Guest Lotarinc Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Salut, Vreau sa fac urmatoarea schema http://blea.ch/wiki/images/2/24/PH-sch.jpg si am o nelamurire. Montajul este un amplificator pentru un electrod PH a carui valoare se poate citi direct pe voltmetru. In schema, carcasa mufei BNC (J1) este legata la masa. Tot la masa este legat si rezistorul R1. Ce nu inteleg este daca pinul 4 al integratului si rezistorul R6, marcate in schema V- sunt legate la aceasta masa comuna mufei bnc si r1. Si inca ceva, tensiunea masurata cu voltmetrul este intre pinul 7 si V- presupun (in caz ca V- nu e comun cu masa mufei bmc). In alta ordine de idei, ce parere aveti de schema. Sincer sa fiu mi se pare foarte simpla si ma intreb cat de bun va fi montajul. Adica, avand in vedere impedanta mare a unui electrod PH si tensiunea furnizata foarte mica (mV) ma intreb daca un amp asa simplu nu va avea erori mari si/sau oscilatii. Astept parerile voastre Multumesc. Link to comment
Relav Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Nu. Masa-i masa si V- este V-. Vezi ca si sunt reprezentate pe schema diferit. Tens de iesire se masoara fata de masa. La punctul 2 nu ma pronunt. Link to comment
Guest Lotarinc Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Merci de reply rapid. Am vazut ca sunt desenate diferit, de asta am intrebat. S-a complicat sa deseneze acolo simbolul pentru masa cand putea sa deseneze direct traseul intre carcasa BNC si r1. Poate s-a referit la masa in sensul carcasei de metal in care va fi montajul (de care s-ar atinge BNC-ul)? Link to comment
marinescug Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 Schema e OK, numai ca nu face termocompensare. Trebuie sa lucrezi "cu evitarea buclei de nasa" , "gardarea intrarilor" si cu o sursa de alimentare buna. Bine ecranat. Link to comment
gica70 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Trebuie sa alimentezi fix cu 16V bine filtrati (+) la V+ si (-) la V-. Scala unui ph-m este de la 1 la 14,(asa am invatat eu dar aici in schema e de la 0 la 14) deci fiecarui volt ii corepunde un grad ph (incepe cu acidul). Daca vrei sa-l cuplez cu un microcontroler atunci modifici cele 3 rezistente (v. tabelul). Se regleaza din offset "0" (adica 7V la iesire) cu sonda in apa pura (neutru chimic) si din celalalt reglaj scala. Schema trebuie sa mearga din prima. Se masoara cu un V-m digital intre pin 7 si masa (capatul dinspre partea opusa integratului al rezistentei R1) si vei avea de la 0V (acid) si la celalalt capat de scala 14V (baza). E bine ca rezistentele sa aiba toleranta mica. Succes. Link to comment
Liviu M Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Nu stiu ce se intelege prin "apa pura", da' pentru calibrarea pH-metrelor exista solutii speciale de calibrare (de obicei pH4 si pH7) pe la petshopuri. Link to comment
gica70 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Ar fi apa care rezulta in urma reactiei (sonore!) dintre hidrogen si oxigen. Link to comment
Liviu M Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Nedumerirea mea referitoare la apa pura e data de ce stiu pana acum despre apa distilata/de osmoza (teoretic pure, nu?), care n-au pH 7. Link to comment
gica70 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Era un chimist pe-aici parca; misa daca nu ma insel. Poate e atat de dragut sa ne lamureasca (pt. ca si eu sunt nelamurit cu ph-ul asta neutru iar daca am indus pe cineva in eroare il rog sa ma ierte). Link to comment
srdjan Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 pH 7.00 e neutru acizii de la 0 pana la baze 14 Link to comment
gica70 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 pai apa cat are? aiasta-i intrebarea Link to comment
srdjan Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 apa pura la 25 grade celsius are pH7; apa de la suprafata Pamantului are pH considerat normal intre 6.5 si 8.5 iar pentru apele subterane intre 6 si 8.5 Link to comment
gica70 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Nedumerirea mea referitoare la apa pura e data de ce stiu pana acum despre apa distilata/de osmoza (teoretic pure, nu?), care n-au pH 7.La osmoza nu cred ca apa-i asa ..pura si multumesc tuturor pt. info. Link to comment
Recommended Posts