Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fluctuatie viteza Pick-up Unitra GS-431


Guest
 Share

Recommended Posts

Salut,Am si eu o rugaminte la voi, am un pick-up Unitra Fonica GS-431 si are o fluctuatie la viteza platanului... nu stiu de unde sa incep cu reparatiunea... am verificat cu multimetrul si tensiunea de alimentare a motorului face nazuri... deci este exclus curea, etc.Ma bate gandul sa schimb toate componentele din el cu unele de calitate... se justifica?Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Depinde şi cum se manifestă acea fluctuaţie, la pornire, în sarcină... eu aş schimba toţi cond electrolitici de valori pînă la 10uF din montaj cu unii nepolarizaţi tip mpp, mkt, mks. Aş mai verifica şi dacă controlul optic la axul motorului e în regulă, discul cu fante, fotorezistenţa şi becul.

Link to comment
Share on other sites

face la fel si pe 33 si pe 45, controlul vitezei merge, viteza e fluctuanta in limite restranse dar destul de enervant la sunet... il face de nefolosit... e cumva asa: 2-3 secunde merge bine, o secunda scade... si tot asa...e fluctuanta si in sarcina si in gol... am verificat in gol cu multimetrul tensiunea de pe motor.becul merge, nu am verificat(nu mi s-a parut sa fie) praful... fotorezistenta nu stiu daca e in regula... cum pot sa-mi dau seama? o pot inlocui? cu ce model, tip, valoare?P.S. Se vede cu ochiul liber fluctuatie a intensitatii luminii a becului de la discul perforat!!!

Link to comment
Share on other sites

Am si eu aceeasi problema la pickp-ul meu (vechi de 25 ani) si defect este motorulNu te mai chinui sa verifici alte componente ,incearca sa ti usor axul motorului cu mana si vezi daca are tendinta sa se blocheze. Pentru mine din fericire mai am un pick-up de rezerva la care motorul este bun .Oricum atentie la raspunsurile date ,deoarece invariabil acestea se refera la condensatoare desi anumite defecte n-au nici-olegatura cu acestea

Link to comment
Share on other sites

Totuşi acest pick-up are un motor de casetofon controlat optic. N-am auzit pînă acum să se fi uzat vreunul, e un defect foarte rar.Alte pick-up-uri au alte modele de motor: direct, 2 poli indus, 32 poli indus, cu variaţia turaţiei prin pensetă pe ax, etc. Defectele sînt variate şi depind în primul rînd de construcţia motorului.

Link to comment
Share on other sites

pick-up-ul este in stare foarte buna(nu se pune problema de uzura) si intr-adevar are motor de tip "casetofon", alimentat in curent continuu, etc. ... axul se misca foarte usor... problema e undeva la stabilizatorul optic de turatie, fie bec, fie fotorezistenta... am miscat pozitia becului in raport cu fotorezistenta si are "locuri" in care nu se mai intampla fluctuatia... ciudat este ca odata cu fluctuatia, se schimba intensitatea becului... nu stiu acum daca "o sarcina" trage mult curent din alimentare, sau e ceva cu alimentarea, sau ce dracu' se intampla, pt. ca becul ala se alimenteaza direct din sursa de alimentare... cand am timp dau poze si niste masuratori...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Va salut! Am aceeasi problema la acelasi tip de pick-up. Este al doi-lea pe care il schimb din cauza aceleias probleme, manifestate de noi. Acum nu mai regleaza deloc turatia. As dori sa stiu cum ati rezolvat problema. Daca e cineva din pitesti care il poate rezolva. Poate cineva sa imi explice cum functioneaza schema si cum il pot repara? Eventual daca aveti o schema pe care o pot realiza si inlocui modulul original. Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines