Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

TV JVC AV-21KT1SEF (11AK30A4) nu porneste.


Guest DuBy

Recommended Posts

Buna ziua!Sunt nou pe acest forum, am citit o parte din posturile de la aceasta sectiune si nu am gasit ceva concret la problema pe care o am. Mentionez ca n-am mai practicat electronica de foarte mult timp, am uitat aproape toate elementele principale si cer ingaduinta si explicatii mai detaliate din partea dumneavoastra.Asadar se da TV-ul din titlu care s-a ars in urma unei descarcari electrice (care se pare ca a fost pe reteaua electrica) si m-am apucat sa-l depanez singur. Am descarcat manualul de service am vazut ca are sasiu 11AK30A4 (din ce-am vazut aici pe forum se pare ca este destul de cunoscut) apoi am inceput la verificarea tensiunilor. Urmand circuitul de alimentare am vazut siguranta fuzibila de 2,5A arsa, urmatoarea componenta unde circuitul se intrerupea era rezistenta R828 de 2,2 ohmi/5W. Am inlocuit-o dupa care am constatat ca era un scurt dupa ea si ca 2 diode din puntea redresoare D811 si D813 erau in scurt, urmand apoi sa le inlocuiesc. Toate bune si frumoase pana aici (a fost destul de usor ziceam in gandul meu) cand de aici incepe sa se stinga cunostintele mele. Acum partea de redresare (sper sa nu fi zis vreo prostie) pare sa fie in regula, am masurat pe pinii condensatorului C809 si am tensiunea de 308v insa tv-ul tot nu porneste nu se aprinde nici led-ul rosu de stand-by.Acum va intreb pe dvs. unde sa continui verificarea. Sa fie Mos-Fetul Q801, sa fie regulatorul IC800 ?Sper sa fi fost destul de explicit si astept parerile dvs.Cu multumiri.

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca are 300v pe C-ul de filtraj,tare curios ar fi sa fie FET-ul in scurt.O alta idee,daca esti < nestiutor > in electronica,ai sanse minime sa repari un TV trasnit.Este o treaba tare complicata si pentru un expert.Poate fi ars procesor,STV2248,tuner si o gramada de piese,care costa bani grei.

Link to comment

Verificati MOSFETUL Q801, sigur va fi in scurt (sarma), poate fi inlocuit cu MOSFET DE tip P6N60,P8..

L-am dat jos, l-am verificat si nu este in scurt.

Deconectati Colectorul tranzistorului final linii BU 808DF si conectati un bec de 60W inte colector si masa ..

Am scos tranzistorul BU808DFI l-am masurat si intre pinii 1-3 (B-E) indica o valoare in ambele sensuri de ~448 cu multimetrul pus pe dioda. Deci se pare ca este ars ? Ce am mai constatat ca C613 (la mine pe sasiu e trecut C513) din baza tranzistorului BU808 avea la un pin placa exfoliata si intrerupt circuitul. Am refacut circuitul.Daca conectez un bec de 60W cum ati spus dvs. ce trebuie sa urmaresc, sa inteleg ca daca se aprinde becul inseamna ca merge partea de alimentare ... Multumesc pentru raspunsuri.
Link to comment

Tranzistorul BU808dfi dupa cum cred ca stiti ,este darlington si intre baza emitor trebuie sa aiba o rezistenta de cel putin 250 ohmi...v-am atasat schema interna a tranzistorului.Si cind masurati acel tranzistor tineti cont de acesta schema...daca nu se aprinde becul(conectat intre colector si masa tv-ului cu BU808DFI scos), atunci trebuie sa va concentrati asupra sursei verificind daca se alimenteaza corect(pentru faza de start) circuitul oscilator...daca da si nu functioneaza in continuare inseamna ca trebuie schimbate inpreuna circuitul si mos-fet-ul(finalul sursa) si verificati cu atentie piesele din primarul sursei si mai verificati daca la iesirile sursei nu exista consumuri marite sau chiar scurturi( un scurt sau un consum mai mare decit trebuie face ca sursa sa nu functioneze adica sa ramina blocata fara sa scoata nici o tensiune)Din cauza ca tv-ul a fast trasnit defectele sunt inprevezibile...poate sa fie defecta orice piesa din tv...dar nu disperati am gasit si cazuri in care tv-ul nu avea decit siguranta arsa si atit in urma unui trasnet (asta in cazurile fericite) dar au fost si cazuri cind au fost defecte procesorul, memoria ,selectorul ,etc...depinde cit de intens a fost trasnetul si pe unde a venit ...retea sau selector sau prin amindoua....

Link to comment

Am masurat din nou tranzistorul BU808 si este bun, cum a zis si elmar intre B-E am o rezistenta ~278 ohmi.

Am montat un bec de 60W intre colector-ul tranzistorului BU808 si masa si nu se aprinde.

Am scos mos-fetul si l-am mai masurat inca o data, nici vorba sa aibe scurt.

 

Deci astept alte indicatii ... multumesc. :jytuiyu

Link to comment

Becul se aprinde NUMAI daca microprocesorul da comanda de power-on. La cuplarea alimentarii, daca sursa functioneaza, trebuie sa se aprinda ledul ROSU de stand-by. La pornirea din bord (butonul Pr+) sau din telecomanda ledul rosu se stinge si se aprinde ledul VERDE. Acesta indica ca microprocesorul functioneaza si ca tensiunile de +5V si +8V debitate de sursa in power-on sunt in regula.Dar, cum a mai spus cineva, depanarea unui tv traznit si mai ales a unui 11AK30 nu este la indemana unei persoane lipsite de experienta in depanarea tv. Este un sasiu complicat si cu mai multe "chichite". Daca mai are si altceva defect decat diodele din punte e mai bine sa-l duceti la cineva cu experienta. Eu sunt din Bucuresti, ma ofer sa-l repar la un pret corect.

Link to comment

Nu se aprindea ledul de stand-by.Daca vroiam il duceam de la inceput la un service si nu ma mai complicam dar mi-am pus ambitia sa-l repar eu pentru ca electronica mi-a placut (am absolvit acest profil liceul Electronica din Pipera) si inca imi mai place doar ca, cu trecerea timpului, cum am mai spus, ma face sa par un incepator dar nu ma dau batut.Deci inca mai astept mici indrumari din partea persoanelor doritoare sa ajute nu sa-mi faca oferte.O seara placuta.

Link to comment

Atunci cumpara revista Depanatorul nr. 29 de la Tavi. Acolo e explicata functionarea si depanarea sasiului 11AK30 pas cu pas precum si defecte tipice. Sunt si alte sasie Vestel explicate acolo. Tinand cont insa de cunostintele si experienta pe care le ai ai max. 50% sanse sa depistezi componentele defecte. In plus iti vor trebui piese, multe si marunte, pe care sigur nu le ai. Daca ai "noroc" de procesor si/sau jungla defecta o sa ai o bucurie mare cu procurarea si inlocuirea lor. Ai si pe forum multe referiri la 11AK30 dar trebuie sa stii ce sa alegi din muntele de informatie. 11AK30 e un sasiu destul de fiabil, foarte raspandit, dar nu este deloc un sasiu pentru incepatori. Ca fapt divers tv-ul tau e JVC, daca-i schimbi procesorul trebuie sa-i schimbi si telecomanda. Memoria sunt mari sanse sa fie corupta, ai cu ce s-o scrii? Stii sa setezi toti parametrii necesari in service mode? Scuza-ma daca te-am bagat in ceata.Oricum nimeni n-o sa-ti repare tv-ul prin corespondenta; si moca. Asa ca "Spor la treaba". Dar nu cred ca il vei face. Si e pacat de el.

Link to comment

Eu zic ca este prematur sa vorbim de procesor, memorie, etc. cand deocamdata problema este de alimentare. Daca se ajunge acolo atunci nicio problema se schimba tv-ul cu altul nou (ii ajunge aprox. 8 ani) nu o sa ma complic cu schimbari de telecomenzi, rescrieri de mem. sau alte probleme. Daca reusesc sa-i fac ceva bine, daca nu asta e ... altul nou ;).Apropo, dumneata imi oferi o reparatie la un pret "corect" ... spune-mi te rog care ar fi acel pret corect stiind deja care este problema la acest tv.Numai bine.

Link to comment

Nu trebuie sa va suparati pe colegul care va facut o oferta ...ca orice om vrea sa cistige si el o piine din munca cinstita (dupa cum cred eu)si ne cinstita dupa altii care cred ca e usor sa repari un tv...dar sa trecem la subiect ...dupa cum v-am mai spus si mai sus trebuie sa verificati daca circuitul oscilator din sursa se alimenteaza corect cu tensiune ...daca ati verificat iesirile de tnsiune si nu aveti consum marit pe nici una din ele ...verificati cu atentie toate piesele din primarul sursei...si daca sunt bune ,eu zic sa inlocuiti cele doua piese importante din sursa MC44608 si MTP6N60E(sau mosfetul care il aveti dv. montat acolo in sursa) ATENTIE!! la piese contrafacute...pentru ca exista si din astea ...deci asigurativa ca le-ati luat de la un magazin serios...(nu stiu daca exista cu adevarat in romania poate la nemti) scuze daca am suparat pe cineva...

Link to comment

Nici daca cumperi de la nemti,nu mai este o garantie ca o sa cumperi componente de calitate si nu vorbesc din auzite.Si la angrosistii de acolo,gasesti componente de slaba calitate:nu sunt in parametrii,marcaje dubioase,tranzistor care trebuie sa fie cu dioda si rezistor B-E,nu are asa ceva......

Link to comment

Ok ... sa revin cu un update.Am masurat D809 si 890 sunt bune. Tensiunea pe pinul 8 al IC800 este de ~170v (in schema lui cica ar trebui 211v). Apoi am masurat tensiunea pe pinul 6 al IC800 si in loc de 12,8v cat imi arata in schema am 0v. Pe pinul 5 am 1,6v in loc de 2,6v. Apoi am pus degetul pe capsula si era foarte fierbinte.Ce mi-a mai atras atentia este ca in afara de tensiunea de intrare Vin (pinul 6) si Drain (pinul7) de pe chopper in rest nu mai am nicio tensiune la iesire, fapt ce ma facut sa dau chopper-ul afara. Bun, ceva despre infasurarile lui si pozitionarea pinilor n-am gasit nimic pe net, m-am luat dupa circuitele de pe sasiu si am aflat pinii.chopper.jpg[/attachment]pinii : 6-7 = 1,0 ... 1,3 4-3 = - (intrerupt)12-11 = 0 (scurt) / 11-13 = -(intrerupt) / 12-13 = -(intrerupt)15-16 = 0 (scurt)17-18 = - (intrerupt).Deci ce parere aveti ?

Link to comment

Din afirmatiile dv.reiese ca nu aveti idee cum functioneaza o sursa in comutatie...eu v-as intreba la un trannsfomator (oricare ar fi el )ce fel de tensiune ii trebuie in primar ca sa aveti tensiune in secundar?1-alternativa,2-continua....dupa ce raspundeti la aceasta intrebare eu va zic ca rareori sa intimplat sa se arda un choper la trasnete de obicei se ard semiconductoarele si poate vreo rezistenta ,cablaj intrerupt sau condensator...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines