Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara 0.7-24V 2A


Guest mihai_cpp

Recommended Posts

Guest mihai_cpp

Salut, este primul meu montaj realizat si inca nu este gata, adica este pus doar intr-o cutie pentru a fi testat. Urmeaza sa cumpar o carcasa si un alt transformator deoarece acesta nu este destul de potent. Sursa este reglabila intre 0.7 si 24 V, are protectie la scurt circuit si reglaj al curentului maxim(potentiometrul rosu). Schema am luat-o de la urmatorul link:

 

http://www.redcircuits.com/Page36.htm

 

Nu am gasit toate tranzistoarele la momentul respectiv asa ca am facut-o cu componentele din urmatoarea schema

 

Posted Image

 

Schema realizata de mine, am simulat-o in OrCAD 9.2 si rezultatele au fost pozitive asa ca am continuat cu realizarea ei fizica. Fiind primul meu montaj am ales sa o fac pe un cablaj de test. Dupa 2 incercari, sursa functiona impecabil (mai putin trafo care dupa cum am mentionat trebuie schimbat). In teste am reusit sa scot 1.3A in scurt folosind o rezistenta de 1 Ohm si o tensiunea intre 0.7 si 23V in gol. Sper ca dupa schimbarea transformatorului sa mearga mult mai bine.

 

Cateva poze:

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

 

Pe mai tarziu, dupa ce ma voi obisnui cu microcontrolerele, ii voi adauga si un voltmetru/ampermetru digital pe un LCD de 2x16 insa pana atunci o voi folosi cu un multimetru.

 

Maine voi mai posta niste poze cu functionarea iar cand o voi finaliza veti vedea rezultatul final. Accept orice critici avand in vedere ca este primul meu proiect.

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest mihai_cpp

Radiatorul nu l-am calculat, l-am ales pur si simplu pentru ca era singurul ce l-am gasit. De ce sa inlocuiesc cu mosfeti?Carcasa si transformatorul le-am comandat si ar trebui sa ajunga candva saptamana aceasta, sper ca pe saptamana urmatoare sa am un proiect mai prezentabil, plus ca am mai luat ink un potentiometru (500 ohmi) pentru reglaj fin la tensiune. Acum trebuie sa ma gandesc cum voi da gauri in carcasa, deoarece stau in camin si nu dispun de masina de gaurit, etc...

Link to comment

De ce sa inlocuiesc cu mosfeti?

Citisem mai demult un document in care se demonstra cu grafice si calcule ca un mosfet este mult mai bun decat un bipolar la aproape orice caracteristica si ca ar fi de preferat. Acum ca m-ai intrebat am cautat documentul pe goalgal si am mai citit una alta. Se pare ca noile bipolare au evoluat foarte mult in ultimii trei ani ajungand in acest moment sa aiba aproape aceleasi caracteristici de transfer ca si mosfeturile. In concluzie, ignora comentariul meu despre mosfeturi, nu eram bine informat
Link to comment
Guest mihai_cpp

Nu stiu foarte multe despre tranzistori, sunt doar anul 2 la facultate, insa din cate am inteles, tranzsitorii bipolari sunt mult mai buni ca referinte de tensiune decat mosfeti (in schema mea, cred ca Q1 este referinta, corectati-ma daca gresesc). Alte diferente dintre cele doua tipuri care ar conta la aceasta categorie de circuite habar nu am.

Link to comment
  • 1 month later...
Guest mihai_cpp

Am primit in sfarsit de la magazi carcasa si transformatorul... Este aproape gata mai am de facut conexiunile din interior deoarece nu am aici aparatura necesara pentru a cositori firele. Cand va fi gata voi posta si poze din interior.

 

Posted Image Posted Image

 

PS, sper sa gasesc alt radiator deoarece nu imi place improvizatia facuta...

Link to comment
Guest mihai_cpp

Multumesc.Da, voltmetrul digital e in curs de fabricare, momentan ma gandesc cum sa fac cablajul. Potentiometru multitura eventual la limitatorul de curent, deoarece la reglarea tensiunii am pus doua, unul pentru reglaj brut iar altul pentru reglaj fin. Cand s-or distruge astea ce le am, le voi schimba, insa mai urgent imi este voltmetrul si un radiator mai bun.

Link to comment
  • 2 months later...

imi place cum a iesit sursa ta si vreau sa-mi fac si eu una,dar as vrea cu tensiune dubla(+/- si GND),se poate face modificand putin schema aceea?

Modificand, s-ar putea face sursa pentru tensiune negativa "in oglinda", punand in locul tranzistoarelor PNP tranzistoare NPN complementare, si invers. Astfel vei avea doua surse, una pentru tensiuni negative, cealalta pentru tensiuni pozitive, cu o masa comuna.
Link to comment
  • 4 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines