Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema Dimmer


Guest dablue

Recommended Posts

Salut la toata lumea,am proiectat un dimmer, care sa modifice luminozitatea becului, dupa un program prestabilit. Programul il fac, dar am problema la schema.. si anume.. asa cum e realizat acum, rezitenta de 100 ohmi din poarta triacului se prajeste (0.125w) :) Daca o schimb cu una de 100k + , nu se mai arde, dar .. triacul e tot timpul deschis.. la 200k nu mai e deschis.Daca pun o rezistenta si un led, si le leg la masa, daca pun din program sa palpaie, palpaie..Intrebarea e, de ce se prajeste rezistenta R5?

Link to comment
Share on other sites

Intrebarea e, de ce se prajeste rezistenta R5?

Pentru ca schema e conceputa incorect.Ceea ce ai notat cu GND nu este masa. Masoara fata de nul in CA si o sa gasesti peste suta de volti atat pe "GND" cat si pe "+5V". Daca redresezi tensiunea de la priza cu punte, nu mai ai punct neutru nicaieri. Atat + cat si - devin puncte calde, hot, live sau cum vrei sa le zici. Vezi ca mai si curenteaza. Rezistenta aia R5 are pe ea vreo suta si ceva de volti. Ma mir ca nu a crapat controlerul, ptr ca prin el se inchide curentul.
Link to comment
Share on other sites

Am modificat sursa, ca sa fie redresare simpla.. acum am 2 intrebari ...1. Pot sa detectez null-ul prin rezistenta de 1M aplicata la INT1 ?2. Triacul asa cum e legat, o sa se deschida la comanda?(Nu dati cu pietre, ca-s incepator :P)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines