Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

calificare de electrician


Guest mihgeo

Recommended Posts

salut doresc sa fac un curs de electrician si nu gasesc curs de electrician ca sa zic asa "universal".ci am gasit electrician in constructii si electrician exploatare retele medie si joasa tensiune.problema este daca fac cursul de electrician exploatare medie si joasa tensiune si vad un anunt ca are noveie de electrcian pt.constructi(la o vila sa zicem)am dreptul si calif.ca sa intervin sa fiu angajat? dar si viceversa in caz ca as face calificarea de electrician in constructii si gasesc ceva pt exploatare retele.va multumesc

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

da sunt doua lucrurii cu un specific un pic aparte ,imi place electrica si deasta nici nu sunt decis ce sa optez din cele doua (poate o mai fii si altele tipuri)fiinca nu exista calificare curs electrician universal (comasat)dar in acelasi mod ma intereseaza si ce se cauta mai mult.totusi cred ca o sa inclin mai mult insprea cea de:electrician exploatare medie si joasa tensiune dintr-un singur motiv cea de electrician in constructii numele spune tot nu mi-ar place sa tot fiu plecat prin tara la instalatii blocurii,vile noi sa stau prin santier sa dorm

Link to comment

ca tot veni vorba... eu peste 2 ani termin facultate de inginerie cu specializarea Automatizari si Informatica Aplicata. Printre materii din foaia matricola: Bazele electrotehnicii, Masini Electrice si Actionari. Presupun ca dupa absolvire si platind cotizatia la AREL pot contracta (avand cadrul juridic) lucrari la instalatii electrice de medie si joasa tensiune. Presupun bine? Lipseste ceva sau lipseste tot?

Link to comment

Eu zic sa-l intrebam pe nea gica70 el este profesorul de romana :nas:

Uite c-o sa raspund; dupa initiale cred ca-i vorba de Asociatia Romana a ELectricienilor. Numai stiu cum e acum dar trebuie neaparat autorizat, indiferent ce scoala ai facut. Parca era vorba de un talon (se plateste, bineinteles si nu putin) in care se specifica puterea max. si tensiunea max. la care poti opera.
Link to comment

Mda... cica Asociatia Romana a Electricienilor; da' tot n-am inteles ce treaba au ei cu dreptul tau de a executa instalatii electrice?

Nu conteaza ce diplome si distinctii strangi de pe la scoli, ca sa poti proiecta si/sau executa instalatii electrice de joasa si medie tensiune trebuie sa obtii atestatul de electrician autorizat de la ANRE - gradul 2a/2b pt. JT sau 3a/3b pt. MT (exista si gradul 1, care nu prea foloseste la nimic si gradul 4, care se obtine in conditii speciale). Pt. a obtine acest atestat, valabil 5 ani, trimiti un dosar cu acte la ANRE iar daca corespunzi cerintelor minime gradului pentru care ai optat treci mai departe; urmezi un curs de pregatire (legislatie, normative, etc.) si apoi la examen unde se dau 30 de intrebari din teorie + 2 aplicatii numerice (probleme).

Si eu vreau sa iau atestatul dupa ce termin facultatea, insa nu cred ca pot obtine mai mult de 2a/b - pentru gradul 3 deja se cere si experienta relevanta in domeniu, adica instalatii de MT. (grad a=proiectare si b=executie).

Pt. a face lucrari, trebuie sa fi macar PFA.

 

Edit: Taxele pt atestare nu sunt mari... ba chiar foarte mici in comparatie cu avantajele pe care le ai dupa ce ai obtinut acea autorizatie. Mai nou stiu ca nu se mai diferentiaza gradele dupa puterea instalata, doar dupa nivelul de tensiune.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines