch rezistiv stand-alone.

Am gasit touch stand-alone la farnell (sper sa nu fie considerat reclama) la celasi pret la care vad si GPS-uri defecte. Ramane sa vad daca gasesc un GPS cu diagonala potrivita.Multumesc pentru urari.Daca aveti sugestii pentru alte imbunatatiri, astept...
Link to comment
  • 5 weeks later...
Guest digitalage

Salut, godFather89! Felicitari pentru initiativa!

Sunt interesat de realizarea unui proiect asemanator - pe mine ma intereseaza un player stand-alone pentru stream-uri online prin UTP/wi-fi. Ai ceva scheme/linkuri?

Link to comment

Sunt interesat de realizarea unui proiect asemanator - pe mine ma intereseaza un player stand-alone pentru stream-uri online prin UTP/wi-fi. Ai ceva scheme/linkuri?

Nu am nici un link, dar cred ca gasesti la o cautare pe google. Practic ai nevoie de un decodor audio (vs10xx, STA013 sau care or mai fi) si un controller ethernet (recomand varianta prin fir + acces point daca vrei wireless, modulele wireless dedicate sunt scumpe si nu cred ca merita). La proiectul meu, o sa ii adaug un modul ethernet cu enc28j60 dupa ce termin ce mi-am propus mai sus.Cat despre stadiul lucrarii (ce am mai facut cand am avut timp):-am facut rost de un touchscreen rezistiv cu 5 fire la care i-am facut deja controller cu un mega8 (inca mai e de lucru la soft, insa placa e gata). din pacate touchscreenul este vizibil mai mare decat LCD-ul (6.4" vs 5.9").-modulul de decodare mp3 e gata (din pacate nu am avut timp sa-l testez). I-am adaugat si partea pentru line-in pe cablaj pentru a putea inregistra de pe intrarile audio.-m-am apucat de codul pentru xmega, deocamdata cateva rutine pentru LCD pentru a putea testa placa cand o termin.-am terminat de proiectat placa centrala. probabil in weekend o sa ma apuc de constructia ei.Stie cineva unde as putea gasi distantiere din acelea cu filet exterior intr-un capat si filet interior in celalalt capat (ca cele pe care sunt montate placile de baza) de preferabil in Timisoara?
Link to comment

Updates:-dupa cate modificari si revizuiri, am terminat si am executat placa centrala. Dat gauri, montat majoritate pieselor (+conectori).-am terminat librariile pentru decodorul audio, card SD/SDHC si LCD.-am scris un mp3 direct pe card (fara nici un sistem de fisiere - doar pentru test) si l-am trimis (sector cu sector) catre decodorul audio.Mi-a lasat o impresie foarte buna VS1053-ul. Sunetul este de o calitate foarte buna, fara nici un zgomot comparativ cu VS1001 care il folosisem la proiectele anterioare.Urmeaza sa fac test cu un FLAC de calitate cat mai mare ca sa vad daca pot sustine rata de transfer (card -> atxmega -> vs1053) in limite bune.De facut:-rutinele pentru RTC-sa termin softul pentru controller-ul touchscreen-ului si rutinele pentru atxmega dar asta doar dupa:-montarea touchscreen-ului pe LCD (nu gasesc nicaieri niste banda dublu adeziva... :nebunrau: )-rutinele pentru TDA7318. Aici insa am o oarecare nelamurire, poate ma puteti ajuta:atxmega-ul functioneaza la 3.3V. TDA-ul vad (in foaia de catalog) ca are la input high voltage minimum 3V. Din cate stiu, la i2c, ambele linii sunt de tip open-collector (atat la master cat si la slave). Intrebarea mea este: va functiona TDA-ul legat direct la atxmega prin i2c (fara nici un fel de convertor de tensiune) cu rezistente de pull-up legate la 3.3V? Banuiala mea e ca ar trebui sa mearga (desi e cam la limita - minim 3V si eu ii dau 3.3V).Poze... daca sunt doritori, deseara.

Link to comment
Guest magnetikus

Linistit, godFather89, o sa mearga. Vreau sa te intreb de ce folosesti controllerul de sunet cu TDA? vs1053 are bas si inalte, volum cu detectarea trecerii prin zero (ca sa fie smooth), crezi ca merita ?TDA-ul ala nu mi se pare prea potrivit ptr un proiect mp3, are 4 intrari stereo si iesiri fata-spate(quadro).In alta ordine de idei, merci ca publici proiectul, e extrem de interesant, abia astept sa-l vad 100% functional. :aplauze Te rog sa mai pui poze, spre deliciul geeksilor.Am vrut sa fac si eu unul acum cativa ani, am cumparat un MAS3507 (micronas) insa n-am facut nimic cu el pana acum.Si o intrebare: controllerul LCD Epson, l-ai scos din acelasi copiator de unde ai scos ecranul, sau l-ai gasit in comert?Eu am incercat cu comanda la tme si a trebuit s-o las balta, n-aveau in stoc si n-au adus.

Link to comment

TDA-ul l-am ales pentru ca nu va fi doar un mp3 player. Va avea si un modul radio FM (tot i2c) si va servi si ca selector intre mai multe intrari audio (vs1053, radio FM si 2 jack-uri stereo montate pe placa - PC, telefon, etc.). Ca are iesire fata/spate, nu ma deranjeaza, pot folosi doar una sau chiar ambele in cazul unui sistem 4.0. Inca o intrebare la TDA: merge pe sarcina de 30 ohmi (casti) sau mai e nevoie de un mic amplificator?Stiu de controalele de volum/ton din vs1053, dar vroiam sa am control de ton si volum pentru toate celelalte intrari audio, nu doar pentru stream-urile digitale.Deci cu TDA-ul pot sa stau linistit la partea de 3.3V... :nas: S1D13700-le l-am gasit in comert (parca in Germania). Am incercat sa reutilizez si controllerul de pe placa de la copiator insa nu reuseam nici cum sa scriu in memoria lui (era tot un SED dar cu memorie sram externa). Mergea initializat, era totul ok, dar degeaba.Status:Sper sa fac rost saptamana viitoare de banda dublu-adeziva sa prind touch-screenul de LCD.Am cautat si cel mai mare (calitativ vorbind) FLAC care l-am gasit e pe la 1600kbps. Daca reusesc sa il stream-uiesc vs-ului fara intreruperi, e perfect.Am rescris vechile librarii pentru FAT16/FAT32 pentru a beneficia din plin de memoria ram generoasa a xmega-ului.Poze, mai pe seara cand scap de la lucru.

Link to comment

Banda dublu adeziva am luat de la B ri costo re, avea si la Car refou r, daca ai pe aproape. O gasesti in zona cu materiale de constructii, zugraveli, etc. Pana acum folosita la diverse prin casa plus o bareta de LED-uri lipita sub birou, pentru tastatura. Desi era pentru lipit mocheta (rece) vad ca tine destul si bareta care se incalzeste la vreo 30 de grade.

Link to comment

Am reusit sa fac testele in seara asta si fisierul audio a fost redat fara nici o intrerupere (asta fara nici un sistem de fisiere).

 

Length: 658 seconds

Channels: 2

Bits per sample: 24

Sample Rate: 48000 Hz

File Size: 135199714 bytes (129 MB)

Average bitrate: 1643 kbps

Compression Ratio: 71%

 

 

 

Si pozele, asa cum am promis:

 

Controllerul pentru touchscreen si invertorul pentru CCFL:

Posted Image

 

Verso:

Posted Image

 

TouchScreenul:

Posted Image

 

Placa Centrala:

Posted Image

 

Verso Placa Centrala

Posted Image

 

Decodorul audio cu vs1053:

Posted Image

Link to comment
Guest magnetikus

Inca o intrebare la TDA: merge pe sarcina de 30 ohmi (casti) sau mai e nevoie de un mic amplificator?

Rezistenta de sarcina minima ptr TDA7318 e de 2K, deci ptr casti neaparat iti trebuie un amplif.Poate folosesti iesirile spate ptr ampliful de casti, si cele pe fata ptr iesirea la amplificatorul de putere, in felul asta poti folosi acest feature intr-un mod elegant. Cu reglajul de balans fata-spate al TDA-ului poti sa stabilesti volumul ptr auditie in casti , boxe sau ambele, fara sa apelezi la contactele din mufa de casti.Sunt curios cat de bun e acest integrat, daca suna bine si nu altereaza calitatea sunetului.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines