Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu stiu de ce se ard spoturile


Guest Rey

Recommended Posts

Am legat 10 spoturi in paralel le-am izolat le-am facut bine legaturile cand am apasat pe intrerupator au mers toate le-am lasat aprinse cateva minute dupa care le-am stins .Dupa 5-6 apasari de intrerupator am observat ca s=a ars in bec de la spot ,dupa cateva ore s-au mai ars inca 2 .Sunt de vina becurile ca sunt de calitate proasta ? Am dat 2 lei pe bec si mi-a zis vanzatorul ca sunt cu halogen si sunt bune ca avea si la 15 lei cu leduri dar a zis ca sunt de figuri alea cu leduri .Am intrebat cativa oameni care se pricep cat de cat si mi-au dat doua raspunsuri .Unul zicea ca sunt becurile proaste altul zicea ca pe intrerupator trebuie pus un condensator care sa opreasca fluctuatiile de curent . Am intrerupator normal cu 2 butoane si am doar doua fire care intra in el cel de-al treilea pentru impamantare nu il am .Nu prea ma pricep la electronica ,electricitate.... imi pare rau daca nu m-am facut inteles.

Link to comment
Share on other sites

Pune spoturi cu bec normal,alea cu halogen mai au nevoie de ceva,ceva la care cum spui,nu te sti;astea de le ai acuma sant de proasta calitate.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca cele cu leduri fac alt fel de lumina si daca nu cumperi din cele foarte scumpe fac mai putina lumina decat becurile normale. Iti recomand fie sa cumperi doar unu si sa verifici, fie sa cumperi becuri la spoturi de calitate, de la producatori mari.

Link to comment
Share on other sites

2 probleme si o posibila solutie. Prima problema este calitatea proasta a becurilor. A doua problema ar fi tensiunea ridicata la retea. Posibila solutie ar fi un variator de lumina (dimmer) montat in locul intrerupatorului. Asa nu vei avea socuri de curent pe becuri. Incearca sa folosesti un dimmer de minimum 800W (presupun ca becurile au 10 X 50W = 500W). Nu recomand spoturi cu led-uri din cauza ca, din ce stiu, nu au mai mult de 1W pana la maximum 3W si sunt cu led-uri fortate peste limita normala de curent. Plus de asta, daca seamana cu un spot cu bec, si se foloseste ca acela, are electronica inghesuita mult si se incalzeste foarte repede in functionare.

Link to comment
Share on other sites

Majoritatea "spot"-urilor sunt cu bec cu halogen. La acesta, pentru cresterea randamentului luminos, filamentul e incarcat la un curent mai mare (functioneaza la temperatura mai ridicata), si e mai sensibil la socurile de curent, in special la aprindere. Utilizand "dimmer" (pe romaneste ii zice "variator"), becul (becurile) se incalzesc treptat, si se ard MULT mai greu (eu am in baie oglinda cumparata de sotie, cu lampa cu 2 becuri incorporata; la inceput schimbam cam 1 bec pe zi. Dupa o saptamana am pus variator d-ala si durata de viata a crescut spectaculos la 6-12 luni!!!)Variatorul se instaleaza pe 2 fire, in locul intrerupatorului...Singura problema e ca dupa cateva sute de actionari, potentiometrul se va defecta si va trebui sa-l inlocuiti (variatorul cu totul, ca potentiometru eu nu am gasit!)Succes!

Link to comment
Share on other sites

Daca becurile se ard la 6 luni si variatorul rezista dupa spusele dvs circa 3-4 luni unde e economia?

E vb de un caz in care nu a gasit potentiometru,sant si alte solutii,statice si mult mai ieftine,despre astea s-a discutat pe forum,exista functia'Cautate'.
Link to comment
Share on other sites

Chestia cu "durata de viata a variatorului" e pur si simplu ridicola, am pus la o lampa de birou in 1993 un variator home made, potentiometru ordinar romanesc, merge perfect si azi, desi e folosit in draci, zilnic 20-30 actionari cap-cursa.Ca potentiometrele de 0,5 lei de la "techno" sau alte dughene de chinezarii se pot cumpara chiar si gata stricate, asta-i altceva, puneti un potentiometru rusesc sau orice polonezarie, romanism, etc, si gata!!!

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

2 lei x 1 saptamana de functionare=> 52 saptamani/an x 2 lei =104 lei (nu am pus bani pe efortul de a te deplasa la magazin, pe schimbatul becului, pe durata cat sotia sau copilul trebuie sa bajbaie prin baia intunecoasa). Un variator incepe de pe la 15 de lei. (si e posibil ca becurile sa fie mai mult de 2 lei sau sa se arda si mai des, si ca variatorul sa tina mai mult). Deci se face economie!Si eu am inlocuit variatorul cu potentiometru cu un dispozitiv cu senzor (atunci cand l-am cumparat a fost 40 de lei) si nu mai exista piese care sa se uzeze.Alegerea va apartine!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines