Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest jondon

constructie atelier ...help

Recommended Posts

Guest jondon

vreau sa-mi construiesc un atelier nou dar am o nelamurire...cum credeti ca e mai bine sa conectez spre consumatori : siguranta, intrerupator, separator sau siguranta, separatorul si mai apoi intrerupatorul. O explicatie mi-ar fi de mare ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Raspunsul vine din functia fiecarui obiect, 1 - siguranta are scopul de a preveni supraincalzirea circuitelor electrice, actioneaza cand un anumit curent este depasit in instalatie; 2 - separatorul este un echipament care are ca scop separarea consumatorului de la tensiunea de alimentare, separatorul nu se actioneaza in sarcina! si din cate stiu eu ar trebui sa aibe contactele vizibile; 3 - "intrerupatorul" este tot un fel de separator, in functie de aplicatie actioneaza direct sau prin intermediul unui releu/contactor.Normal ar trebui sa pui separatorul, apoi siguranta apoi intrerupatorul de la sursa spre consumator. Logica ar fi ca intrerupatorul este actionat pt pornirea si oprirea aparatului, siguranta protejeaza circuitul de alimentare si consumatorul, iar din separator izolezi complet circuitul.

Link to comment
Share on other sites

vreau sa-mi construiesc un atelier nou...

Problema prioritara este ce activitate (activitati) vei desfasura in acest atelier. Ar fi trebuit mai intai ca pe baza ativitatii estimate sa proiectezi initial un minimum necesar de utilaje, unelte si aparate de forta, abia apoi trebuie pusa problema structurii circuitelor de alimentare. Daca toata activitatea se desfasoara pe baza retelei de alimentare monofazica si nu exista circuite de forta care sa totalizeze cumulativ 2...3 kW, nu cred ca trebuie sa-ti pui problema existentei unui separator. Separatorul este un accesoriu necesar de regula tablourilor cu circuite multiple de tensiune - de obicei trifazice - unde cele 3...4 seturi de sigurante fuzibile sunt derivate din bare comune de cupru (cate una pentru fiecare faza)Rolul separatorului este deci sa scoata de sub tensiune (sa separe) simultan cele 3(+1) bare de cupru reprezentand fazele (si eventual nulul) retelei. In acest mod electricianul autorizat poate sa efectueze lucrari la oricare dintre instalatiile alimentate din tabloul cu cele 3...4 circuite sau chiar poate interveni direct asupra barelor de conexiune. Sigurantele dimensionate corespunzator, sunt asa dupa cum specificam mai sus amplasate chiar in tabloul electric respectiv. Fiecare dintre cele 3...4 seturi de sigurante va alimenta un singur circuit de forta, reprezentand o instalatie sau un utilaj individual. Intrerupatoarele sau separatoarele locale sunt prevazute pentru fiecare din aceste instalatii/utilaje si le vor scoate de sub tensiune in mod individual, lasand sub tensiune celelalte instalatii/utilaje, unde in acest mod se poate continua activitatea, in timp ce la cel izolat se poate interveni din motive diverse. Daca din diverse motive separarea individuala din intrerupator a fiecarei instalatii/utilaj nu se mai poate face in conditii de siguranta, izolarea circuitului respectiv se poate face si prin demontarea simultana a celor 3(+1) sigurante corespondente circuitului.
Link to comment
Share on other sites

vreau sa-mi construiesc un atelier nou dar am o nelamurire...cum credeti ca e mai bine sa conectez spre consumatori : siguranta, intrerupator, separator sau siguranta, separatorul si mai apoi intrerupatorul. O explicatie mi-ar fi de mare ajutor.

Depinde care este indeletnicirea prioritara din atelier, daca doresti sa-ti faci un atelier de electronica sau electricitate este prioritar sa faci rost de un transformator separator (galvanic) 220VAC-220VAC fata de reteaua electrica. Daca gasesti unul profesional, acesta are montat pe el si sigurante si tot ce este necesar. Daca nu ai si iti faci unul, acesta trebuie sa aibe o siguranta in secundar. Am adus vorba despre transformatorul serparator deoarece sunt folosite in laboratoarele si atelierele de electronica pentru a feri utilizatorii de electrocutari mortale care apar in speta prin contactul galvanic dintre retea, electrocutat si sol. :speriat
Link to comment
Share on other sites

Am adus vorba despre transformatorul serparator deoarece sunt folosite in laboratoarele si atelierele de electronica pentru a feri utilizatorii de electrocutari mortale

De aceea se monteaza disjunctoare diferentiale (intrerupatoare diferentiale sau cum mai vrei sa le spui) in toate panourile de distributie modernizate. Daca apare o "scurgere" de curent de citeva zeci de miliamperi, va intrerupe circuitul.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines