Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori din folie aluminiu si folie polietilena/PP?


Recommended Posts

Salutare tuturor!

In urma unor experimente cu sfarsit nasol , m-am hotarat sa-mi fac eu condensatorii ASA CUM II VREAU!

Deci :

Se pot confectiona condensatori folosind folie de aluminiu , folie de polietilena sau polipropilena ca dielectric toate acestea scufundate intr-un borcan cu ulei mineral pentru o mai buna izolare?

Dupa calculele mele , un condensator de 4700 microfarazi la 50 volti , nu are decat 105 cm de folie aluminiu mai groasa asa , lata de 2 cm in 2 randuri si 2 straturi de hartie imbibata cu "ceva"... (n-am aflat inca ce-i da' era acolo intre folii).

Am in plan sa folosesc un borcan de vreo 19 cm inaltime cu un diametru total de 9 cm , iar "gura/capacul" cu diametrul de 6,5 cm !

Folia de aluminiu ce vreau sa o folosesc are latimea de 29 cm ,impartit la 2(taiata frumusel ) vreo 14,5 cm latime , lungime de 10 metri cat are sulul plus folia de polietilena polipropilena lata de 17 cm!

Dupa ceva adunat, inmultit si calculat , ar trebui ca noul condensator sa aiba valoarea de 7*4700=32900 microfarazi daca folosesc doar 105 cm lungime de folie aluminiu la 14 cm latime (lucru foarte putin probabil...) .

Voi "bobina" cat mai strans folia de aluminiu si cea de polietilena iar daca reusesc sa "indes" cei 10 metri de folie de aluminiu prin cei 6,5 cm diametrul borcanului ar trebui ca noul condensator sa aiba valoarea de 329000 microfarazi la o tensiune de 50 volti usor de atins avand in vedere ca voi folosi folia de polietilena + ULEI MINERAL !

Voi ce parere aveti?

Am "gresit calculele " pe undeva?

Ar trebui sa functioneze din prima si bine condensatorul?

Cea mai mare dilema o am la conexiunea electrica dintre folia de aluminiu si "firele" ce vor fi "+"-ul si "-"-ul condensatorului...

Din ce am vazut dupa doua "disectii de condensatoare" , este ca "+"-ul unui condensator se afla LA INTERIORUL BOBINEI , si ca folia de aluminiu folosita in cazul celor doi condensatori este mult mai groasa si "zdravana" decat cea pe care intentionez sa o folosesc...

De asemenea nu stiu CUM voi face legatura dintre folia de aluminiu si cablu ce va purta toti microfarazii aia spre ceea ce vreau eu sa fac...

DACA ARE CINEVA VREO SUGESTIE/IDEE ...CEVA este binevenit sa o impartaseasca cu mine...

Sper sa nu abandonez folia de aluminiu si sa ma pun pe cautat folie de cupru cat mai subtire ce macar stiu ca pot sa o cositoresc de un banal fir de cupru , si aia e tot...

Va multumesc anticipat si va astept cu parerile personale!

Deocamdata inca nu ma apuc de realizarea condensatorului pentru ca nu am vorbit cu o firma din Focsani ce produce pungi din polietilena la kg , ce au latimea EXACT cat am eu nevoie!

Poate reusesc sa "cumpar" vreo 10 metri de pungi ne-taiate si lipite de la ei , din rola lor de folie din care fac pungile astfel incat sa nu ma "chinui" cu taiatul la dimensiuni dintr-o bucata mai mare de folie!

Va salut!

Gabriel! :87

Posted Image

Later edit:

S-ar parea ca in Romania nu exista folie de cupru...

Doar p-afara si la dimensiuni "ciudate..

Va tin la curent cu "noutatile" !

http://www.thomann.de/gb/goeldo_kupferb ... _el906.htm

Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Itzi scapa ceva. Cel putin faza cu oxidul de aluminiu de pe una dintre foi. Acolo era odata un electrolit. "ceva"-ul cu pricina. De aici si denumirea de condensatori electrolitici. Astia sunt polarizati.Iar mai era un aspect cu rezistente parazite, curenti de scurgeri prin dielectric, etc. Daca desfaci un consensator bobinat sa scoti folis sa o pui in pomul de Craciun o sa vezi ca marginile, capetele sunt metalizate si prinse intre ele. Asta pentru ca electronii sa nu se invarteasca prin folie sa ameteasca :nebunrau: .Tot ceea ce poti sa obtii va fi un condensator mare, nepolarizat, cu pierderi mari de tot. Si cu un comportament cam naravas.Gugaleaza dupa DIY capacitor si vezi ce saisfactii si ce RISCURI implica.

Link to comment

Nu e imposibil de facut diy dar totusi dupa ce se bobineaza condensatorul(Al+folie izolanta),parerea mea,ca trebuie trecut totul printr-un proces de uscare si vidare ptr. eliminarea oricaror urme de umezeala si abia apoi imersati in ulei si inchisi(ermetizati).Altfel pierderile vor fi mari in dielectric(si nu numai),deci nu stiu cum se poate realiza la nivel de amator operatia aceasta.Cat priveste legarea electrozilor ptr. terminale nu e chiar asa greu,se insereaza intre straturi cate un fir care atinge folia de Al pe toata lugimea ei,contactul fiind sigur datorita presiunii mecanice care apare in timpul procesului de bobinare.Asa au realizate multe tr.chopper mai ales in tv. color Philips.

Link to comment

Daca nu ai de lucru, poti sa incerci. Dar ma indoiesc ca vei obtine ceva performant. Si daca realizezi acest condensator ce-o sa faci cu borcanul ? Il bagi intr-un amplificator? As vrea si eu sa vad cum arata acel amplificator. :rade:

Este vorba despre o sursa de tensiune reglabila (1,2-32 Volti) cu un circuit integrat , de 5 amperi la care am "bushit" pana acum 1 condensator chinezesc de 4700 microfarazi si 50 volti , 2 elna de 3300 microF si 50 volti si 3 IPRS de 63 volti si tot 4700 microF! Toate astea m-au determinat sa-mi bag piciorul in produsele din comertul romanesc , si sa incerc sa fac eu ceva "VALABIL"! Si din ce am citit pe net cu privire la condensatorii in ulei mineral , pare promitator ceea ce vreau sa fac eu!Pana la urma o sa reusesc sa tin un bec halogen de 55/60 watti macar juma' de ora fara sa pocneasca condensatorul/ii ... :uio Nu ca as folosi sursa asta zi de zi (de fapt doar cand imi amintesc de ea o mai folosesc la unele aplicatii), dar deja devine "personala treaba" ... Adica nu-s in stare sa fac /definitivez o sursa ?! icon_axe Vad eu cum fac , da' ultimul lucru ce il voi face este sa MAI CUMPAR CONDENSATORI DIN MAGAZINE DIN ROMANIA! ciao!
Link to comment

:sparge: Se poate folosi si apa distilata ca DIELECTRIC!!!

Water as a Dielectric

http://www.allaboutcircuits.com/vol_1/chpt_13/3.html

Chiar are valoarea de 80 , CEA MAI MARE DUPA Barium-strontium-titanite ------ 7500 !!!

 

Deja sunt in ceata...

 

Posted Image

" Material Relative permittivity (dielectric constant)

============================================================

Vacuum ------------------------- 1.0000

Air ---------------------------- 1.0006

PTFE, FEP ("Teflon") ----------- 2.0

Polypropylene ------------------ 2.20 to 2.28

ABS resin ---------------------- 2.4 to 3.2

Polystyrene -------------------- 2.45 to 4.0

Waxed paper -------------------- 2.5

Transformer oil ---------------- 2.5 to 4

Hard Rubber -------------------- 2.5 to 4.80

Wood (Oak) --------------------- 3.3

Silicones ---------------------- 3.4 to 4.3

Bakelite ----------------------- 3.5 to 6.0

Quartz, fused ------------------ 3.8

Wood (Maple) ------------------- 4.4

Glass -------------------------- 4.9 to 7.5

Castor oil --------------------- 5.0

Wood (Birch) ------------------- 5.2

Mica, muscovite ---------------- 5.0 to 8.7

Glass-bonded mica -------------- 6.3 to 9.3

Porcelain, Steatite ------------ 6.5

Alumina ------------------------ 8.0 to 10.0

Distilled water ---------------- 80.0

Barium-strontium-titanite ------ 7500

 

"

Link to comment

Este vorba despre o sursa de tensiune reglabila (1,2-32 Volti) cu un circuit integrat , de 5 amperi la care am "bushit" pana acum 1 condensator chinezesc de 4700 microfarazi si 50 volti , 2 elna de 3300 microF si 50 volti si 3 IPRS de 63 volti si tot 4700 microF!

Daca elna au fost originali noi si 105C low esr (nu recuperati dupa ce si-au trait viata in alta sursa), ori ai niste virfuri de tensiune de speriat ori i-ai pus invers.La noi ori cumperi de la magazine mari ori si mai bine comanzi online de la alde tme, farnell sau cine mai trimite in romanica si nu te maninca la transport.ps: iprs-ul de pe vremea bunicii si ala chinezesc nu se pun la socoteala
Link to comment

"[...]Voi ce parere aveti?Am "gresit calculele " pe undeva?[...]"Da, ai gresit mult! Nu te-ai prins de faptul ca, intr-un condensator electrolitic, dielectricul nu este o folie vizibila, groasa de plastic, ci un strat de oxid de aluminiu cu grosime de ordinul micronilor - de unde rezulta o capacitate electrica mare la dimensiuni nu prea mari ale foliilor de aluminiu. Tu ai marit suprafata foliilor comparativ cu un electrolitic disecat (pentru a obtine niste capacitati enorme!), dar nu ai observat ca in proiect distanta intre armaturi ai marit-o grosolan, inlocuind pelicula de oxid cu o "folie" de plastic.Stratul de oxid se formeaza la "formarea" condensatorului si este consecinta chimica si electrica a acelei "hartii" imbibate cu ceva.Nu este bine sa desconsideri in mod absolut condensatorii industriali, aparatura functioneaza de o suta de ani cu asa ceva... Cauzele distrugerilor sunt altele, cum ti s-a raspuns anterior: montare eronata, supratensiuni la regim tranzitoriu, sarcina inductiva etc.Am intalnit odata un astfel de alimentator reglabil care parea in regula: protectie la scurtcircuit, plaja larga de reglaj 0,2V...24V, reglarea curentului de scurtcircuit - dar facea urmatoarea figura finala: cand, lucrand cu integrate logice, reglai la 5V, la inchiderea sursei avea loc o excursie brusca a tensiunii catre 24 V si se ardeau integratele.

Link to comment

Asa face alimentatorul cu 723 :nebunrau:

Sursa asta este facuta cu circuitul integrat LM338K ...

Dar , cum nu o folosesc decat ocazional , zace uitata intr-un colt ...

Nici macar transformatorul nu este corect dimensionat d.p.d.v. al amperilor...

Asta mi-a zis-o cel care mi-a vandut circuitul integrat din Buzau!

Nu zic cine este , e mai bine asa!

CAND FUNCTIONA (nu "bushise" inca TOTI condensatorii... ) , singura problema ce aparea era ca nu reusea sa aprinda becul de 55/60watti! (vreo 4,6 amperi) .

In rest , daca alimentam un consumator ce consuma un maxim de 2 - 2,5 amperi reusea sa-l alimenteze/aprinda...

LM338K-ul montat pe radiatorul din poza (de la dioda de putere), nu se incalzea excesiv nici dupa 3-4 ore de "tortura la 2,5 amperi" ; era caldut radiatorul!

Nu i-am montat un ventilator/cooler pentru ca am considerat ca nu e nevoie , dar probabil ca la un consum sustinut de 5 amperi(vreo 4-5 ore) va fi nevoie de un radiator cu un CFM , debit , destul de "consistent" ...

Cat despre condensatori , nu stiu ce sa mai zic...

Probabil ca o sa fac unul asa cum vreau eu , dar momentan ma trezesc la 6:10 dimineata si ajung la 19:00-20:00 seara acasa...

DUMINICA , niciodata n-am sa lucrez...

Posted Image

Link to comment

Unul spune una, altul alta, dialogul surzilor....Oare dece mi-as "raci" eu gura? Nici eu nu as fabrica componente (nici duminica nici in timpul saptamanii)(hai sa ne extragem singuri zaharul din sfecla?)Eu as face urmatoarea sugestie de natura tehnologica: 1 Verificati redresoarele (am presupus ca nu ati facut greseala exagerat de grosolana de a lega invers condensatorii, dar e posibil sa fi aplicat tensiune alternativa rezultand un curent insuportabil de mare prin ei)2 Daca redresorul e in regula (si presupunand ca nu ati depasit tensiunea de lucru a condensatorului), eu as incerca sa realizez capacitatea de filtraj din 5-10 condensatori in paralel(am presupus ca stiti ce si cum sa masurati...)Incercarea de a construi un condensator e discutabila; un electrolitic e practic imposibil (cel putin ceva utilizabil...parerea mea, dar si a destui altora!)Spor la munca!

Link to comment

Ce scria DARK-RIDER_82 acum ceva timp, punand aceeasi poza ca si acum:"Dupa vreo 3 ore "de uitat" sursa conectata la un consumator de aproape 2 amperi si 14 volti , am ajuns la concluzia ca nu va reusi sa alimenteze "ceva de 5 AMPERI " in vecii vecilor amin FARA UN VENTILATOR de 220V AC , pus pe actualul DITAMAI radiatorul de dioda de putere...se incalzeste prea tare chiar si la 2 amperi consum ..." viewtopic.php?f=66&t=62351&p=559071#p559071Comparati cu ce a scris acum, astazi... Asadar, mi-am racit gura de pomana in legatura cu capacitatea condensatorului... Mai mult, Dark minte (sau a uitat ce a scris mai demult), referitor la incalzirea radiatorului. Vorbeste singur, cere sfat dar e surd si o tot tine cu neajunsurile chinezariilor. Las' ca face el...

Link to comment

Ce scria DARK-RIDER_82 acum ceva timp, punand aceeasi poza ca si acum:

"Dupa vreo 3 ore "de uitat" sursa conectata la un consumator de aproape 2 amperi si 14 volti , am ajuns la concluzia ca nu va reusi sa alimenteze "ceva de 5 AMPERI " in vecii vecilor amin FARA UN VENTILATOR de 220V AC , pus pe actualul DITAMAI radiatorul de dioda de putere...

se incalzeste prea tare chiar si la 2 amperi consum ..."

viewtopic.php?f=66&t=62351&p=559071#p559071

Comparati cu ce a scris acum, astazi...

 

Asadar, mi-am racit gura de pomana in legatura cu capacitatea condensatorului... Mai mult, Dark minte (sau a uitat ce a scris mai demult), referitor la incalzirea radiatorului. Vorbeste singur, cere sfat dar e surd si o tot tine cu neajunsurile chinezariilor. Las' ca face el...

DA , mai si mint sa vad daca observa CINEVA! De obicei pe nimeni nu doare capul de nimeni , si ...

Putina minciuna nu strica niciodata!

Esti primul ce observa "minciunica" si te felicit pentru asta!

Ventilator trebuie neaparat pe radiator pentru buna functionare si siguranta in exploatarea circuitului integrat!

Sursa de tensiune reglabila am facut-o si pentru apa coloidala de argint dar si pentru a incarca acesti acumulatori LiFePo4 A123 ce i-am primit astazi !

Cat despre condensator...

Nu mai am nici timp nici chef de ei , O SA CUMPAR UN CONDENSATOR DE 100 VOLTI SI 22000microfarazi DE FIRMA si cu asta-basta!

Se poate inchide topicul!

Va multumesc anticipat!

Gabriel ! :da

Posted Image

Link to comment

up-date , si rog inca o data moderatorii sa inchida acest topic deoarece am rezolvat "oarecum " problema!

D-l Misuraelectronic m-a ajutat cu niste condensatori si un aparat de masura mai bun!

Condensatorii sunt de 100 volti amandoi , unul are 10000 microfarazi , celalalt are 4700 microfarazi !

I-am montat , probat , functioneaza fara probleme dar cred ca am stricat CUMVA circuitul integrat LM338K deoarece consumul in amperi nu reuseste sa depaseasca 2 amperi!

Asta este , vina imi apartine!

Cred ca a fost tinut in scurt pe o portiune de circuit ce nu era izolata si nu mi-am dat seama !

Se mai intampla!

Partea buna este ca SE POATE sa incarc acumulatorii A123 LiFePo4 cu sursa asta , la o tensiune de 3,59 volti dar la un curent de 0,450 miliamperi la inceputul incarcarii , iar pe masura ce creste tensiunea in acumulator scade curentul !

Tensiunea initial in acumulator era de 3,25 Volti iar curentul de incarcare 0,450 miliamperi !

Este o incarcare lenta dar mai bine asa decat la cei maxim 10 amperi la 3,6 volti pe care-i recomanda producatorul pentru "Fast charging" , sau cei 3 amperi pentru incarcarea normala!

Posted Image

Posted Image

Bafta si multumesc inca o data D-le Misuraelectronic pentru ajutorul acordat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines