Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ionu x

inlocuire acumulator masina infiletet makita

Recommended Posts

pai mi-am cam parlit acumulatorul masinii de infiletat(dupa o tentativa de incarcare si deranjarea cablurilor cand am transportat o pompa....)cu ce as putea inlocui acesti acumulatoriavea 12V si 1,4Ah NiCd....m-am gandit la niste acumulatori 1,2vx10=12V 2200mAh fiecare...problema:erau NiMH....conteaza asta?...am incercat masina cu 2 fire(de 2) la sursa de5Ah...pai s-a cam topit izolatia....concluzia:cred ca asa o sa se intample si cu acumulatorii...astept sfaturi....sa cumpar acumulatori nicd sau nimh?si scuzati postul la automatizari....dar nu il puteam pune intre picuri....

Link to comment
Share on other sites

avea 12V si 1,4Ah NiCd....m-am gandit la niste acumulatori 1,2vx10=12V 2200mAh fiecare...problema:erau NiMH....conteaza asta?...am incercat masina cu 2 fire(de 2) la sursa de5Ah...pai s-a cam topit izolatia....concluzia:cred ca asa o sa se intample si cu acumulatorii...

Acumulatorii NiCd/NiMH suporta curenti momentani de valori foarte mari; corect executat, un "battery pack" rezista mult si bine. Pentru a alimenta masina dintr-o sursa externa, e necesar sa dimensionati cablurile corespunzator (iar sursa sa suporte si ea curenti mari).Puteti inlocui bateria stricata cu alta noua, third party (un pret) sau originala (alt pret). Dar cum aveti deja o "carcasa" de la bateria veche, e posibila si refacerea cu elementi noi.Pentru alegerea tipului (NiCd/NiMh) e important incarcatorul folosit; incarcatoarele recente originale stiu lucra si cu acumulatori NiCd si cu NiMH. De exemplu incarcatorul DC1414T suporta 4 tensiuni la acumulatori (7.2-9.6-12-14V) cu detectia tipului NiCd sau NiMH.Daca incarcatorul dvs suporta ambele tipuri de acumulatori (NiCd/NiMH), atunci puteti folosi si acumulatori mai noi NiMH. Altfel, e recomandat sa puneti doar NiCd. E important modul in care legati acumulatorii intre ei - ar fi de preferat tablite de cupru cu sudura in puncte.
Link to comment
Share on other sites

@ stefan_kDaca nu cumpara elemente de calitate, inlocuirea nu va da rezultate. Acumulatorii din comert merg bine la lanterne si alti consumatori slabi, dar pt. bormasina trebuie acumulatori buni. Probabil ca unii acumulatori pentru modelism ar fi potriviti.Multe incarcatoare detecteaza tipul acumulatoarelor prin simplul fapt ca acestia au contactele pentru incarcare dispuse diferit, astfel incarcatorul are toate contactele si bateria doar o parte si astfel schimband tipul dar mentinand contactele nu se obtine neaparat o imbunatatire.Nu trebuie uitat ca trebuie si accs la o masina de sudura in puncte pentru acumulatori, pentru a face [email protected] ionut xAm presupus ca daca ai avut bani de bormasina, ai bani si de acumulator. Daca ai luat-o deja defecta, probabil o sa invati ca lucrurile ieftine de fapt sunt scumpe.Sfatul meu: ia-ti o bormasina ieftina, cu tot cu acumulatori.Cred ca sunt si la 100 RON.

Link to comment
Share on other sites

Nu contest calitatea celulor originale; putin probabil ca va gasi alte celule la fel de bune, la pret acceptabil. Totusi, chiar si acumulatorii uzuali ("de magazin") pot fi supusi unui stres considerabil; pana si consumul unui blitz (extern, de putere, nu intern) nu este deloc de neglijat (vorbind de descarcare la putere maxima, fara reciclare de energie), iar un set de acumulatori buni poate "duce" un blitz fara probleme, cu multe zeci de descarcari consecutive. Asta relativ la ce am folosit eu; nu ma pronunt relativ la comportamentul intr-o masina de gaurit, dar s-ar putea sa nu fie chiar atat de rau. A recomanda sa cumpere o masina de gaurit de calitate inferioara, care din start vine cu acumulatori dubiosi, nu mi se pare o solutie.Recunosc si ca nu stiu care (daca) e diferenta intre pack-uri makita cu NiCd si NiMH; am comparat un pack de 12V cu unul de 14.4V si avea aceeasi dispunere a contactelor (usoara diferenta de grosime ca sa nu se poata baga cel de 14.4V intr-o masina de 12V, dar in rest in incarcator intrau la fel). La ce uzina e in incarcatorul ala, m-as astepta sa faca detectia tipului de acumulatori "automat", dar iar e posibil sa ma insel (vorbeam de DC1414T, nu stiu incarcator are el, nu ne-a zis).Necesitatea sudurii in puncte am mentionat-o si eu, fara ea ar iesi treaba cam aiurea.Pe scurt, daca celulele nu m-ar costa o avere, eu unul as incerca un rebuild. La fel as lua in considerare si varianta alimentarii externe (dar prin cabluri suficient de groase).Preturile la pack-uri de schimb sunt nesimtite; merita mai mult sa cauti oferte de scule (noi!) cu acelasi tip de acumulatori, poate fi mult mai rentabil. Mai ales acum ca s-a cam inlocuit linia de NiMH/NiCd cu LiIon, se pot gasi deal-uri interesante.

Link to comment
Share on other sites

uote="stefan_k"]Nu contest calitatea celulor originale; putin probabil ca va gasi alte celule la fel de bune, la pret acceptabil. Totusi, chiar si acumulatorii uzuali ("de magazin") pot fi supusi unui stres considerabil; pana si consumul unui blitz (extern, de putere, nu intern) nu este deloc de neglijat (vorbind de descarcare la putere maxima, fara reciclare de energie), iar un set de acumulatori buni poate "duce" un blitz fara probleme, cu multe zeci de descarcari consecutive. Asta relativ la ce am folosit eu; nu ma pronunt relativ la comportamentul intr-o masina de gaurit, dar s-ar putea sa nu fie chiar atat de rau. A recomanda sa cumpere o masina de gaurit de calitate inferioara, care din start vine cu acumulatori dubiosi, nu mi se pare o solutie.Recunosc si ca nu stiu care (daca) e diferenta intre pack-uri makita cu NiCd si NiMH; am comparat un pack de 12V cu unul de 14.4V si avea aceeasi dispunere a contactelor (usoara diferenta de grosime ca sa nu se poata baga cel de 14.4V intr-o masina de 12V, dar in rest in incarcator intrau la fel). La ce uzina e in incarcatorul ala, m-as astepta sa faca detectia tipului de acumulatori "automat", dar iar e posibil sa ma insel (vorbeam de DC1414T, nu stiu incarcator are el, nu ne-a zis).Necesitatea sudurii in puncte am mentionat-o si eu, fara ea ar iesi treaba cam aiurea.Pe scurt, daca celulele nu m-ar costa o avere, eu unul as incerca un rebuild. La fel as lua in considerare si varianta alimentarii externe (dar prin cabluri suficient de groase).Preturile la pack-uri de schimb sunt nesimtite; merita mai mult sa cauti oferte de scule (noi!) cu acelasi tip de acumulatori, poate fi mult mai rentabil. Mai ales acum ca s-a cam inlocuit linia de NiMH/NiCd cu LiIon, se pot gasi deal-uri interesante.

Link to comment
Share on other sites

am sudat acumulatori la "germanos"

uote="stefan_k"]Nu contest calitatea celulor originale; putin probabil ca va gasi alte celule la fel de bune, la pret acceptabil. Totusi, chiar si acumulatorii uzuali ("de magazin") pot fi supusi unui stres considerabil; pana si consumul unui blitz (extern, de putere, nu intern) nu este deloc de neglijat (vorbind de descarcare la putere maxima, fara reciclare de energie), iar un set de acumulatori buni poate "duce" un blitz fara probleme, cu multe zeci de descarcari consecutive. Asta relativ la ce am folosit eu; nu ma pronunt relativ la comportamentul intr-o masina de gaurit, dar s-ar putea sa nu fie chiar atat de rau. A recomanda sa cumpere o masina de gaurit de calitate inferioara, care din start vine cu acumulatori dubiosi, nu mi se pare o solutie.

Recunosc si ca nu stiu care (daca) e diferenta intre pack-uri makita cu NiCd si NiMH; am comparat un pack de 12V cu unul de 14.4V si avea aceeasi dispunere a contactelor (usoara diferenta de grosime ca sa nu se poata baga cel de 14.4V intr-o masina de 12V, dar in rest in incarcator intrau la fel). La ce uzina e in incarcatorul ala, m-as astepta sa faca detectia tipului de acumulatori "automat", dar iar e posibil sa ma insel (vorbeam de DC1414T, nu stiu incarcator are el, nu ne-a zis).

Necesitatea sudurii in puncte am mentionat-o si eu, fara ea ar iesi treaba cam aiurea.

Pe scurt, daca celulele nu m-ar costa o avere, eu unul as incerca un rebuild. La fel as lua in considerare si varianta alimentarii externe (dar prin cabluri suficient de groase).

Preturile la pack-uri de schimb sunt nesimtite; merita mai mult sa cauti oferte de scule (noi!) cu acelasi tip de acumulatori, poate fi mult mai rentabil. Mai ales acum ca s-a cam inlocuit linia de NiMH/NiCd cu LiIon, se pot gasi deal-uri interesante.

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorii NI-MH au curentul maxim momentan semnificativ mai mic decat cei NI-CD. La pornire,o astfel de masina consuma peste 5A (cam 10 estimez) iar in gol cam 1-1,5A.Eu momentan folosesc un acumulator de 12v/7Ah cu plumb+fire lungi (1-2m) pt alimentare. Cu fire de 0,75 n-o sa ai nici o problema (desi nu strica daca folosesti mai groase)Cat a costat sudura?

Link to comment
Share on other sites

pai masina am cumparat-o de la piata de vechituri...cu 50ron...fara incarcator.....firele erau groase(2) dar sursa avea 5A....dupa cum ai zis ca poate consuma si 10A la pornire,...cred ca asta a fost problema....mergea foarte incet si dupa pornire ,si se auzea pe sursa ca era solicitata...si mi s-a topit si carcasa acumulatorului odata cu ei....o sa cumpar unul nou ...presupun k original cu tot cu incarcator si astfel ma scutesc de alte griji si cheltuieli

Link to comment
Share on other sites

Ca să nu încep alt topic am nevoie de o schemă şi câteva idei. Concret am un încărcător Makita Dc1414T, folosit frecvent de 3 ani la încărcarea a două acumulatoare Makita 14,4V 2Ah. Până acum două luni a funcţionat impecabil (atât el cât şi acumulatorii). Prima problemă a fost cauzată de o problemă în instalaţia electrică din care era alimentat (cu acumulatorul cuplat). Mai exact a ramas fără nul, în condiţiile în care reţeaua era trifazică. Rezultatul: condensatorul de filtraj (68uF/400V explodat, varistorul ars). Am înlocuit condul cu altul (de 200uF, nu am găsit de 68uF, şi ca orice adaptare a ramas definitivă. Varistor nu am mai pus şi acum îmi cam pare rău.) A funcţionat ok până săptămâna trecută când a murit subit (nu ştiu ce s-a întâmplat). Defectul se manifestă prin faptul că strapunge puntea redresoare(cea originală=3 diode din 4 erau sârmă, a doua serie de diode le-a făcut sârmă pe toate 4). între ramurile + şi - îmi dă 1,6 ohmi :nebunrau: . Aş avea nevoie de o schemă, mă interesează ce tip este trazistorul din primarul sursei, pt că pe cel original nu se cunoaşte nimic, el fiind principalul suspect.Dacă există alt topic în care pot găsi informaţii scuze că nu am găsit (deşi am cautat). Trebuie să recunosc că sursele în comutaţie îmi dau cu virgulă neavînd decăt cunoştinte teoretice minime despre funcţionarea lor. Deci fiţi blânzi dacă am spus sau voi spune vreo prostie :rade:

Link to comment
Share on other sites

Am reuşit să găsesc tipul tranzistorului mosfet din sursă. Este un K2750, şi aş vrea să ştiu dacă îl pot înlocui cu BUF742S.Mulţumesc.LE acum am observat că sunt tipuri diferite (mosfet şi bipolar).Ce alt tranzistor s-ar potrivi în locul K2750?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines