Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racire pe baza de ulei?

Guest oliviu2

Recommended Posts

• Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• exxu

3

• Ciprian Alexandrescu

3

• one

2

• Shambala

1

Am vazut niste racitoare de apa de birou ce foloseau ca element de racire un element Peltier.Este capabil sa raceasca 1L de apa pana la 4 C in 30 min cu un consum de aproximativ 50W.Cred ca 2 elemente de genul ala ar face minuni cu un amplificator de 2x400.Inchipuieste-ti ca ai putea mentine tranzistoarele finale la 30 C.Ar fi mult mai eficient decat cu ulei si mult mai usor de realizat.

Vasile, ai incercat asa ceva? M-am tot gandit la varianta asta, dar banuiesc, ca datorita temperaturii mici a elementului Peltier, in contact cu aerul din camera se va produce condens :? Apoi trebuiesc daua randuri de radiatoare: -primul pe care vor fi montate tranzistoarele finale, iar celalalt pentru racirea elementelor Peltier, intre ele fiind montate aceste elemente.

elementul peltier poate fi privit ca o mica pompa de caldura,are o putere limitata si niste temperaturi maxime de lucru.caldura pe care o pompezi din radiatorul finalelor trebuie disipata de celalalt radiator (catre aerul din camera) care se va incalzi bine de tot.condens nu cred ca o sa faci la un amplificator de 400w.in caz ca vrei sa cumperi verifica si temperatura maxima de lucru(erau unele vechi care suportau sub suta de grade).si ia in calcul si diferenta maxima de temperatura dintre fete recomandata de producator.totusi sunt cam scumpe, cred ca o sa-ti trebuiasca mai mult de 2 buc.

Am vazut niste racitoare de apa de birou ce foloseau ca element de racire un element Peltier.

Este capabil sa raceasca 1L de apa pana la 4 C in 30 min cu un consum de aproximativ 50W.

Cred ca 2 elemente de genul ala ar face minuni cu un amplificator de 2x400.

Inchipuieste-ti ca ai putea mentine tranzistoarele finale la 30 C.

Ar fi mult mai eficient decat cu ulei si mult mai usor de realizat.

Nu sunt deloc potrivite, pila Peltier e o pompa de caldura si ca sa fie eficienta e necesar ca puterea termica aplicata fetei reci sa fie sub puterea electrica nominala a pilei; cu cat diferenta dintre cele doua puteri e mai mare, cu atat diferenta de temperatura dintre fata calda si fata rece e mai mare (insa nu mai mult de 69C).

Acum, un amplificator de 2X400W poate genera intre 400 si 700W de caldura depinzand de clasa, mod de constructie si regim de functionare. Ca sa poti raci 400W cat de cat eficient cu un element Peltier, acesta va trebui sa consume in jur de 800W putere electrica; in afara de faptul ca n-am vazut elemente Peltier de mai mult de 320W, suma caldurilor generate de sursa ce trebuie racita si de pila Peltier insasi se vor regasi pe fata calda si vor trebui preluate cu un sistem foarte eficient. In cazul asta, vom avea de disipat 400+800=1200W destul de eficient (nici n-am mai luat in calcul sursa de curent necesara pentru cei 800W), pentru a evita ambalarea termica a pilei datorita scurgerii de caldura intre fata calda si cea rece. In cazul cel mai nefericit, cand amplificatorul disipa maxim 700W, faceti voi calculul :).

Concluzia e ca elementul Peltier e foarte nepotrivit in situatia asta, ca de altfel in majoritatea aplicatiilor conventionale de racire. Singurul caz in care pila Peltier isi gaseste aplicatie e la racirea la temperaturi sub-ambientale in conditii simple a unei surse de caldura de putere mica (pana in 100-150W), sau chiar a unui obiect ce nu genereaza caldura (cum e apa din rezervorul acela, sau pentru o lada frigorifica auto).

oliviu2, recomandarea mea e sa folosesti un sistem de racire cu apa; daca vrei te pot pune in legatura cu cineva care fabrica asa ceva pentru PC si nu va fi foarte greu de adaptat la un amplificator audio de putere.

De fapt oliviu2 vroia sa faca frigider...dar sa cam lasat pagubas cand i-am explicat principiul si i-am arat niste scheme....Din pacate nici eu nu am scule adecvate sa sudez cupru/tabla etc deci mi-ar fi foarte greu sa fac un frigider...Deasemenea freonul este greu de obtinut si este scump si toxic....Norocul ar fi gasirea unei statii defecte cu racire de genul acesta...Idei,sugestii daca aveti in legatura cu racirea cu freon...10x :)

Guest Se poate si asa ?

Apa este mult mai potrivita. Are capacitatea calorica ( cantitatea de caldura pe care o poate vehicula un kg de substanta ) mult mai buna ca uleiul. De fapt mai buna ca orice alta substanta. Deci este lichidul de racire ideal.Eventual distilata sau macar dedurizata sa nu se depuna " piatra " in interiorul instalatiei...zic si eu.

De fapt oliviu2 vroia sa faca frigider...dar sa cam lasat pagubs cand i-am explicat principiul si i-am arat niste scheme....Din pacate nici eu nu am scule adecvate sa sudez cuplu/tabla etc deci mi-ar fi foarte greu sa fac un frigider...

Deasemenea freonul este greu de obtinut si este scump si toxic....

Norocul ar fi gasirea unei statii defecte cu racire de genul acesta...

Idei,sugestii daca aveti in legatura cu racirea cu freon...

10x :)

Si treaba cu freon-ul (sistem de racire cu schimbare de faza, mai generic) ca si peltier-ul are aplicatie reala doar in cazul in care este necesara obtinerea unei temperaturi sub-ambientale. Aici nu e cazult, asa ca cea mai viabila solutie ramane racirea cu apa. Orice altceva ori nu e destul de eficient, ori creeaza costuri suplimentare mai mari, creste complexitatea si per total ajungi la o caldura generata mult mai mare.

Daca tot suntem la capitolul "racire fortata"...m-ar interesa un circuit de comanda pentru un ventilator, care sa-l comande in functie de diferenta dintre temperatura citita si cea de referinta: diferenta mare=tensiune mare(turatie mare); pe masura ce scade temperatura, scade si turatia ventilatorului, atingand valoare nula cand se ajunge la temperatura de referinta. :idea:

• 2 weeks later...

Apa nu are capaciatea calorica mai mare decat uleiul.Dar este mai bun conductor termic. Pentru temperaturi care nu depasesc 70-80 grade se poate folosi fara probleme. Numai sa nu o versi peste circuite, sau sa iti corodeze ceva.Eu am incercat experimental racirea cu ulei, la un amplificator de putere nu prea mare. Racirea cu ulei este utila, atunci cand scufunzi intreaga componenta in lichid. Cand componenta este pozitionata pe o parte a radiatorului, iar lichidul receste cealalta parte, este mai bine sa folosesti apa. La racirea cu apa nu am folosit apa distilata, asa ca la terminalele tranzistoarelor am remarcat fenomenul de electroliza. Cand am inlocuit apa cu ulei, bineinteles nu s-a mai intamplat fenomenul, iar temperatura a crescut mult mai greu.Ma batea gandul la un amplificator de putere 2x200W pe care l-am facut anul trecut sa ii fac racire cu ulei sau apa, dar am ajuns la concluzia ca ma va costa mai mult: ventilator, radiator, tuburi, incinta etansa pt. tranzistoare finale, etc. Pana la urma am folosit clasica metoda ventilator + radiator din aluminiu.