Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lamurire schema


Guest Lotarinc

Recommended Posts

Guest Lotarinc

Salut,

Vreau sa fac urmatoarea schema http://blea.ch/wiki/images/2/24/PH-sch.jpg si am o nelamurire.

 

Montajul este un amplificator pentru un electrod PH a carui valoare se poate citi direct pe voltmetru. In schema, carcasa mufei BNC (J1) este legata la masa. Tot la masa este legat si rezistorul R1.

Ce nu inteleg este daca pinul 4 al integratului si rezistorul R6, marcate in schema V- sunt legate la aceasta masa comuna mufei bnc si r1.

Si inca ceva, tensiunea masurata cu voltmetrul este intre pinul 7 si V- presupun (in caz ca V- nu e comun cu masa mufei bmc).

 

In alta ordine de idei, ce parere aveti de schema. Sincer sa fiu mi se pare foarte simpla si ma intreb cat de bun va fi montajul. Adica, avand in vedere impedanta mare a unui electrod PH si tensiunea furnizata foarte mica (mV) ma intreb daca un amp asa simplu nu va avea erori mari si/sau oscilatii.

 

Astept parerile voastre

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply
Guest Lotarinc

Merci de reply rapid. Am vazut ca sunt desenate diferit, de asta am intrebat. S-a complicat sa deseneze acolo simbolul pentru masa cand putea sa deseneze direct traseul intre carcasa BNC si r1. Poate s-a referit la masa in sensul carcasei de metal in care va fi montajul (de care s-ar atinge BNC-ul)?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Trebuie sa alimentezi fix cu 16V bine filtrati (+) la V+ si (-) la V-. Scala unui ph-m este de la 1 la 14,(asa am invatat eu dar aici in schema e de la 0 la 14) deci fiecarui volt ii corepunde un grad ph (incepe cu acidul). Daca vrei sa-l cuplez cu un microcontroler atunci modifici cele 3 rezistente (v. tabelul). Se regleaza din offset "0" (adica 7V la iesire) cu sonda in apa pura (neutru chimic) si din celalalt reglaj scala. Schema trebuie sa mearga din prima. Se masoara cu un V-m digital intre pin 7 si masa (capatul dinspre partea opusa integratului al rezistentei R1) si vei avea de la 0V (acid) si la celalalt capat de scala 14V (baza). E bine ca rezistentele sa aiba toleranta mica. Succes.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines