Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare din baterie SAU din alimentator


Vizitator ioa_ro

Postări Recomandate

Vizitator ioa_ro

Daca am un modul si vreau sa-l pot alimenta ori prin baterii, ori de la retea (prin alimentator AC-DC), ce fel de circuit trebuie sa-i pun la alimentare ca atunci cand conectez ambele tipuri de surse, va lua curent numai de la retea? Exista o solutie comuna pentru situatiile astea?Modulul de care vorbesc are stabilizatorul lui de tensiune de 5V, deci nu conteaza daca o sursa are 9V, alta 12V etc. (decat daca creste prea mult......)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Daca tensiunea furnizata de alimentator e mai mare ca cea de la acumulator in toate situatiile o rezolvi simplu cu doua diode. Masa comuna, anodul de la dioda la sursa/alimentator, si catozii impreuna la circuitul tau. Cand am zis in toate situatiile marefeream la cazul extrem: alimentatorul cu sarcina maxima(deci tensiune minima) si bateria la maxim incarcata(deci tensiune maxima).

Link spre comentariu
Vizitator ioa_ro

O, mersi, bune si simple solutiile, mai simple decat ma asteptam ca incepator :)Putin nelegat de subiect: de ce la dispozitivele de putere se pune cate o dioda in paralel, polarizata invers?

Link spre comentariu

Mai exact care dispozitive de putere?

De exemplu la sarcinile inductive(motoare, relee etc) se pune dioda aia in paralel polarizata invers pentru ca atunci cand dispare tensiunea de alimentare pe bobina apare o tensiune inversa care daca nu ar fi limitata de dioda aia ar avea o valoare foarte mare si ar putea defecta circuitul.

Extra info: http://en.wikipedia.org/wiki/Counter-el ... tive_force

Link spre comentariu

sau se blochează, şi circuitul nu se mai alimentează.valabil la consumatorii de curent (foarte) mic, şi diode "babane", care admit curenţi şi tensiuni inverse mari, pe timp îndelungat...dacă e vorba de dioda pusă între intrarea şi ieşirea unui stabilizator cu 3 terminale, atunci e vorba de protecţia stabilizatorului la curenţii (inverşi) generaţi de condensatorul de ieşire la oprirea circuitului...

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări