Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema statie auto cb


Guest ssergiusss

Recommended Posts

Guest ssergiusss

salut ,sunt nou pe forum si ii salut pe toti cei de pe forum.am si eu o mica problema cu o statie auto cb in sensul ca este mai veche iar finalul de la emisie pare cam "obosit" ta7205ap de la toshiba(din ce am citit pana acum ar trebui sa scoata aprox.5w dar la masuratoare si calibrare statiecu antena scoate 1,5w)intrebarea mea ar fi urmatoarea:pot sa-l schimb cu altceva echivalent?(sau la fel daca se mai gasesc?)va multumesc anticipat si imi cer scuze pt.eventualele greseli de exprimare.

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acela este amplificator audio http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... 205AP.html . Finalul de emisie de obicei este un tranzistor. Scrie si marca statiei ca sa avem o idee despre ce statie e vorba. Faptul ca scoate doar 1.5W poate avea mai multe cauze. Una ar fi neadaptarea antenei la cablul de antena sau un buton pe statie care limiteaza puterea la 1W sau faptul ca statia este pe norma americana si stie numai AM si in cazul acesta emite doar cu 1W. Ca idee, legal, statiile CB standard au 1W pe AM si 4W pe FM.

Link to comment
Guest ssergiusss

da aveti dreptate,statia este cam veche si nu vreau sa bata mult peste acei 4w /fm ci doar sa pot scoate 4w din ea pt.ca in momentul in care solicit informatii din trafic sunt acoperit de ceilalti si nu ma aude nimeni;pe distante scurte functioneaza perfectm-am uitat mai atent si am gasit tranzistorul dar are o placuta de aluminiu pe el lipita cu silicon si nu ii pot vedea coduleste negru iar in sectiune este cs litera d ;nu am gasit schema pe net;daca nu se poate face nimik la statie as vrea o schema de amplificator nu foate puternic ci doar sa scot 4w ;statia este marko cb22va multumesc anticipat pt ajutor

Link to comment

In afara de cateva poze, pe internet eu nu am gasit referinte ( http://www.cbmuseum.nl/Belgie.htm ). Ca sa te convingi ca statia ta scoate 4W in FM atunci ai nevoie de o rezistenta neinductiva de 50 ohm ( http://endorphino.de/projects/electroni ... ex_en.html ) pe post de antena. Referitor la faptul ca esti acoperit de celelalte statii, nu este din cauza statiei tale, ci din cauza amplificatoarelor RF ale celorlalti care pompeaza zeci de wati in antena (aici este vorba de ilegalitate,legea spune maximum 4W, dar cine o respecta ? ). Voltmetrul de rf il creezi cu o dioda si un condesator (redresare monoalternanta, http://pspice.referate.bubble.ro/redres ... age006.jpg unde in locul rezistentei pui voltmetrul, si ca dioda poti folosi un 1N4148). Ar trebui sa ai tensiunea de alimentare (12-14V) pe acea rezistenta (12V pe 50 ohm da 2.88W,4W obtii la 14V ).

Daca poti sa pui niste poze cu interiorul, poate cineva recunoaste modelul initial de la care s-a pornit (dupa mine statia aceasta este o clona sau o adaptare dupa alta statie mai cunoscuta)

Link to comment
  • 3 weeks later...
Guest ssergiusss

scuze ca nu am putut raspunde la timp(plecat cu serviciul)si va multumesc pt raspunsuri; tranzistorul final este nc1384r si am facut rost dintr-o statie veche cb de un tranzistor NEC c1307 k67c,il pot folosi?nu am gasit pe net referinte despre niciunul va multumesc anticipat

Link to comment

Posibil sa functioneze dupa inlocuire. Exista doar o mica problema, factorul de amplificare ceva mai mic, montajul din statia cb veche cu c1307 fiind conceput sa aiba inca un tranzistor de putere asemanatoare cu cea din statia ta care sa controleze acest tranzistor final. Pe scurt, incearca sa-l inlocuiesti, vezi daca se simte o imbunatatire la putere. Daca nu, pune tranzistorul original la loc si fa un montaj asemanator cu cel din datasheet-ul lui c1307, de pe ultima pagina, pentru 27MHz, si adauga-l la iesirea de antena a statiei pe care o ai (posibil ca acest montaj sa existe deja in statia veche,pe placa, fiind in jurul tranzistorului).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines