Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

microhidroturbina Pelton


Guest

Recommended Posts

Salut toti forumistii.Voi intra direct in subiect:vreau sa-mi fac o microhidroturbina,asa ca,am generatorul de 4 kw/380/1000rpm,am carcasa facuta din tabla de 4 mm,2 duze cu diam la iesire jet de 10 mm,am facut axul turbinei de diam 50 mm,lungime 250 mm,cu rulmenti 6009NSE in lagare(neoscilanti),pe care am montat un disc cu raza de 120 mm,la o grosime de 8 mm.Am 2 intrebari: 1)-ca si circumferinta,discul este bun pentru;turatia si puterea pe care o vreau sa o obtin? 2)-cum pot face rost(confectiona) acele palete pelton?Va multumesc.

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Asa e,dar vad ca in tara asta nimic nu se mai produce.Totul luam de afara.Am gasit pe alibaba,producatori de la palete pina la turbina completa la niste preturi acceptabile dar te rupe la buzunar transportul si cel mai important nu stii daca primesti ceea ce s-a comandat(eroare de lingvistica,cica).Nu stiu,cert e ca daca vrei sa faci ceva in tara asta,ori ti le faci singur,ori nu te mai apuci de nimic !!!

Link to comment
  • 2 weeks later...

eu zic ca ar fi mai bine de mers la o turnatorie , sau facuta o forma in care sa torni ceva aluminiu si sa faci palele turbinei apoi le atasezi la niste discuri prinse cu rulmentzi si ax , nu cred ca e asa de complicat , se poate taia si ceva tabla , un aparat de sudura , un flex , si se rezolva , dar daca se doreste ceva de calitate se pot cumpara de pe ebay . daca se vrea se poate si made home .DIY

Link to comment

Asa e,m-am tot gindit sa-mi fac o matrita pe care s-o folosesc pentru turnare,cel mai greu e sa gasesc pe cineva care sa poata turna piese din materiale destul de dure(otel,OLC).Ma gindesc ca materiale de genul asta ar rezista destul de mult la un regim ca asta(lovit in mod repetat de jetul de apa,care e considerabil 8 l/s).M-am gindit si la varianta cu poliamida,nu cred ca acest material va rezista(nu ca l-as desconsidera ca material,dar...).Totusi ramin la ideea cu metalul dar,UNDE?Nu vreau sa supar pe nimeni dar,uzine de genul asta nu ma va baga in seama pentru niste amarite de palete si doar citeva la numar.

Link to comment

parerea mea e sa faci o matritza ,in care sa torni aluminiu , iar paletele sa aibe la baza o grosime mai mare iar spre varf mai subtzire , nu cred ca lovirea lor de catre apa sa fie o cauza care sa te ingrijoreze , cat fortza centrifuga , gandestete cam ce fortza centrifuga e in paleta la o turatzie de 3000 ture la minut :da asta ar fi turatzia pentru 50hz , in caz ca vrei sa faci un generator trifazic alternativ si vei vrea sa utilizezi curent alternativ nu continuu.

Link to comment

Daca ati deschis acest topic presupun ca nu va sperie constructiile in regim de amator.Eu am facut un laborator unde trebuit sa realizez o matrita in care mai apoi sa turnat aluminiu....voi incerca sa te ajut cu anumite date.In acest caz,matrita pe care o recomand este una formata din 2 bucati,o forma temporara.Ca materiale...aici va trebui sa testati,in mod normal trebuie sa se tina cont de urmatorii parametrii:-componenta granulara(cea ce ocupa cel mai mult spatiu,("pamantul")) ce trebuie sa fie de natura refractara care sa asigure conservarea structurala,geometrica si dimensionala a formei de turnare pe parcursul solicitarilor termice-liantul ce are scopul de a peliculiza intr-un strat uniform si compact granulele refractare si sa intareasca ulterior fizic.Intarirea nu este ca a cimentului ci doar intr-o proportie in care nu se poate distruge forma-Materialul de adaos ce are rolul de a inpiedica aderenta,acesta putatnd fi:huila grasa,faina de lemn sau nisip cuartosAtata momentan despre matritaCuptorul de topire a aluminiului nu este cine stie ce.Ai nevoie de o teava de gaz,o turbina si un butoi care sa reziste la temperatura aproximativa de 700 C.Deci...se poate realiza si in regim de amator.Daca va hotarati sa realizati "acasa" palele,atunci eu va voi pune la dispozitie mai multe informatii si desene din care sa intelegeti mai bine ce este de facut

Link to comment

Una peste alta a construi matrite , microfurnal sau cum vreti sa-i ziceti pentru topi Al. ,etc..inseamna munca destula, materiale si mai ales pricepere in domeniu. Deaceea o idee ,poate la prima vedere pare ciudata, ar fi sa apelati la tiganii care toarna tuciuri de Al. Ei au deja cam tot ce le trebuie dar mai ales pricepere. Faci o pala de turbina din ce material vrei tu si-i dai ca model.Poti sa incerci si cu o poza de pala si cu dimensiuni date . Cred ca iesi mai ieftin decat sa faci tu toata investitia. Poate veti rade de idee dar merita incercat. :da

Link to comment

1000 rpm mi se par cam mult pentru o hidrocentrala.

mai multe gasesti pe http://en.wikipedia.org/wiki/Pelton_whe ... heel_speed

oricum, turbina hidro care sa se invarta cu 3000 rpm este, hmm... sa invarti o turbina pelton cu 3000 rpm e ca si cum ai pune o individa grasa de 200 de kile sa faca balet, sau, mai scarbos, striptease. ideea e ca nu este nevoie sa invarti generatorul la 3000 rpm, il faci cu un numar mari de poli si-i scazi turatia nominala. totusi, la 1000 rpm cat are generatorul tau iti trebuie o mica transmisie.

bafta!

Link to comment

Interesant linck-ul http://www.ludens.cl/paradise/turbine/turbine.html.

Pentru confectionarea cupelor turbinei ,nu se poate folosi o matrita din otel (din 2 buc) in care sa fie presata o sectiune de tabla otel de 4-5mm grosime? Eu cred ca matrita poate fi executata pe strung relativ usor,iar discurile ce urmeaza sa devina cupe ar putea fi intai inrosite(incalzite) si apoi presate in matrita.Fixarea cupelor pe disc ar putea fi facuta direct prin sudura folosind-use un dispozitiv de ghidare in asa fel incat toate cupele sa aiba aceeasi inclinatie.Dupa finalizarea fixarii se poate face o echilibrare statica suficienta pana la ~1000 rot/min.

Scuze,este doar o idee. :da

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines