Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare de iesire 6p3s


aygun

Recommended Posts

Salutare !Stiu ca unii o sa va trageti o palma peste frunte si o spuneti "iarasi TU nene ?" , ei bine da :da IARASI eu si cu problemele mele ciudatele :ciuda: AM achizitionat de la un user de pe elforum trafurile toroidale din pozele de mai jos . Bon ! Problema este ca nici userul nu mai stie exact ptr ce rezistenta anodica a proiectat transformatoarele . Unele detalii obtinute tot de la utilizator :- Ranodica aproximativ 5,5K ( asta din aducere aminte - desi 5,5k imi pare destul de mititel la 6p3s - stiu useri care au folosit 8,5k )- au fost facute ptr o schema de amplificator utraliniar cu 6p3s pe care ar fi postat-o @zal pe forum- impedanta de iesire 4 ohmi- U anodica maxim 350V Cam asta e tot ce stiu despre ele .Masurat primarul fata de priza mediana imi da 52 ohmi pe o infasurare si 58 ohmi pe alta infasurare .Aveti idee cum as putea determina Ra ptr un traf necunoscut ?Trafurie sunt facute la petra si am inteles ca snt proiectate ptr o putere de 25W .MultumescPS: Sigur ca apare si intrebarea Ce recomandati ? ( alte cauciucuri si nu stiu ce masina sa iau ptr cauciucurile mele ) Caut de doua seri ceva care sa mearga pe 5,5K .Am cautat posturile lui @zal si am dat de nici mai mult si nici mai putine de 610 pagini cu posturile lui . Am cautat 6p3s pe forum si am vreo 103 pagini , abia sunt la pagina 86 ca am luat de la coada la cap rasfoirea paginilor. Am cuatat pe gogu si pe diyaudio si la fel . Nu gasesc mare lucru ptr acei aproximativi 5,5k Ranodica . De aceea apelez la dvs .Ptr partea de defazor am 6h8c . Multumiri!PS2: Tot de la acest user am primit doua lampi 6j3 in capsula metalica ca bonus ! Nu prea gasesc defazoare sau preuri cu aceasta lampa desi am cauat pe google. Ce parere aveti despre ea ?

Link to comment
  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Alimentezi transformatoarele(de iesire toroidale) anod-anod cu 220Vca masori in secundar ce obtii astfel vei gasi raportul de transformare,de aici pina la Raa mai ai "un pas"....

"Aia"(din poza) este dimensiunea "trafo-out"...,cam "mici" ,bune de un 10W-15W sa zicem...

Link to comment

Se pot "prajii"/adorm neuroni tai daca nu_i folosesti :rade: .Alimentaza cu 220Vca primarul la capete sa vedem ce tensiune ai in secundar sa afli si dumneata ce Raa posibil ai .Si daca vrei un rezultat precis (ai cu ce sa masori)spune si cit are secundarul rezistenta in CC(daca ai ohmetru bun !) deasemeni precizeaza rezistenta CC anod-anod a infasurari primare(aici merge orice ohmetru).

Link to comment

Alimentez de la priza de 220V ? Nu risc sa se prajeasca ceva ?Multumesc

...Sau daca ti-e frica alimentezi secundarul la o tensiune cat mai joasa - 3...6V alternativ si vezi ce iese in primar. Atentie, o sa curenteze daca prinzi ambele fire! Asta macar sa-ti faci o idee, e mai precisa metoda de mai sus, cum am zis eu apar pierderi din cauza rezistentei ohmice a sarmei de bobinaj.
Link to comment

Am bagat primarul la 220V si am asa :- primar anod- anod , tensiune de intrare 221 V- iesire secundar 8,8VAsa , si acum cum masor rezistenta CC la anod si la secundar ?Am un multimetru digital Mastech MY62 , chinezarie .Cu sa fac ?Cu ocazia asta invata si restul de incepatori cum pot determina Raa fara sa il cunasca .Multumiri

Link to comment

"Aia"(din poza) este dimensiunea "trafo-out"...,cam "mici" ,bune de un 10W-15W sa zicem...

Omul mi-a zis ca sunt proiectate ptr 25W. Daca as obtine un 18 sau 20W eu as fi multumit . Depinde daca se si poate . Tare as folosi pe sursa un SMPS marca RockDoc .Asadar un 265V anodica cred ca ajunge si ar fi ok ptr undeva de pina in 20W daca trafurile suporta 350V. Asadar ce ziceti ?Daca e musai bobinez si un traf de iesire mai balsoi cu o sectiune de 25cm.
Link to comment

Raportul de transformare este desigur : Uintrare / Uiesire , adica 25,113 !Acum stiind rezistenta in secundar (8 ohmi de exemplu) si raportul de transformare afli cat este rezistenta anodica !

Rezistenta in secundar ( cea masurata este de 0,7ohmi ) rezistenta de iesire ptr care a fost proiectat traful este de 4 ohmi ptr ca cel de la care le-am luat are boxe de 4 ohmi ( dn cate mi-a zis el ). O sa tin degetele incrucisate si o sa vad .Raportul d etransformare il afasem si tocmai scriam mesaj cu raportul de transformare insa care e ecuatia ptr a afla Raa-ul din parametrii prezentati de tine ?Multumesc
Link to comment

Raportul de transformare este desigur : Uintrare / Uiesire , adica 25,113 !Acum stiind rezistenta in secundar (8 ohmi de exemplu) si raportul de transformare afli cat este rezistenta anodica !

Rezistenta in secundar ( cea masurata la rece este de 0,7ohmi ) rezistenta de iesire ptr care a fost proiectat traful este de 4 ohmi ptr ca cel de la care le-am luat are boxe de 4 ohmi ( din cate mi-a zis el ). O sa tin degetele incrucisate si o sa vad .Raportul de transformare il aflasem si tocmai scriam mesaj cu raportul de transformare insa care e ecuatia ptr a afla Raa-ul din parametrii prezentati de tine ?Multumesc
Link to comment

Simplist daca considera N= raport transformare si Rs sau Zs rezistenta de sarcina atunci se poate scie Raa =N X N X Zs(valabil traf ideal !) ,ceva mai complex ar fi Raa=(N X N X Zs)+(Rcc_primar)+(N X N X Rcc_secundar)...

In cazul tau ar fi Raa=(25,1 x 25,1 x 8) + Rcc_primar +(25, x 25,1 x 0,7)=(630 x 8) + Rcc_primar + (630 x 0,7)=5040 + 441 + Rcc_primar=5481 + Rcc_primar =aprox Raa=5k6 unde/cind Rs=Zs= 8 ohmi(din astia 5k6 "vre_o 600_ohmi" rezistenta de pierderi...).

__Ai inteles ?(acest Raa 5k6 merge/ la 6P3S-PP ,si hai "baga cocs" pe furnal sa vedem ceva acolo...,lasa sursa smps pt mai tirziu ca te "apuca revelionul" fara amplificator :rade: ...).

Link to comment

Simplist daca considera N= raport transformare si Rs sau Zs rezistenta de sarcina atunci se poate scie Raa =N X N X Zs ,ceva mai complex ar fi Raa=(N X N X Zs)+(Rcc_primar)+(N X N X Rcc_secundar)...

In cazul tau ar fi Raa=(25,1 x 25,1 x 8) + Rcc_primar +(25, x 25,1 x 0,7)=(630 x 8) + Rcc_primar + (630 x 0,7)=5040 + 441 + Rcc_primar=5481 + Rcc_primar =aprox Raa=5k6 cind Rs=Zs= 8 ohmi.

__Ai inteles ?

Am inteles perfect tocmai faceam si eu calculul dar ptr 4 ohmi si imi dadea 2526,6 , adica o rezistenta anodica aproximativa de 2k6 aproximativ.

 

De aici sa inteleg ca in loc de 4 ohmi pot sa utilizez 8 ohmi ? Se pare ca astfel ajung cel mai aproape de cei 5k6 pe care m-i ia spus comerciantul.

 

In acest caz , ce se recomanda ?

 

Ma scuzati , am observat ulterior :

 

"_Ai inteles ?(acest Raa 5k6 merge/ la 6P3S-PP)."

 

 

Multumiri

 

Am salvat ecuatiile si ptr viitoare utilizari

Link to comment

 

 

Am inteles perfect tocmai faceam si eu calculul dar ptr 4 ohmi si imi dadea 2526,6 , adica o rezistenta anodica aproximativa de 2k6 aproximativ.

 

De aici sa inteleg ca in loc de 4 ohmi pot sa utilizez 8 ohmi ? Se pare ca astfel ajung cel mai aproape de cei 5k6 pe care m-i ia spus comerciantul.

 

In acest caz , ce se recomanda ?

 

 

Se recomanda sa utilizezi ca sarcina in secundar 8 ohmi bineinteles (si oricum pierderea pe 4 ohmi era mult mai mare/ si/sau Raa prea mic atunci cind Rs=4 ohmi mai ales pt 6P3S-PP).
Link to comment

Sigur, poti sa alegi ce impedanta vrei in secundar. Dupa cum observi, impedanta primara e proportionala cu impedanta secundara.Practic prin variatia impedantei secundare poti testa care e impedanta optima pentru lampile folosite, iar dupa aia sa construiesti un traf adecvat, conform rezultatelor masuratorilor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines