Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest nicolescu

Cum leg tweeter piezo?

Recommended Posts

Guest nicolescu

Am legat un tweeter piezo cu condensator de 4.7 micro nepolarizat si amplificatorul intra in oscilatii .Banuiesc ca trebuie fara condensator ,sa.l pun pe direct la 40w?Cum se leaga?

Link to comment
Share on other sites

Guest nicolescu

N.am mai folosit piezo. Sa.i pun o rezistenta in paralel 4..8 ohm?amplificatorul vede impedanta 0?Asta in cazul in care il leg la un filtru pe 3 cai...

Link to comment
Share on other sites

Salut dupa mine, schimba 4,7uF cu unul mai mic (de 2,2uF) rezistenta o poti lasa ajuta...4,7 e cam mare , apar oscilatii la puteri mai mari pt ca intra mai multa "medie" adica, coboara mai mult in frecventa, si saracutul piezo nu rezista (vibreaza a prost)

Link to comment
Share on other sites

Guest nicolescu

Dar am inteles ca pe piezo nu se pun filtre...Problema e ca se incalzeste foarte tare rezistorul de 10 omi (paralel,+filtru),mergea fara oscilatii si sunet mai placut. Asa ca am incercat a 2 a varianta doar cu un rezistor de 43 omi serie si merge dar la volum mare baraie parca ...probabil ca intra spre medii..

Amplificatorul : 40w si tweeterul Khs 110

Posted Image

Nu.mi mai bateam capul cu piezo ,la banii lui nu gaseam dinamic sa reziste la 40w...

Nu mai inteleg care e varianta corecta si configuratie ? filtru ,fara filtru? si care sunt valorile pieselor?

Link to comment
Share on other sites

Nu au piezzourile "clasice" 110 w. Sigur 101% mergea orice tweeter dinamic. Valorile in w scrise pe difuzoarele chinezesti sunt in general foarte mari, neadevarate.Iar frecventele inalte "ocupa" o putere foarte mica. De exemplu eu am boxe cu woofere de 15" plus driver de inalte cu horn de 1" si filtre, deci sunt boxe pro, amplificator tot pro de 350 w/8ohmi, iar driverele de inalte au 30 w. Atat scrie pe ele. Si e foarte normal. Basul consuma cea mai multa putere, apoi mediile, iar inalte foarte putin...E si logic ca frecventele joase sa necesite o energie mult mai mare decat cele inalte. Numai daca ne gadim la ce "miscari" fac difuzoarele de joase, si ce "miscari" fac difuzoarele de inalte. (cele de inalte nici nu le vezi cand lucreaza, pt ca e frecventa foarte mare). Si ce greutate are conul plus bobina difuzorului de joase, si ce greutate are conul plus bobina difuzorului de inalte. Plus masa de aer ce o deplaseaza un difuzor de inalte fata de cel de joase. Diferenta e foarte mare, de aici si diferenta foarte mare de putere. Asa ajunge un difuzor de inalte de 30 de w sa reziste, cu filtru si impreuna cu un woofer de 15, la 350 w.Nici un difuzor de inalte nu rezista fara filtru, se arde.Piezzourile sunt cam slabe la calitatea sunetului.Ce amplificator ai?

Link to comment
Share on other sites

Guest nicolescu

Stiu ca la sunet am cotito cu piezo, dar e vorba de bani ...,am avut 2 tweetere philips mai vechi ,scria pe ele 25w dar s.au ars la interval de saptamana, (pareau solide ,magnet mare ...) si nu le.am dat inalte sa rupa urechile, pe un amplificator facut de mine cu tda 1514.

Link to comment
Share on other sites

Guest nicolescu

Erau incinte philips imprumutate aveau totul philips in ele ,filtre fabrica ,nu le.am desfacut decat cand s.au ars tweeterele..asa ca nu stiu ce caracteristici avea filtrul...era pe 3 cai oricum, joase 25cm .Dar nu asta e ideea.Faptul ca daca ai un amplificator de 100w nu.ti trebuie un tweeter de 100w e logic...frecventele joase au aportul cel mai mare la putere..Ne abatem de la subiect..Ideea era cum leg un piezo ...tinand cont de faptul ca n.am mai folosit, fara sa.mi ard amplificatoarele ..sau distorsiuni pe inalte?

Link to comment
Share on other sites

ciudat m-am jucat si eu cu piezo o perioadaam bagat vreo 30w printr-un condesator de 4.7 si nici pe dracu nu a facutpoate e vreo problema cu el,un lucru e sigur pt mine,mai bine ascult fara inalta decat sa folosesc piezo ,si aici vorbeste taranul din mine,i-mi inchipui ce parere au audiofili cu pretentii de pe aiciadevarul ca dupa ce asculti un tweeter si dai de piezo te doare capul,desfa-l sa-ti faci idee ce-ti " incanta" urechile

Link to comment
Share on other sites

Guest nicolescu

Nu cred ca sunt defecte...cred eu ca pe direct puse la frecvente mari impedanta tinde spre 0 Acum, nu pot sa le arunc ,le folosesc undeva provizoriu pana la ceva clasic..Nu am desfacut un tweeter din asta dar cunosc si inteleg fenomenul care se petrece acolo...

Link to comment
Share on other sites

incearca cu 2,2uF si rezistenta, nu vei avea probleme, nu vorbesc din teorii, ci din practica, i-am pus unui tip pe niste vechi carcase de unitra, ii trebuia pt galagie intr-o sala de sport la dansuri...deci pe probate, 2,2uF si rezistenta de 10 ohm (cat vrei tu intre 6 si 16 Ohm / 10-20W)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines