Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

HV flyback transformer (LOPT)


JQ

Recommended Posts

Salutare, intampin dificultati cu alimentarea unui transformator de monitoare CRT nou. Incerc sa scot niste scantei pe secundar.

 

Circuitul de comanda consta intr-un microcontroller ce comanda un tranzistor C5387 la ~20kHz. Sursa e formata din doua alimentatoare de 12V 4.2 A , in paralel.

In gol, am masurat cu frecventzmetrul si am la iesirea tranzistorului pe colector un semnal cu aceeasi frecventa. Am masurat si cu voltmetrul si am aproximativ 11V. In sarcina tensiunea scade la 0 V.

 

Am atasat imaginea cu transformatorul la care nu am gasit nici o documentatie nimic. BSC24-N2388S.

are mai multe infasurari cu diverse valori ale rezistentelor (0.9;1;0,7;0.6) Am considerat infasurarea primar cea care are pinii mai distantati. Unde credeti ca e problema? Merci.

 

 

http://img52.imageshack.us/i/1003020.jpg/

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Transformatorul de IT al monitorului se alimenteaza de obicei din tensiune inalta (140V-170V).Ca sa obtii inalta tensiune in secundar trebuie sa utilizezi o infasurare primara de tensiune mica si curent mare, (daca exista asa ceva) a transformatorului. Ca sa poti conecta doua surse de 12V in paralel trebuie sa aiba exact aceeasi tensiune de iesire, altfel debiteaza una pe alta.Daca tranzistorul final nu are curent de baza suficient de mare (adica il alimentezi direct din microsistemul tau) nu comuta in sarcina, studiaza cum arata un driver de transformator HV din monitor , reprodu schema respectiva si va merge.

Link to comment

Sursele de alimentare sunt identice, cum am spus de 12V, 4.2A fiecare. In ceea ce priveste comanda tranzistorului, intr-adevar, la inceput am avut probleme, deoarece microcontrollerul mai avea si un led albastru, care consuma prea mult. Insa in gol comutatia functioneaza. Daca e sa fie cum spuneti dumneavoastra,adica nu comuta in sarcina, atunci o sa mai pun un tranzistor intermediar intre microcontroller si trz. de putere sa vad cum se comporta.

Link to comment

Daca e sa fie cum spuneti dumneavoastra,adica nu comuta in sarcina, atunci o sa mai pun un tranzistor intermediar intre microcontroller si trz. de putere sa vad cum se comporta.

Pune un mosfet de pe o placa de baza pt comanda tranzistorului de putere. E de nivel logic deci se intelege cu microcontrolerul, comuta repede si are rds(on) foarte mica, nu se va incinge deloc.
Link to comment

Trebuia sa postati o schema sa putem discuta la concret.D-l VSURDUCAN v-a explicat ce trebuie sa faceti.Trebuie avut in vedere comanda si alimentarea Tz.Final a carui sarcina este Transformatorul pe care il aveti.Nu trebuie ignorata nici frecventa la care lucreaza un TR. de linii pentru monitor etc.

Link to comment

am incercat ambele variante dar nu merge in nici un caz. am alimentat direct transformatorul la 12V la o sursa de calculator transformata pentru uz didactic, insa desi mi se incing firele pe primar , indiferent ca e cel intern sau cel bobinat de mine, tot nu am nimic pe secundar. :sparge:

Link to comment

prin rezistenta aia nu functioneza;poate e alta valoare(daca tot e cu 1 de ce nu 0,1ohmi?);rezistenta+Q+traf nu formeaza un circuit rezonant pe frecventa dictata de uC?Vezi o sch de monitor asemanatoare -partea cu traf.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines