Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler pentru circuit de incalzire solar


Recommended Posts

In primul rand, salutari colegilor forumisti! Am nevoie de putin ajutor. Vreau sa fac un controler pentru un sistem de incalzire solar al apei menajere. Am gasit pe net o schema pentru un astfel de controler, problema mea este daca ma poate ajuta cineva cu intelegerea ei. Adica, daca se gasesc la noi piesele din schema sau daca nu, echivalentele lor si mai ales o sursa pentru procurarea lor. Multumesc celor care-si fac timp sa ma ajute.

 

Link-ul cu schema electronica: http://www.reuk.co.uk/Solar-Water-Heati ... roller.htm

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ma intereseaza si pe mine un astfel de controler, dar pana acolo cred ca se poate folosi cu succes o punte Wheatstone pornirea pompei facandu-se la trecere curentului prin diagonala puntii intr-un anumit sens. Senzorul de pe colectorul solar si cel de pe boiler sunt rezistentele variabile din punte. Cu ajutorul celorlalte doua reziztente se poate stabili diferenta de temperatura dintre solar si boiler la care sa porneasca pompa.

Link to comment

Logica automatizarii instalatiilor solare de acest tip "cere" folosirea unui microcontroler fiindca:1. Pornirea pompei de circulatie nu se face cand temperatura din panouri este strict mai mare decat cea din boiler, ci cand e mai mare cu 8-10 grade.2. Trebuie sa existe un histerezis (de regula 4 grade).3. Trebuie luate in considerare niste protectii ca: temperatura maxima admisa in boiler, temperatura de inghet a agentului termic (glicol) si altele impuse de particularitatile circuitului hidraulic.4. Este utila afisarea temperaturilor din panou si boiler.Toate acestea, plus cerinta ca parametrii sa poata fi reglati la run-time pentru a se optimiza procesul fac sa fie desul de dificil de realizat o schema analogica.Folosirea microcontrolerelor simplifica mult hardul si da flexibilitate circuitului.Eu am folosit microcontrolere din seria PIC dar se sun bune oricare, cel mai bun e ala pe care stii sa-l programezi.Pentru cine nu are timp sau nu se pricepe se gasesc gata facute la preturi in jur de 220 lei.

Link to comment

Eu am facut acel montaj cu unele modificari pentru folosirea unei pompe de recirculare de 220V

Circuitul integrat LM 393 il poti inlocui cu LM 339 si tranzistorul de putere cu un BD care sa "cupleze" un releu de 12V(220v).

Singura probleba care am observat-o eu este ca din cauza firelor lungi de la senzori (10-12m pentru senzorul de la panou) releul nu decupleaza cand temp. panou = temp boiler.

 

Intr-o carte de electronica "301 Circuite electronice" am gasit "288. Comutator pentru diferente de temperatura" un montaj bazat tot pe senzorii LM 335 dar care stie de Dt si dt adica Dt cand sa cupleze pompa si dt cand sa decupleze pompa. Dar nu prea mai am timp sa fac acel montaj plus ca la polonezi am vazut pe un site un montaj care face exact lucrul care ne intereseaza pe noi si la un pret de 35 PLN sau ce moneda o fi avand ei care in RON inseamna vreo maxim 40 RON.

Aici linkul catre http://translate.google.com/translate?h ... .google.ro

Link to comment

Excelent. Problema cu lungimea firelor este prezenta si la alte tipuri de controlere (senzori). Multumesc pentru precizarile legate de piese.Sa inteleg ca tot pentru panouri solare il folosesti? Decupleaza pana la urma cand temperaturile se echivaleaza sau... Adica se poate folosi fara prea mare bataie de cap pentru ce ma intereseaza?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines