Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Explicatie fenomen la receptie


bansaraba

Recommended Posts

Daca fluieratura nu se datoreaza perioadei de tranzitie de dupa timpul de pornire a receptorului (timp care poate dura secunde bune pana la stabilizarea regimului de functionare...) se poate ca fluieratura sa fie semnalul receptionat de la acordarea unui emitator-receptor pe aceea frecventa. Acordul, desi se face cu o putere mica, totusi poate fi receptionat ca o fluierartura scurta, mai ales daca el se face cu un dispozitiv automat (ATU).

Link to comment
Share on other sites

Poate fi si o autooscilatie care are plus sau minus citiva khz fata de media frecventa , semnalul rezultat dupa detectie suna ca un semnal AM. ascultat pe un recepor care poate receptiona SSB , un semnal de purtatoare refacuta , dealtfel si muzica propriuzisa are o tonalitate aparte , autooscilatia poate aparea si pina la intrarea in regim a tuburilor , unul din tuburile din FI. autooscileaza impreuna cu una din mediile frecventa acordate pe frecventa centrala a FI. plus minus ceva , asa uneori se aude acrosul sau e in prag de autooscilatie si apare fenomenul acesta o data cu varierea tensiunii de alimentare , pot fi si alte cauze sint multe de spus ...stima ...YO7DIG/MIHAI.

Link to comment
Share on other sites

Pasajul auditiv respectiv cred ca apartine mesajului codificat transmis de serviciul de spionaj in cauza, deci nu apare intamplator, ca un accident in radioreceptorul cu care s-a efectuat receptia. Cel care a "vanat" mesajul (numbers station) avea radioreceptorul deja incalzit, era pe frecventa si astepta ora de incepere a transmisiei.

Link to comment
Share on other sites

Intuitia mea mi-a sugerat ca ar putea fi o problema de la heterodina, cand oscilatiile se indeparteaza de frecventa standard si intra in functiune reactia.

 

Nu cred ca fluieratura a fost emisa la origine, pentru ca se mai aud si alte defecte de receptie pe parcurs.

 

Destul de fascinante emisiile acestea. Iata si una de-a noastra:

 

http://www.archive.org/download/ird059/ ... irdial.mp3

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines