Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Siguranta cofret.


Recommended Posts

Au venit cei de la electrica si au schimbat contorul vechi cu unul nou electronic. Pe langa treaba facuta de mantuiala, noul contor este intepenit cu o pana de lemn, m-au lasat si fara intrerupatorul diferential (varianta noua a sigurantei de cofret). Evident nu mai am cum sa intrerup energia electrica si sa pot lucra la tablourile electrice din casa. Intrebarea mea este daca este legal si daca exista vreun normativ care sa reglementeze treaba asta ca sant pus pe scandal.

Link to comment
  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pentru inceput fa o reclamatie la electrica referitor la calitatea executiei si faptul ca acei muncitori au eliminat siguranta diferentiala. Stai la casa sau la bloc? Din ce stiu eu, la casa, acea siguranta diferentiala impreuna cu protectorul de supratensiune si releul de declansare fac parte din blocul de masura si protectie care trebuie sa existe inaintea contorului. Daca nu gasesti sustinere la electrica fa o reclamatie la OPC. Nu uita sa faci poze inainte, te pot ajuta. La bloc (de apartamente) in tabloul general de distributie de pe scara trebuie sa existe siguranta principala. Ceva de citit care te poate ajuta http://www.tehnicainstalatiilor.ro/arti ... p?artnr=16 , http://stoianconstantin.wordpress.com/2 ... -electrice , http://stoianconstantin.wordpress.com/2 ... in-vigoare

Link to comment

Multumesc mult pentru raspuns si materiale. Stau la casa si nu aveam decat siguranta diferentiala, acum nu mai am nimic. Explicatia "specialistilor" a fost: contorul nou tine un curent mult mai mare. :nebunrau:

da tzine , lasa ca de tzinut toate tin la fel de bine , dar daca vor sati schimbe iar contorul ce fac sa intrerupa curentul ,se suie la stalp si desfac clestii ca sa umble la contor ?in tara asta cei de la electrica si romtelecon sunt cei mai tari ei le stiu pe toate :rade: la mine la fiecare ploaie , ori cade curentul ori netul :cry:
Link to comment

O intrebare am si eu. Cand au venit "electricienii" aia nu au montat o cutie de plastic cu capac transparent care sa poata fi sigilata? Din ce stiu eu ,in Constanta, la casa, au schimbat inclusiv "stenderul" , gaurind acoperisul, au schimbat cablurile si au montat cutia lor (bransamentul) pe peretele exterior, cat mai aproape de strada, venind cu tot ce le trebuie. Cred ca pana la urma trebuie sa te uiti pe devizul de lucrare (sau ce acte ti-au dat) pentru a vedea ce materiale s-au folosit. Fa o reclamatie la electrica in care sa specifici ca, neavand protectie diferentiala si de supratensiune , la orice defect al unui aparat electric, poti sa le impui reparatia lui. Acel diferential nu te protejeaza impotriva electrocutarii din cauza curentului diferential mare necesar declansarii de 200 mA. La aceste cutii m-am referit http://www.electricstart.ro/images/prod ... 20copy.jpg ( http://www.electricstart.ro/pdf/Blocuri ... ofazat.pdf am pus link-uri directe pentru a evita sa fac reclama ) sau http://elmet-group.ro/poze_construct/BL ... TECTIE.jpg . Daca nu seamana cu aceste tipuri de cutii atunci eu cred ca acei "electricieni" au mers pe principiul "las` ca merge si asa". Singura problema la lipsa acelei sigurante diferentiale este ca , in caz de scurtcircuit dupa contor si inainte de tabloul tau, ori dai afara sigurantele din postul de transformare ori ia foc cablul sau tabloul din casa la tine ori ia foc contorul. Asta e riscul, risc care poti sa-l expui celor de la electrica, in acea sesizare. Daca nu gasesti intelegere la electrica, urmatorul pas este OPC.

Link to comment

La cum vad eu situatia, la prima ploaie care bate oblic pe perete in acel "tablou", daca pot sa-i spun asa, in el se va face un scurtcircuit. Pentru a monta acea siguranta diferentiala era necesara doar o bucata de sina specifica de 5 cm si 2 holtzsuruburi cu diblurile lor. Daca poti face rost de o bucata de plexiglas taie o bucata de dimensiunile acelei cutii, da 4 gauri pentru suruburi si fixeaz-o acolo. Poti simula o garnitura cu silicon lipit pe plexiglas. Daca vrei sa surubaresti poti adauga o mica fereastra pentru siguranta, asemanatoare cu cele normale. Cand m-am referit la cei 200 mA, acesta este standardul la sigurantele automate obisnuite intr-un tablou realizat corect, avand rol de siguranta antifurt. In mod normal, in casa se pun diferentiale de 30 mA de obicei pe circuitele de prize. Diferentialele de 10 mA se pun se pun la cazile cu bulbuci (jacuzzi) cu pompa electrica. Daca ma uit atent, observ ca nici contorul nu e fixat in suruburi decat cu pana de lemn, putandu-l inclina sau chiar scoate, daca persoana e suficient de hotarata. Eu zic sa mergi la cei de la reclamatii electrica , eventual cu poza, si sa le spui ca acel tablou, asa cum este el conceput acum, prezinta pericol de electrocutare sau incendiu in caz de defect. Spun inca o daca, chiar daca ma repet, pentru ca nu e normal ca electrica sa-si bata joc de clienti prin asociere cu "firmulita" aceea care a lucrat la tine. Ca idee siguranta fuzibila din transformatorul de la strada are cateva sute de amperi si in caz de scurtcircuit, imediat dupa contor sau in contor, izolatia conductorului din cutie ia foc pana sa declaseze / arda siguranta din trafo.

Link to comment

Ploaia bate fix in el :rade: Nu am degand sa misc un deget pentru a indrepta sau inbunatatii lucrarea doar sa fac reclamatii pana refac lucrarea. Separe totusi ca contorul are un fel de protectie mai sap si va tin la "curent".

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines