Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru 12V


Rila

Recommended Posts

Salut,sunt nou pe aici si vreau o parere de la voi.Recomandati-mi si mie un amplificator care sa functioneze pe 12 v(baterie sau transformator) si sa scoata undeva in jur de 50w .Daca se poate sa fie pe 2 canale,daca nu poate fii pe unul singur care sa scoata mai mult ca sa pot lega 2 boxe la el :)Am cautat pana acum si am gasit unul de 50 w, TDA 1514 dar mi se pare destul de greu de realizat pentru un incepator ca mine.

Link to comment
Share on other sites

Mai poti incerca si TDA1562Q, are alimentare simpla 12V si masa si scoate 70W cu distorsiuni 10% sau 55W cu 0.5%.

 

http://www.nxp.com/documents/data_sheet ... _ST_SD.pdf

 

Ai aici datasheetul de la integrat, la pagina 14 ai schema. Nu te speria de dimensiunea ei, acel dreptunghi cu multe module in el e de fapt integratul cu diagrama interna. Pe tine te intereseaza ce e pe margine adica virgula componentele externe si pinii integratului de care se leaga acestea. Tot in datasheet afli si cum sa identifici pinii integratului (studiezi bine rubrica de package outlines). Vezi ca puterea asta la tensiunea de 12V implica un traf care sa poata duce curent destul de mare. 70w la 12v vine un curent maxim de 5.8A, deci 6A rotunjit. Sa ai transformator capabil sa furnizeze acest curent si desigur puterea, ca daca faci stereo (adica doua integrate deci doua amplificatoare) traful trebuie sa duca 140W plus puterea disipata deci sa fie de cel putin vreo 200W.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca TDA1514 are nevoie de alimentare simetrica, adica +/-12V de exemplu, si la tensiunea asta nu scoate mai mult de 10-15W. Pentru putere mai mare la 12V cauta TDA1562, desi, daca zici ca poti trage doar un amper, asta inseamna o putere disponibila de 12W, din care la iesirea amplifului mai ramai cu ~7W.

Link to comment
Share on other sites

Nu e pretentios deloc ce-am zis eu. N-am zis ca daca e mai mic de 6A traful nu va merge. Va merge foarte bine si cu traful tau de 1A dar cum a zis si Jimmy puterea va fi limitata. Deci functioneaza dar se limiteaza la puterea maxima a trafului si nu a integratului in cazul tau.PS: Ar mai merge alimentat cu sursa de PC, aia are mai multi "muschi" pe 12V dar nu prea e gandita pt amplificatoare si s-ar putea sa aiba zgomot dar poate ai noroc si prinzi una mai tacuta.

Link to comment
Share on other sites

poti sa mergi pe un casetofon de masina ... eu asa am facut , l-am legat la o sursa de calculator si cum sursa scoate 12v si 5 A mergand pe calcul rezulta : 12v x 5A = 60w . Faci rost de 1 cu 45w pe canal si o sa mearga bine , eu am un Blaupunkt vechi si sunt foarte multumit de el . :da

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Poti alimenta linistit un tda 1562 cu o sursa de calculator.Eu am doua module cu tda 2005 alimentate de la o sursa de calculator si nu scoate nici un zgomot nedorit.Eu cu 2x tda 2005 ascult in casa si este suficient volum. Integratul este ieftin si nu iti pare rau daca parlesti vreo unul. Teoretic in punte ar scoate 20w, eu am obtinut 14w alimentat la 12v, mai mult incepe sa distorsioneze.Eu zic sa incepi cu din astea mai ieftine pana iti dai seama cum merge treaba ca sigur se lasa si cu ceva fum.Spor!

Link to comment
Share on other sites

Guest neculea corneliu

cumpara un cas auto second alpine, blaupunkt, clarion, kenwood.nu il faci mai ieftin.mai inlocuiesti daca e nevoie condensatorii de filtraj(umflati).mai simplu de-atat nu exista.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines