Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect alarma microcontroller


Mad_Turnip

Postări Recomandate

Salut, de ceva vreme ma bate gandul sa-mi fac o alarma de apartament. Principalele lucruri ar fi :- microcontroller : aici din mica mea experienta m-as opri catre un PIC- tastatura- display- monitorizare contact magnetic si PIRIn mare as vrea sa stiu ce PIC imi recomandati, sau eventual alt microcontroller pentru a pune cap la cap alarma. Vreau ca PIC-ul sa ruleze un ceas intern cu data (data poate fi optionala), sa fie conectat la display, posibilitate de schimbare parola, sa o pot alimenta dintr-un acumulator incorporat, sa poata monitoriza vreo 4 pir-uri si un contact magnetic etcAm cautat si nu am vazut pe aici nimic asemanator. Pe net am gasit diverse proiecte dar lipseste documentatia.Mersi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

16F887 + RTC + 16F628(in tastatura numerica cu LCD)zonele le faci ca N.C, nu neaparat pentru P.I.R, pana aici e simplu. comunicarea intre cele doua PIC-uri si controlul LCD-ului de catre uC-ul SLAVE, in functie de ce primeste de la MASTER, deja ma depaseste. pentru RTC gasesti exemple si librarii. nu strica nici o iesire (sau doua?) programabile in functie de anumite conditii. se poate extinde la un modem GSM si comunicatie cu un PC dar asta e treaba de un programator bun.

Link spre comentariu

am mai studiat si m-am gandit la urmatoarea schema pe care o atasez. Voi folosi un DS1307, un display 4x20 cu hd44780 (aici nu stiu daca 4bit sau 8bit, din cate am vazut merge cu 4 dar trebuie folosit nibble, daca folosesc 2 PIC-uri cred ca am destui pini sa folosesc 8 bit si atunci mai scap de probleme, nu ?).Am vazut ca unele PIC-uri au oscilatoare interne, am gasit 16F727. Este buna ideea sa folosesc oscilatorul intern ? Vreau ca prima linie de pe LCD sa fie controlata de PIC01 - afisand data si ora, iar pe celelalte 3 linii sa afiseze ce primeste de la PIC 02 (am desenat putin gresit schema). Se poate face ca PIC01 sa afiseze diverse stari in functie de ce ii transmite PIC02 ? Unde pot gasi mai multe informatii despre comunicarea intre PIC-uri ?Sirena va fi alimentata printr-un releu, tastatura este 3x4. Mai trebuie sa calculez cate intrari si iesiri imi trebuie la fiecare PIC, in functie de asta le voi alege, nu ?Mersi.

Link spre comentariu

1. Nu cred ca vei putea sa comanzi un afisaj cu ajutorul a doua procesoare, cgiar daca folosesti afisajul conectat pe 4 biti(de fapt trebuie sa gestionezi 4+3 semnale cu ajutorul Microcontrolerului sau 8+3 semnale in cazul trensmiteri datei pe 8 biti).2. Daca vrei ceas exact atunci folosesti un oscilator extern cu cuart, daca nu poti sa folosesti si un oscilator intern, dar sa nu ai pretentii la precizia ceasului. Apropo de acest subiect vezi ca sunt unele PIC care au RTC(calendar) intern.3. Atentia mare cum calculezi intrarile la PIC, sa fie acoperitoare.

Link spre comentariu

LCD-ul trebuie controlat de un singur uC. LCD-ul o sa afiseje date de la uC-ul SLAVE dar si de la MASTER, legatura harware o sa fie Master->Slave->LCD (deci lcd-ul nu are legatura cu uC master).Mad_Turnip pentru acest proiect iti recomand FlowCode, nu inveti programare dar ai sanse sa faci ceva.

Link spre comentariu

@puiu : 1.stiu ca nu se poate de 2 in acelasi timp, ma refeream ca LCD-ul va fi controlat de un PIC care va afisa si informatii transmise de celalalt PIC.2.pentru ceas o sa testez cu DS13073. la ce te referi - sa fie acoperitoare ?@Stefan Nicolae : eu ma gandeam ca PIC-ul cu sirena sa fie Slave, DS1307 tot slave si cel conectat la LCD sa fie Master, asa el va citi o data DS1307, apoi statusul alarmei din celalalt PIC, si tot asa - afisand informatiile pe LCD. Daca PIC-ul cu LCD este slave, mai poate citi DS1307 care este tot slave ?Am luat FlowCode, am butonat putin.Acum mai ramane sa fac rost de niste piese. Mersi.

Link spre comentariu

a, da, le-am luat in calcul. mersi :) intre timp am facut o tura pe maica domnului si mi-am luat ds1307, pic16f877, pic16f628, cristale de cuart de 32,768 (astea au fost greu de gasit), ieri am montat modulul cu ds1307, cuartul, ledu-ul de pe sqw out si acum ma mai documentez cum testez cu pic16f628 si un lcd hd44780 - daca aveti vreo schema simpla de test, cu tot cu cod raman recunoscator :)

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări