Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

motor pas cu pas


Guest abarbu

Recommended Posts

recent am demontat o imprimanta Canon BJC1000 si am luat cele 2 motoare pas cu pas: unul este Mitsumi M42SP-4 si altul Mitsumi M42SP-7P. Am gasit datasheetul dar nu scrie nimic despre cum se aplica tensiunile pe terminale. si inca o chestie: nu stiu de ce modelul 7P are 5 fire (in timp ce celalalt are 4). nu rpea stiu cum sa le folosesc. Am o sursa de 2-30 V (reglabila). Am setat la 23 V (avand in vedere ca motorul M42SP-4 functioneaza intre 21 si 24 de V) si am incercat sa aplic combinatii de 0 si 1 logic pe fire mentinand mereu 0 logic pe firul negru. nu a iesit nimic. A mai incercat cineva ceva de genul asta cu un motor asemanator ? multumesc.P.S. nu stiu daca asta este locul unde trebuie sa postez anuntul insa vreau sa comand motorul cu un PIC si ma gandeam ca a mai incercat cineva lucrul asta.

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

motoarele pas cu pas se impart in motoare unipolare sau bipolare. in functie de asta ele au 4 fire, 5 fire, 6 fire si am vazut si cu 8 fire. cele unipolare au sigur 5 fire. Cele cu 4 fire sunt sigur bipolare. Cele cu 6 fire au o priza mediana pe fiecare din cele doua infasurari si astfel le poti transforma in motor unipolar sau bipolar. Cele cu 8 fire au 4 infasurari care permit de asemenea sa il faci unipolar sau bipolar (dar eu am vazut doar unu singur astfel de motor la viata mea si era dintr-o imprimanta f. veche).La tine in cazul tau ai un motor bipolar cel cu 4 fire si un motor unipolar cel cu 5 fire.Pe cel cu 5 fire ca sa-l comanzi trebuie sa aplici secventa:1 0 0 00 1 0 00 0 1 00 0 0 1sau ca sa ai putere mai mare:1 1 0 00 1 1 00 0 1 11 0 0 1Daca nu poti programa repede un pic care sa-ti comande niste tranzistoare sau daca nu ai un circuit integrat specializat (ULN parca erau) poti face astfel:iei o sursa de tensiune de 4-5 volti (asta in caz ca motorul teu nu merge pe la 20-28 de volti, mai ales ca am vazut multe care merg la tensiune asa mare si atunci reglezi tensiunea in functie de tensiunea care iti scrie tie in pdf-ul de la motor) lipesti o foita de hartie de 2-3 cm perpendicular axul motorului (ca si cum ai face o elice cu o singura pala) si pui firul negru la masa si pui unul din fire la plus. Vezi in ce sens se invarte axul. Apoi continui cu alt fir. In cativa pasi vei reusi sa gasesti ordinea firelor in asa fel ca motorul sa se roteasca in acelasi sens. La motorul bipolar iti trebuie o punte H (asa ii zic cei de specialitate) daca imi dai o adresa de e-mail pot sa-ti trimti ceva documentatie (mai ales ca fara desene e mai greu sa explic si acolo poti comanda motorul bipolar serie sau bipolar paralel). Dar ca sa castigi curaj incepe cu cel de 5 fire!!! si faci apoi montajul cu PIC care te va ajuta sa comanzi motorul bipolar.

Link to comment

se poate face si cu AVR :) ca nu e nici o diferentza. Numai ca sa nu te apuci sa pui direct pinii de la microcontroller la firele de la motor. Iti trebuie niste tranzistori pe care tu sa-i comanzi in baza.

 

uite doua link-uri care te ajuta:

http://www.bertda.com/Promotions/2220.pdf

 

iar la asta ai la sfarsit ce-ti trebuie:

http://www.pennmotion.com/pdf/stp_bulletin.pdf

 

dar astea sunt valabile pentru motoarele bipolare.

tu ce fel de motoare ai?

Link to comment
  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines