Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce rezistenta de sarcina echivalenta folositi?

iora

Recommended Posts

am nevoie pentru testarea amplificatorului cu GU50 de o sarcina rezistiva neinductiva 4-8 ohmi/100-150W. sunt interesat sa vad ce folositi la testarea amplificatoarelor dvs. sau ce mi-ati recomanda sa construiesc sau cumpar.multumesc

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

eu tocmai mi-am comandat pt asa ceva 64 buc rezistente de putere pt asa ceva, 32 buc 4R7 si 32 buc 3R3 la 9 W bucatavor fi 4 grupe serie paralel de cate cu rezistenta echivalenta de 4 ohm la aprox 150 Wrezistentele in serie din desen sunt evident de 4R7 si 3R3

Eu am 2 rez făcute de mine acum 20 ani, una din nichelină de 1mm, alta de 1,2mm şi bobinate pe cîte o placă de textolit de 2mm cu găurele, amîndouă de 4,3 Ohmi. Nu mă interesează inductivitatea lor. Ce frumos cîntau cînd dădeam volumul tare, şi cum ieşea fum din ele. :ras:

Revin cu o rectificare la ce prezentasem eu si anume stereo pentru sarcina de 8ohm , mono pentru 4 respectiv 16 ohm.Multumesc @lorik199 pentru corectare .http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=60&t=66406

bineinteles ca asa este. ar fi interesante si niste imagini cu rezistente confectionate de utilizator cat si cu rezistente de sarcina de " fabrica".

zic ca ma descurc mai mult decat onorabil cu navigatul pe net, respectiv cu google :sparge: .e clar ca trebuie rezistente neinductive deoarece altfel apar distorsiuni sau atenuari care afecteaza masuratorile. intradevar la frecventa de 50Hz-1kHz nu vor fi apreciabile , insa ma intereseaza sa pot masura banda maxima .sunt scumpe rezistentele in capsula to-220,mai ales ca valoarea standard uzuala e 1 ohm( 2.2, 4.7 etc) la 50w si ar trebui cateva bucati,rezultand un pret mult prea mare.

sunt in continuare interesat sa vad ce rezistente folosesc cei care posteaza oscilograme aici pe forum si daca sunt multumiti de rezistenta lor de sarcina, pentru a ma putea hotari ce sa achizitionez sau sa construiesc. multumesc anticipat pentru imagini si lamuriri

Guest rrrremus

Folosesc sarcina bobinata de mine din nichelina sau rezistenta de putere 100w montata pe un radiator de aluminiu.Dar nu te chinui sa strici banii pe sarcina neinductiva. In prima faza fac masuratorile si reglajele pe sarcina de nichelina, dupa care direct pe difuzor.E un subiect controversat, dar de ce ai optimiza amplificatorul pentru o alta sarcina decat cea reala ?

Transformatoarele de iesire pe care le-am folosit sunt realizate de Petra si sunt foarte curios sa le masor si electric ce parametrii au, deoarece ca si impresie acustica suna foarte bine.din aceasta cauza am nevoie de o rezistenta de sarcina cat mai buna la 8ohmi

Eu am folosit doua sarcini a cate 7 rezistente bobinate de 56 Ohmi/10W in paralel pentru 8 Ohmi/70W cand a trebuit sa testez un amplificator stereo cu LM3886, si rezultatul masuratorii in sarcina a iesit aproximativ la fel si la 1KHz si la 20KHz. Acum, mai intervine si eroarea de citire de pe ecranul osciloscopului, dar eu n-am vazut diferenta.

Cum am zis si in celalalt topic , pentru audio ajunge o sarcina din rezistente bobinate . Eroarea e mica la 20Khz , ansamblul meu contine 25 de rezistente de 0,33ohm / 10W legate in serie ( total 8ohm ) cu prize la 3 , 4 , 5 , 6 ohm , iar la 2 ohm se pun in paralel jumatatile de 4ohm pentru a folosi toate rezistentele .

Sint rezistoare de putere care pot fi grupate convenabil serie/paralel dar atentie ,cele peste 4w sint de regula bobinate asa ca rezistorul echivalent va fi tot inductiv asa ca trebuiesc folosite rezistoare chimice cu dezavantajul numarului mare. O alta solutie este bobinarea cu doua conductoare de sirma zincata de 1mm pe un suport de textolit ,cu un spatiu de 1mm intre ele si unite intr-un capat , se creaza astfel doua rezistoare inductive dar care se anuleaza reciproc raminind doar componenta rezistiva. Dezavantajul metodei este dat de dimensiunea rezistorului, insa acest lucru inseamna disipare mare de caldura, deci stabilitate si pot fi executate doua asemenea constructii de 4 Ohm grupate serie sau paralel 8/4 Ohm, aceasta este solutia adoptata de mine. Sint cazuri de masurari ale amplificatoarelor in spectrul 10-100 Khz unde un rezistor inductiv denatureaza aceste masuratori, insa pt cei mai putini pretentiosi este buna si metoda rezistoarelor bobinate grupate convenabil insa nu recomand acele reostate mari care aparent sint OK dar au o inductanta proprie sesizabila incepind de la 3Khz !

Iata un exemplu: o rezistenta bobinata care are 30 de spire pe un suport de 20mm va avea 10uH. Aceasta inductanta, la 20 KHz va genera o reactanta inductiva de Xl=1.2Ohmi care va fi in serie cu rezistenta in cc. Pentru majoritatea masuratorilor nu prezinta importanta mare dar cine vrea sa fie riguros trebuie sa scape de acea inductanta.

Eu am folosit doua sarcini a cate 7 rezistente bobinate de 56 Ohmi/10W in paralel pentru 8 Ohmi/70W cand a trebuit sa testez un amplificator stereo cu LM3886, si rezultatul masuratorii in sarcina a iesit aproximativ la fel si la 1KHz si la 20KHz. Acum, mai intervine si eroarea de citire de pe ecranul osciloscopului, dar eu n-am vazut diferenta.

La dumneata "diferenta" este NE_semnificativa fiind vorba de "7 rezistente bobinate de 56 Ohmi/10W in paralel pentru 8 Ohmi" componenta inductiva fiind foarte mica (1/7Xl ,practic am cele 7 mici inductante conectate si ele in paralel...)datorita modului de conectare paralel.

Iata un exemplu: o rezistenta bobinata care are 30 de spire pe un suport de 20mm va avea 10uH. Aceasta inductanta, la 20 KHz va genera o reactanta inductiva de Xl=1.2Ohmi care va fi in serie cu rezistenta in cc. Pentru majoritatea masuratorilor nu prezinta importanta mare dar cine vrea sa fie riguros trebuie sa scape de acea inductanta.

Da misa chiar daca as avea sa zic 30uH dar ar fi o conexiune paralel de 7buc sa zic in final efectul ar fi a circa 4uH Xl serie la 20kHz de circa 0,5 Ohmi(NE_semnificativ,oricum si sarcina reala/difuzoarele au o componenta inductiva -chiar apreciabila in raport cu o rezistenta bobinata).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines