Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
BoGdI

tranzistori necunoscuti+intrebari

Recommended Posts

Buna ziua,am un amplificator facut prin anii 80` dar caruia as vrea sa ii aduc niste imbunatatiri,adica mai bine zis sa las numai tranzistori finali,si sa ii folosesc in alta schema.Dar am o problema,tranzistori nu au scris nimic pe ei si de acea nu stiu la ce schema sa apelez.Eu as reface si schema initiala deoarece sunau destul de bine dar nu pot sa identific 2 piese sau adica nu sunt foarte sigur.Pentru descoperirea pieselor am facut un releveu din care probabil cei mai batrani isi vor aminti schema din tinerete.Pe amplificator este notat TIP 44 iar pe puntea redresoare t382-2,si scrie ca are 20 de W.Lista cu piesele:(unde este - nu sunt sigur de piesa)C1:4uF C2:- C3:- C4:1000uF C5:2uFR1:330 R2:2.2K R3:5.6K R4:2.2KR5:1K R6:68 R7:1.2K R8:4.7K R9:68T1:AC180C T2: ß GN1T3:GFT323 T4: ß GP1Unul dintre tranzistori finali(cel din stanga)este izolat pe radiator prin foita de mica.Acuma urmeaza cateva intrebari de incepator: :limb: 1.Imi explicati cum se leaga un potentiometru de balans intr-un amplificator?2.Am facut 1 kit cu 7294 dar am cateva nelamuriri in legatura cu puntea redresoare:inainte de condensatoare sa pun ceva rezistente mici da de vreo 2W?cat sa aiba rezistentele?Pot pune 4 conzi;2 de 4700 si 2 de 10000?dar de vataj diferit.Transformatorul are in secundar 50 si ceva de V si priza mediana,este bun daca fac redresare in punte?.Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

am un amplificator facut prin anii 80` dar caruia as vrea sa ii aduc niste imbunatatiri

...pina aici, toate bune si frumoase...

Pe amplificator este notat TIP 44 iar pe puntea redresoare t382-2,si scrie ca are 20 de W

:nas: Deci ai o punte redresoare de ...20W! Esti sigur ca ai cunostintele necesare sa ii aduci imbunatatiri acelui amplificator, din moment ce tu nu cunosti nici macar piesele?
Link to comment
Share on other sites

Scuze amplificatorul are 20 de w,oboseala asta :jytuiyu .Piesele noi le cunosc si is instare sa fac alt amplificator.Dar cele vechi ma depasesc...Si chiar daca nu o sa ma descurc perfect la toate,o sa va cer ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Imi explicati cum se leaga un potentiometru de balans intr-un amplificator?

Reglajul balansului intr-un amplificator se poate face in mai multe moduri. Cel mai simplu este sa conectezi capetele rezistentei potentiometrului pe linia de se semnal a celor doua canale (fiecare capat la cite un canal) si cursorul la masa. Acest procedeu este utilizat si de Rod Elliott in "project 02".
Link to comment
Share on other sites

Dar totusi nu stiti vreo schema in care sa folosesc aceasi finali?Sau ceva care ar merge modificat,dar sa fie cu componente la moda :limb: Scuzati ca nu am mai raspuns da nu am mai putut intra pentru ca m-a prins sudura si nu ma puteam uita la monitor :nebun:.Multumesc frumos pentru atentia acordata.

Link to comment
Share on other sites

Sincer nu merită, trz cu germaniu erau dificili, cu diferenţe de caracteristici mari de la un exemplar la altul, chiar şi unii noi arată ca defecţi la verificare. Sînt buni de pus la colecţie, ca şi lămpile vechi, sau bani, sau timbre.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines