Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

solo 500 pe norma vestica


Guest ovidel_mm
 Share

Recommended Posts

Eu personal sustin ideea de a modifica thunerul. Din bibina de acord pe intrare se scot 2 spire si din oscilator tot 2 spire. Se elimina cond padding(serie cu C-ul variabil) si c-urile fixe puse in paralele peste trimerii intrare/osc. La inceputul operatiei, asigurati-va ca miezurile celor doua bobine sunt mobile(de regula romanii toarna parafina peste ele pina le face varza). Operatia nu este usoara; necesita oarece experienta in"potcovarie" Multa bafta !!

Link to comment
Share on other sites

D-le harman37arun, va asigur ca nu e nevoie de sculele expuse de dvs; numai cu ce mi-a dat D-zeu (mintea si urechea de lautar) am modificat sute de aparate(Mamaia, Gloria, Selena, amplithunere Delia etc Numai aparate pe lampi nu am modificat(thuner cu ECC85) pt ca nu mi-a cerut nimeni asa ceva.

Link to comment
Share on other sites

Este o solutie mult mai simpla, eu am incercat sa modific bobinele (in stilul Gloriilor), dar nu a mers. Ce-am facut?

 

Din cate imi aduc aminte am scurtcircuitat bornele condensatorului ori C4 ori C15 (desi tind sa cred ca C15 este cel cu pricina, le luati pe rand si vedeti care, cum se modifica), iar apoi am etalonat scala din trimeri si bobine.

Schema o gasiti aici: http://img801.imageshack.us/img801/2428/schemasolo500.png

 

De stricat nu are ce sa se strice, blocul de UUS de la solo fiind chiar simplu ca proiectare a schemei. Dezavantajul blocului ar fi acela ca nu este ecranat. Inainte si dupa tragerea in banda Vest, posturile din UUS, se auzeau cu multi paraziti... cel putin la mine in zona.

Link to comment
Share on other sites

D-le Gicuta aparatura expusa de mine e folosita de profesionisti si radioamatorii care vor sa lucreze cu adevarat radiofonie daca dvs spuneti ca etalonarea unui aparat dupa ureche e mai ok decat cea dupa aparatura de laborator orice comentariu e de prisos.Si asa pt Dv :un aparat norma est are largime de Banda 9Mhz(64-73) un radio pe norma veste are 20Mhz(88-108).Schimbarea 2-3 condesatori va va asigura receptia catorv posturi radio dar nu a intregii benzi sa nu mai vorbim de selectivitate si sensibilitate.Eu la scolala si in practica am invatat ceva ;Meseria se face cu scule,aparatura si cunostinte...carpeala se face oricum.Nu va suparati dar e pct meu de vedere.

Link to comment
Share on other sites

Tehnic vorbind, aveti dreptate ! Meseria de calitate se face cu scule adecvate. Eu am lucrat "lautareste" nu pt ca nu aveam scule ci pt ca nu eram sclavul lor. Apropo de diferenta dintre largimile celor doua benzi, va asigur ca stiu ce este "factorul de acoperire" si cum se poate modifica ! Cum va explicati ca, cu acelasi tip de variabil s-au obtinut si thunere 64-108 MHz ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

aia cu urechea sau aia cu pocovaria ! :rade: ...mai caut ceva solutiii pana ma apuc de el ... nu contrazic, insa am mai urmat indicatii de pe forum si era sa o dau in bara la un sovietic, care pana la urma era mult mai simplu de tras in banda si cu rezultate excelente, decat scurtari de bobine si alte nazbatii... :da Poate ne da un sfat mai aplicat, cineva care a afcut operatia cu rezultate bune.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines