Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

rezistenta becului

LostCell

Recommended Posts

citind topicul cu difu de inalte si becu de 24v mi-am dat seama ca nu stiu cum sa aflu rezistenta unui bec la incandescenta sau in functie de curent, :? imi puteti zice si mie sau sa dati niste linkuri(in romana preferabil) :?:

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Sharky

1

• LostCell

1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest mister_rf

... cum sa aflu rezistenta unui bec la incandescenta sau in functie de curent...

Da, desi pare simplu pentru unii, rezistenta unui bec este neliniara, deci creste de la ''rece'' la ''cald'' prin aplicarea unei tensiuni care sa-i provoace aprinderea filamentului...

De exemplu un bec de 40W/220V are la rece 65-70 ohmi iar la cald cand este aprins are aproape 1200 ohmi... 8)

Se ajunge astfel la o variatie de aprope 10-20 de ori pentru rezistenta electrica a unui bec. Pe vremuri se folosea propietatea de variatie a rezistentei unui filament metalic sub forma unui dispozitiv numit ''baretor''. Experimente si explicatii aici: http://www.actrus.ro/biblioteca/cursuri ... u3/b13.pdf