Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANESCEIVER LZ1SE


Recommended Posts

A construit cineva acest proiect,transceiverul lui LZ1se,din 1998?Am PCB-ul,donat de un coleg radioamator(YO4HHP),si as vrea sa stiu daca se merita sa definitivez proiectul.Schema pare interesanta,singura nedumerire pe care o am o reprezinta atenuarea purtatorului pe emisie(are acolo un pot de 100k).Ce parere aveti dupa o analiza preliminara a schemei?Cu salutari pt toti forumistii,radioamatori sau nu.

Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am reusit sa injghebez receptorul.Are o receptie buna si,atentie,etajul RAA isi face pe deplin datoria.L-am testat doar pe 80m cu etajul de amestec si amplif de intrare din BITX.Am cristal pe LSB dar din pacate nu si pt USB(exact 9.000khz).Dinamica este mult mai buna fata de BITX,cu toate ca are zgomot ceva mai mare.O atentie deosebita trebuie acordata reglajului pot de 10k atasat amplif de FI(A281D)pt un raport s\n corect.Sapt viitoare voi trece pe partea de emisie doar pe FI,sa vad cum suna TBA120S.Dupa ce termin doar,am sa purced pt mixer si amplif din schema bulgarului.Cu stima,Daniel.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Am testat si emisia pe 9mhz.Suna bine cu TBA120S pe un receptor de control(aparat rusesc dotat cu unde scurte si cu BFO suplimentar).Integratul echilibreaza bine si este sensibil la modulatie.Urmeaza sa fac mixerul comun.Initial am atasat si un foto cu montajul executat dar nu pot sa-l atasez(dimensiune prea mare).

Link to comment

Din pacate m-am izbit de o problema.Va rog mult sa studiati mixerul comun emisie-receptie din acest transceiver.Este o schema inedita.Apar acele condensatoare de 22nf.Se folosesc grupuri de cate doua diode.L-am realizat si nu am fost deloc multumit.Apar multe produse de mixare nedorite.Mixerul din BITX mi sa parut mult mai bun ca si rezultate.Va rog mult sa vedeti aceasta schema si sa va dati o parere.Multumesc.

Link to comment

Am 1N4148 si se deschid destul de bine.Cred ca problema e de la nivelul semnalului generat de VFO,si,plus de asta,si amplificatorul de intrare.Fery,tu lucrezi cu DDS si lucrurile se simplifica.Eu folosesc relatia de mixare pt 14 mhz VFO+FI,si lucrez cu vfo pe 5-5,350 mhz.Stabilitatea este foarte buna.Dar daca nu-mi convine,si am posibilatea sa lucrez cu DDS,pot sa folosesc relatia VFO-FI,si aici vfo-ul ar avea undeva la 23 mhz,frecventa imposibil de obtinut(stabilitate,nivel)in conditii de homemade,fara DDS.Si sunt sigur ca aici frecventa imagine ar fi neglijabila in receptie...Pana sa am monetarul pt un DDS,lucrez clasic,cu VFO Hartley.

Link to comment

Va salut!Am costruit pe o alta placuta mixerul-emisie receptie din BITX si l-am atasat proiectului.Odata cu schimbarea torurilor din mixer s-a imbunatatit calitatea receptiei.Atasez aici un filmulet de pe youtube,cu stadiul constructiei acestui transceiver.Difuzorul pe care se face auditia este unul ordinar,neincasetat si tocmai de aceea sunetul nu este tocmai ideal.Cu respect.

 

http://www.youtube.com/watch?v=IAykC9WP_Fg

Link to comment

Am incercat pt 14 mhz,relatia VFO-FI,oscilatorul local fiind undeva la 23 mhz.Receptia e mult mai buna,nefiind cazul produselor de mixare nedorite.Binenteles,stabilitatea lasa de dorit in cazul unui VFO clasic.Daca-s avea un DDS...(of,Doamne!).Daca nu pun mana pe asa ceva,am sa incerc mixarea unui oscilator pilotat cu cristal cu un oscilator la frecventa mai mica.

Link to comment
  • 3 months later...

Revin dupa mult timp cu noi info referitoare la stadiul proiectului meu.Intre timp transceiverul s-a dotat cu DDS,s-au facut rost de tranzistori pt final.Acum cand am reusit si cu cablarea(tnx YO3FEW) sper sa pot iesi in eter in cel mai scurt timp.Ascultandu-ma intr-un receptor de control,ma declar multumit de calitatea modulatiei.La fel si in ceea ce priveste atenuarea purtatorului.Se observa ca functia RAA ajuta mult la receptie si-si face treaba.Mixerul comun este cel din BITX(am renuntat la varianta originala;prin comparatie mi s-a parut mai buna cea de la indian).Atasez aici un mic filmulet facut azi in pripa,la o ora in care propagarea in 20m nu este una dintre cele mai bune.Antena este acelasi batran LW ,cu transmatch clasic la coborare.Cu respect,YO8RQP.

 

Link to comment
  • 3 weeks later...

......Acum cand am reusit si cu cablarea (tnx YO3FEW) sper sa pot iesi in eter in cel mai scurt timp...

De aia sughitasem eu acum cateva zile. Simteam cum curgea berea/vinul ridicat(e) in sanatatea mea si a celor care m-au ajutat sa te ajut. Nu vreau sa uit sa precizez ca am si colegi care impresionati ca mai cineva mai construieste au sarit si mi-au dat si ei ...Sunt(em) fericit(i) ca putut ajuta pe cineva. Oricand, daca mai aveti nevoie si mai a(ve)m ...Felicitari pt realizare. Arata foarte frumos..Si sa nu uitati, omul nu e in profesionist in electronica, de aceea munca si staruita lui trebuie privita cu si mai mult respect.PS. Din poze remarc ca si laboratorul tau e cam la fel de mare ca si al meu. Adica 1*1m. Ce mai, si tu esti mosier ca si mine..
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines