Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mely17

Amplificator alimentare 60V!

Recommended Posts

Buna seara! Am un transformator care poate debita o tensiune de 60VCC dupa redresare si filtrare! Vrea sa fac doua module de amplificare cu condensator pe iesire pe care sa le pun in punte cu ajutorul unui defazor! Din cate stiu eu, nu voi mai avea nevoie de condensatori de pe iesire! Imi poate explica si mie de ce nu voi avea nevoie de condensatori? Va rog sa imi recomandati o schema de amplificator stabila in 4Ohmi! Ca tranzistori finali vreau sa folosesc BD182(originali)! Ca racire am un radiator masiv deci nu vor fi probleme! Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Condensatorul are rolul de a bloca componenta continua a tensiunii dintre cei 2 tranzistori finali (1/2 Ua) lasand sa treaca doar componenta alternativa Ue. In punte, acea componenta se anuleaza 1/2Ua + (-1/2Ua) = 0, ramanand doar dublul componentei alternative a tensiunii de iesire. Ex: Udif= 1/2Ua+Ue-(1/2Ua-Ue)=2UeNu se recomanda 4 ohmi in punte, deoarece amplificatorul "vede" o sarcina de 2 ohmi... Se recomanda sarcina de 8 ohmi sau 16 ohmi la legarea in punte.

Link to comment
Share on other sites

Doar un defazor la intrări şi diful se leagă între ieşiri. Eu aş pune cîte o rez de 1k de la fiecare ieşire la masă. Să sortezi cond din reţelele bootstrap ptr pierderi mici. Să reglezi U/2 cît mai egal la ambele amplifuri. În rest, rămîn valabile toate regulile de precauţie la pornirea unui amplif nou.

Link to comment
Share on other sites

Nu poti face un dublor de tensiune la sursa?Vezi schema unei surse atx pt alimentare la 120V pt modificari.Daca ai folosi dublorul de tensiune n ar mai fi nevoie de inversor si nici de conzi pe iesiri,poti folosi o schema obisnuita.

Link to comment
Share on other sites

Nu poti face un dublor de tensiune la sursa?

Vezi schema unei surse atx pt alimentare la 120V pt modificari.

Daca ai folosi dublorul de tensiune n ar mai fi nevoie de inversor si nici de conzi pe iesiri,poti folosi o schema obisnuita.

Partea de comutatie din sursa ATX elimina riplul introdus de dublor. In cazul lui nu e o alternativa viabila. Am facut eu acu cativa ani cu dublor cand nu aveam din ce sa alimentez un 7294, dar scotea doar 30W si pana la urma i'am pus un traf ca lumea. @ mely17 - Componenta continua din semnalul unui amplif cu conzi de iesire este blocata de conzi, deci la ce iti trebuie protectie la CC? :rade:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines