Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
cristi_74

BLAUSONIC FP-2

Recommended Posts

Am cumparat din talcioc acest multimetru digital,merge totul ok dar am urmatoarea problema cu el:are functia auto power off,si in timp ce lucrez cu el se opreste(aprox 1 minut).Se opreste in timp ce masor cu el.

Lam desfacut si am gasit ceva ca un tranzistor de tip BC (vb de capsula) ars(rau de tot,sarit din el o bucata)pe care scrie

GL3DG si sub asta 201AI.Am cautat pe google (dupa denumire) ce drak e porcaria ,dar nimic.Poate cineva dintre voi a avut tangente cu o asemenea gen de componenta sa-mi spuna si mie ce fel de natie este si eventual ce functie are.

Cu ampermetru nu am lucrat,deci nu stiu daca mere,avea si siguranta de 200mA arsa.

Mersi.

Link to comment
Share on other sites

Ce anume nu reuşiţi să-i faceţi ? Că nu e cu nimic mai breaz decât orice chinezărie de 40 lei vândută sub orice nume posibil.Găseşti din astea la magazinele chinezeşti astfel încât în afară de a-i schimba siguranţa sau curăţa comutatorul, altă intervenţie nu se justifică.

Link to comment
Share on other sites

Sincer, fata de "Uti"-ul de 40 lei la care acum vreo 15 ani i-am schimbat "7106"-le din dotare cu unul de "Microelectronica" pare mai complicat.

 

Am un traseu impuscat de-a dreptul, vaporizat chiar, care porneste fix dintr-una din "bananele" de masura, altul in zona apropiata pe linga un "9016" montat ca dioda.

Este cu doua placi imprimate.

Alimentat nu apare nimic pe LCD.

 

Link to comment
Share on other sites

E muncă în zadar să repari aşa ceva.Dacă era vreun aparat True RMS serios, merita încercarea, sau dacă era vorba doar de probleme minore.Dar când s-a spulberat cablaj pe intrare, cel mai probabil aparatul a fost conectat la reţea în modul ohmmetru sau ampermetru, iar daunele sunt maxime.Chiar dacă ai reuşi ceva, nu va mai avea aceeaşi precizie, spun asta din experienţa personală.Aparatele scumpe au protecţii eficiente şi de obicei scapă cu daune minime, de aceea sunt şi aşa scumpe.Cele ieftine sunt bune cât timp nu faci greşeli grave....

Link to comment
Share on other sites

@validae Nu, nu are 7106 turnat ci e model "tht". Uti vechi de care spuneam mai sus avea ceva de genul "pastila turnata" pe un sticlotextolit de forma 7106 tht, iar placa aia era lipita pe placa de baza exact ca un DIP.

@Florinel TV Ai dreptate; este cel cu Cx pe stinga, hfe pe dreapta sus.

https://es.wallapop.com/item/multimetro-digital-blausonic-fp-2-552566611

Link to comment
Share on other sites

Nu mai pot edita.

Nu cred ca e busit 7106. Am masurat orbeste aseara si pe pin 1 nu ajunge tensiunea de alimentare. Cablajul e facut dual layer si e chiar bine facut, nu "la norma".

Tensiune ajunge pe placa a doua (probabil partea de generator si masura capacitati) dotata cu 555...

Link to comment
Share on other sites

Dacă pui poze clare de aproape (MACRO) cu feţele plăcii, poate observăm chestii utile.Ideal ar fi la lumina zilei, afară sau la un geam, nu cu blitz.

Ca să nu munceşti aiurea, scoate ICL7106 din soclu şi pune-l pe alt multimetru cu soclu (dacă ai) ca să vezi cum funcţionează.Viaţa e prea scurtă ca să pierzi timpul reparând pocnitori, nici nu vei învăţa mare lucru din asta.Oricum schema desfăşurată e cât un format A4, nu ai cum s-o înţelegi. Câte ore pierzi cu acea pocnitoare, mai bine repari sau construieşti ceva ce valorează mult mai mult decât aparatul.Singurele aparate ce merită reparate sunt alea pe care nu ni le permitem..

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines