Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest alingoguta1

Parte electronica stricata la cabina dus. Cum o repar?

Recommended Posts

Guest alingoguta1

Buna ziua in primul rand la toata lumea. As dori sa ma ajutati daca puteti cu cateva sfaturi. Am cumparat de pe Internet la pret redus doua cabine de dus care au si ventilator, radio, lumini incorporate in plafon si alte cateva prosti. Am montat una din cabinele de dus, a functionat perfect inclusiv la partea electronica, toate functionau ok. La a doua cabina au aparut probleme insa la partea electronica in sensul ca nu functioneaza nimic. Partea electronica la aceste cabine este compusa dintr-un fel de "sursa" care se leaga la priza de curent si tot din aceasta "sursa" pleaca mai multe cabluri spre ventilator, difuzor, lumini etc. Tot din aceasta "sursa" pleaca un cablu mai gros cu o mufa la capat asemanatoare mufei de la monitorul calculatorului (mufa clasica nu DVI) care se leaga printr-un alt cablu la "Panoul de comanda" al cabinei de dus unde practic sunt butoanele din care ar trebuie sa controlezi toate functile cabinei. Pe acest "Panou de comanda" este un buton On/Off care porneste tot panoul si activeaza celelalte functii (radio ventilator). Problema e ca asa cum v-am spus la a doua cabina de dus cand apas On/Off nu se intampla nimic. Am incercat sa repar singur defectiunea sau macar sa depistez unde este si am concluzionat ca "sursa" - cea legata la curent nu este stricata deoarece am luat jos sursa de pe cabina defecta (a doua) si am pus-o pe prima cabina si a functionat perfect. De asemenea am luat "sursa" de pe prima cabina - cea functionala si am pus-o pe a doua cabina si cabina tot nu a functionat.In concluzie "sursa" nu e de vina ci "Panoul de comanda" (tabloul ala electronic sau cum i-o spune).Cine credeti ca ma poate ajuta sa il repar. Credeti ca un depanator radio-tv se va descurca? Ma gandesc ca un televizor are o electronica mult mai complexa decat o prapadita de cabina de dus. Sau la cine credeti ca ar trebui sa apelez? Mentionez ca am desfacut si capacul din spate la "Panoul de comanda" - partea electronica si are o mica placa verde de vreo 5/10 cm cu circuite pe ea. De aici mai departe sincer ma depaseste, nu stiu ce sa ii mai fac. Astept sfaturi. Va multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Desi n-am vazut niciodata cum arata acea cabina de dus, din cele relatate pot spune ca ai inceput bine "depanarea", respectiv inlocuind sursele de alimentare si tragand concluzia ca sursa este OK.Banuiesc ca placa de comanda (electronica) este legata de panoul de comanda (cu butoane), cu sursa de alimentare si cu celelalte componente (difuzoare, ventilatoare, pompe si ce-o mai avea) prin conectori care se pot scoate de pe placa. Cred ca urmatorul pas ar fi sa depistezi daca problema este la panoul de comanda sau placa electronica. Pentru asta trebuie iar sa faci inlocuiri : iei placa care functioneaza si o montezi in locul celei care nu functioneaza si invers. In acest fel depistezi daca defectul este de la placa sau panoul de comenzi. S-ar putea sa fie o chestie de contact la comenzi (sa nu mearga comanda on/off) sau sa fie placa defecta (crapata, contact prost la conectori sau piese defecte). Daca scoti placa este bine sa te uiti cu lupa la cablaj si la contacte. Daca ajungi la concluzia ca placa-i de vina trebuie sa o dai unui electronist priceput care va trebui sa depisteze piesele, eventual sa faca schema electrica a montajului si sa o repare. Probabil ca are un microcontroler. Succes!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest alingoguta1

Am luat frumos sursa si panoul de comanda si m-am dus cu ea la un depanator radio-tv. Sper sa se descurce si sa o poata repara. Am vrut sa mai incerc ce mi-a fost recomandat mai sus dar mi-a fost frica sa nu o stric mai mult. Oricum multumesc pentru sfaturi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines