Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezitenta pentru led-uri


Guest chance

Recommended Posts

Guest chance

Va salut,Am si eu o intrebare.Vreau sa pun niste leduri la masina si vor fi alimentate la 12V.Am cumparat leduri albe si cel de la magazin mi-a dat rezistente de 1kΩ si mi-a spus ca pot sa le folosesc linistit la 12v.Acum din cate am citit am calculat si am vazut ca pentru alimentarea la 12V si intesitatea ledurilor de 20mA este nevoie de rezistenta de 450Ω.Acum ce as dori sa stiu ce se poate intampla daca o sa leg ledurile cu rezistenta de 1kΩ?

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest chance

Si ca sa fie ok sa nu am probleme sa nu se arda sau altceva care este rezistenta maxima care pot sa o folosesc sa nu afecteze lumina emisa.

Link to comment

Sunteti sigur ca acele LED-uri albe suporta normal 20mA? De regula la LED-urile comune, 20mA reprezinta "absolute maximum ratings", cu asemnenea intensitate multe LED-uri sfarsesc la gunoi dupa cateva ore/zeci de ore, vedeti cazul lanternelor chinezesti, care au LED-urile supraalimentate, desi intre 15 si 20 mA luminozitatea nu mai creste semnificativ.Pentru 3 LED-uri albe/albastre serie, alimentate la 12V cu un curent de 15 mA, rezistorul serie ar trebui sa aiba valoarea de 220 ohmi.

Link to comment
Guest chance

Asa zicea vanzatorul si mai mult ca sigur ca valoarea se refera la "absolute maximum ratings".Daca pun un led cu rezistenta de 1k va fi foarte mare diferenta la lumina sau nu este sesizabila.Ca sa nu mai merg sa cumpar alte rezistente.Mentionez ca nu inseriez ledurile,voi alimenta fiecare led individual cu rezistenta aferenta.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines