Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
spinach

Bobina de 3 mH-cum sa o fac ?

Recommended Posts

Salutam ,Vreau sa fac o bobina de 3 mH , pentru filtru ; exista 2 varianta:a.fara miez , este simplu dar iese prea mare si are rezistenta mareb. am vazut ca se folosesc babine cu miez , astfelb1.miez de fier , sub forma liniarab2. miez din ceva turnat [probabil un soi de ferita], de forma unui mosorelTeoretic , bobinele cu miez se calculeaza ca cele fara miez si la sfirsit se imulteste valoarea cu un coeficient .Ce materiale imi recomandati ? Cum sa fac bobina ?

Link to comment
Share on other sites

Foloseste varianta "a".Orice miez magnetic vei folosi, bobina o vei face prin incercari. Miezul recomandat e aer.Iata un exemplu cu o bobina in aer:faci o bobina spira linga spira cu sirma cu diametrul 1.5mm pe o carcasa de 32mm diametru, cu o lungime de 20mm. Bobinezi 261 spire, si vei avea o bobina cu rezistenta de aprox. 0.47 ohmi. (e doar un exemplu, diametrul si lungimea mosorului poate fi optimizat)Nu e chiar asa mare lucru realizarea practica.

Link to comment
Share on other sites

hspinache, daca o folosesti pe partea de joase ar merge mai lejer cu un miez.Cauta un traf ars si cioparteste-l. Merge si pe miez I si pe E, dar nu forme inchise ca au alta caracteristica BH si se satureaza brusc, lucru nedorit.Cauta si tu un I lung de 10cm, sectiune de macar 3x3cm si n-o sa ai probleme la putere. Pui peste el un carton si un strat de banda de izolat si te apuci sa bobinezi cu sarma de 1-1.5mm, mai mult nu are rost. La 3mH nu ar trebui sa treci de 0.25ohmi cu aceasta varianta fara sa iti bati prea mult capul sa asezi frumos spirele.In varianta pe aer ai avea nevoie de sarma de 2mm ca sa tii rezistenta parazita joasa, plus ca bobinezi de te saturi.

Link to comment
Share on other sites

Pentru masurarea inductantei unei bobine, se poate utiliza o rezistenta serie de o valoare fixa si cunoscuta (indicat ar fi de minim 8 Ohmi, ca sa nu ai probleme cu amplificatorul, si montata in serie cu bobina care se doreste a se masura), apoi cu ajutorul amplificatorului de sunet, prin diverse programe de calculator care iti permit sa furnizeze un semnal sinusoidal la orice frecventa ai nevoie, modifici frecventa pana cand tensiunea de pe rezistenta serie este egala cu tensiunea de pe bobina care se doreste a se masura. In acel moment (cand ambele tensiuni sunt egale), stiind frecventa, aplici o relatie simpla de calcul: Rserie = XL = 2*pi*f*L, de unde scoti valoarea lui L. In care: XL = reactanta inductiva a bobinei (=un fel de rezistenta electrica in curent alternativ); Rserie = rezistenta electrica a rezistentei serie; f = frecventa la care valorile tensiunii pe rezistenta serie si respectiv pe bobina care se doreste a se masura sunt egale. Rezultatul ar trebui sa fie astfel destul de precis.

Link to comment
Share on other sites

Pai nu tai nici o sarma inainte sa fii sigur ca ai obtinut valoarea de care ai nevoie. Sunt calculatoare pe net pentru calculul estimativ al bobinei (dimensiuni, greutate, nr. de spire, grosimea sarmei), un exemplu ar fi: http://www.coilgun.info/mark2/inductorsim.htm

Trebuie sa ai Java instalat ca sa mearga programul ! Acesta iti va face un calcul estimativ al bobinei pentru o anumita valoarea a inductantei. Cand cumperi sarma insa, indicat e sa iei o cantitate ceva mai mare decat cea indicata prin program (cred ca un 20% peste cantitatea indicata e bine). Dupa ce bobinezi toata sarma, masori sa vezi ce inducatanta ai obtinut, si daca e mai mare decat cea necesara, incepi sa elimini din spire pana ajungi la valoarea dorita. Spor.

Link to comment
Share on other sites

Calculatorul este interesant ; totusi el se refera la bobine fara miez ; nu am gasit inca un calculator pentru bobine cu miez .Privind masuratul , am gasit tot aici pe forum:1.inseriem bobina cu o rezistenta de 10 ori mai mare decit rezistenta babinei si cu capacitate sa suporte curentul adecvat2.se injecteaza 50 Hz si tensiune , asa , sa nu se incalzesca prea tare .3.CalculL=radical((UL^2*(R+RL)^2-(U*RL)^2)/(U^2-UL^2))/(2*pi*f)Unde am notat:UL-tensiunea la bornele bobineiU-tensiunea la bornele ansamblului serie RLR-rezistenta serie cu bobinaRL-rezistenta sirmei bobineif-frecventa la care se face masuratioarea, 50Hz in cazul nostruviewtopic.php?f=19&t=12974Ce parere aveti ?

Link to comment
Share on other sites

Este greu sa ai o baza de calcul realista pt. ca in cazul miezurilor capatate (sau de ocazie) nu ai de unde sti permeabilitatea magnetica a miezului.Daca bobina este pentru joase (asa banuiesc), ar fi mai bine de realizat pe tole, care se comporta mai bine decat ferita la aceste frecvente - din pdv al saturatiei.Poti incerca sa cauti ceva date despre miu-ul unor tole cat mai asemanatoare celor pe care le vei folosi, dar sansele de a avea un miu diferit sunt totusi de 50-100%.

Link to comment
Share on other sites

Am inteles ; uzual ce valori sint pentru miu , in cazul ca folosim tole destinate transformatoarelor de mici dimensiuni ? eu pot sa va spun ca exista in standartul de fabricatie din siderurgie , notiunea 'tabla de transformator' si deci pentru tabla banala se poate considera un miu standart.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines